Patiëntverhalen

'Ik voel mij supergoed met mijn nieuwe aorta'

rob-luijer

Op vrijdag de dertiende werd Rob Luijer geopereerd aan zijn hart. “Er was een wachtlijst, maar niet op vrijdag 13 januari 2017. Niemand wilde op die dag geopereerd worden. Ik wilde dat juist wél, omdat ik ervan uit ging dat de artsen dan extra voorzichtig zouden zijn”, grapt Rob. Het bleek een juiste keuze. “Ik voel mij supergoed nu.” 

De 75-jarige Rob kreeg tijdens de operatie een nieuwe aorta. “Tegelijkertijd is er een klep vervangen, omdat die wat lekte en onbetrouwbaar was. De nieuwe klep is van een koe uit Canada geweest. De aorta is van kunststof en heeft een garantie tot 20 jaar”, vertelt Rob trots.

De aandoening van Rob kwam per toeval aan het licht. Klachten had hij niet. “Ik heb een keer een longembolie gehad en toen er een röntgenfoto werd gemaakt, schrokken de artsen van mijn aorta. Ze vertelden dat mijn aorta veel te groot was en gaven het advies mij hieraan te laten opereren, omdat er een kans was dat de aorta zou knappen.”

Achteraf bleek dat Rob als kind al een groot hart had. “Als baby maakte ik de hongerwinter mee. Er was weinig eten, waardoor mijn hart extra hard heeft moeten pompen. Mijn lichaam corrigeerde dit en hierdoor is mijn hart groter geworden dan normaal. Ik werd afgekeurd voor de dienstplicht en mijn huisarts legde mij destijds uit dat dit verder geen bedreiging vormde en er ook geen afwijkingen waren. Tot dus in 2017 bleek dat mijn te grote aorta toch gevaarlijk was.”

Donateur

Twee jaar na zijn operatie voelt Rob zich ‘supergoed’. “Ik leef weer. Daar ben ik zo ontzettend dankbaar voor.” Hij wilde iets terug doen en besloot donateur van het St. Antonius Onderzoeksfonds te worden. “Als ik naar dit hele ziekenhuis kijk, denk ik dat mensen van geluk mogen spreken als ze hier geopereerd worden. Dat meen ik echt. Daarom zal ik het Onderzoeksfonds blijven steunen, tot ik erbij neerval. Ik wil 100 worden, dat is mijn doel, en dat betekent dat ik nog 25 jaar lang donateur blijf.” 

Terug naar boven