Medische vervolgopleidingen

Opleiding Interventieradiologie

Interventieradiologie is een subspecialisme van de radiologie. Het houdt zich bezig met minimaal invasieve beeldgestuurde behandelingen van een groot scala aan aandoeningen. Het specialisme richt zich voornamelijk op de behandeling van cerebropetale vaatziekten, endovasculaire behandeling van aortapathologie, zowel thoracaal als abdominaal, en pulmonale vaatziekten. Daarnaast is de afdeling voor wat betreft non-vasculaire pathologie de voorloper bij het ontwikkelen van 3D beeldgestuurde interventies. Verder wordt de algemene interventieradiologie in de volle breedte uitgevoerd. 

Daarnaast wordt er op de afdeling Interventieradiologie veel wetenschappelijk onderzoek gedaan en wordt er actief geparticipeerd in diverse grote internationale trials. 

Er zijn vier interventieradiologen en twee AIOS werkzaam op de afdeling. De vier specialisten hebben elk hun eigen specifieke interesses en ervaringen. De radiologen werken nauw samen met de vaatchirurgen, thoraxchirurgen, vasculair neurologen, neurofysiologen, vasculaire longartsen, maag-, darm-, leverartsen, oncologisch chirurgen, urologen en longartsen. 

Inhoud

Vanuit heel Nederland worden pati├źnten voor radiologische interventies naar het St. Antonius Ziekenhuis doorverwezen. Dit betekent dat er een grote diversiteit is van met name de meer ingewikkelde casu├»stiek. 

Jaarlijks worden er meer dan 1500 radiologische interventies uitgevoerd op de twee moderne angiokamers en de endovasculaire OK. De endovasculaire OK beschikt vanaf 2011 over een compleet digitaal angiostatief. Wanneer u als AIOS na uw radiologieopleiding in ons ziekenhuis de opleiding tot interventieradioloog volgt, krijgt u dus de kans een groot aantal verschillende procedures uit te voeren. Aan het begin van de opleiding is er altijd een staflid die meedoet bij de procedure. Maar al snel zult u veel procedures geheel zelfstandig uit mogen voeren. Hierbij is altijd een staflid aanwezig voor supervisie. 

U besteedt de helft van uw tijd aan interventieradiologie en de andere helft aan algemene radiologische werkzaamheden. 

Praktische informatie

Trainer(s)

Opleider van de opleiding tot interventieradioloog is dr. J.A. Vos. Zijn aandachtsgebied is interventieradiologie, met in het bijzonder cerebrovasculaire interventies.

Duur

De opleiding interventieradiologie duurt twee jaar. Als u tijdens uw opleiding tot radioloog het uitstroomprofiel interventieradiologie heeft gevolgd, is het mogelijk om zes maanden reductie te krijgen. De opleiding vindt plaats op locatie Nieuwegein.

Terug naar boven