Aandoeningen

Huilbaby (overmatig huilen)

Ieder jaar worden er in Nederland 700 baby’s opgenomen in het ziekenhuis omdat zij veel huilen. In maar 5% van de gevallen heeft dit een medische oorzaak. Wanneer uw baby overmatig huilt, kan dit voor veel stress zorgen. We helpen u graag op onze ABC-poli.

Om ouders van een huilbaby snel te helpen en een medische oorzaak uit te sluiten, is er de ABC-poli (Advanced Baby Care). Ouders kunnen door de huisarts en jeugdarts direct verwezen worden naar het speciale spreekuur voor huilbaby’s op de poli Kindergeneeskunde. 

Symptomen

Als uw baby van 5 maanden of jonger heel vaak of lang achterelkaar huilt zonder een duidelijke oorzaak, noemen we dit overmatig huilen. Ouders hebben vaak van alles geprobeerd en voelen zich machteloos. Om vast te stellen of sprake is van overmatig huilen, is de ervaring van ouders belangrijker dan het precieze aantal huiluren.

Onderzoeken

Een uitgebreid gesprek met de kinderarts en lichamelijk onderzoek moet aantonen of er sprake is van een medische oorzaak dat uw baby overmatig huilt. Op de ABC-poli wordt uw baby onderzocht door een ervaren kinderarts en helpt een medisch pedagogisch zorgverlener ouders bij het troosten van hun baby, bijvoorbeeld door het aanleren van de 5S troostmethode. 

Behandelingen

Als er geen medische oorzaak is, dan kunt u hulp krijgen bij het leren omgaan met het huilen van uw baby. Samen bespreken we welke zorg in het ziekenhuis moet gebeuren en welke door de verwijzer (huisarts of jeugdarts) wordt gegeven.

Meer informatie

De juiste betrouwbare, goed vindbare (digitale) informatie over huilbaby's is voor ouders van groot belang. Op deze pagina vindt u veel betrouwbare podcasts, video's, artikelen en meer.

Gerelateerde informatie

Code KIND 82-A

Terug naar boven