Aortastenting is een techniek waarbij een stent in de aorta wordt aangebracht via de lies, onder röntgenbegeleiding. Het buisje wordt in opgevouwen toestand via de lies door een katheter in de aorta van de patiënt ingebracht. Daarna wordt het tot de juiste grootte opgerekt door het opblazen van een ballonnetje.

De stent wordt toegepast bij aortadissectie en aortaverwijding (aneurysma). Bij dissectie (type B) is de binnenwand van de aorta zodanig beschadigd dat zich bloed tussen de binnen- en buitenwand ophoopt.

Op deze pagina snel naar

Meer over aortastenting

Een aortadissectie geeft plotselinge heftige pijn, en kan zorgen voor verminderde doorbloeding naar de organen. Vanuit het hele land worden patiënten met een dissectie naar het St. Antonius Hartcentrum doorverwezen. Om de bloedloop weer de 'goede' kant op te sturen (niet tussen de twee wanden), wordt een stent geplaatst.
    
Een aneurysma is een verwijding in een deel van het vaatstelsel, meestal in de slagader. Als de grootte van het aneurysma toeneemt, neemt hierbij ook het risico op scheuren toe. Om de verwijding te overbruggen wordt een beklede stent geplaatst, waardoor er geen bloed meer in het verwijde deel van de aorta kan komen.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Hartcentrum is een toonaangevend behandelcentrum voor alle vormen van hartklachten en -aandoeningen. We zijn bovendien het grootste hartcentrum van Nederland en leveren kwalitatief hoogwaardige zorg tot ver buiten de regiogrenzen.   

Meer informatie

Websites

Meer informatie over hart- en vaatziekten vindt u op de volgende websites:

Gerelateerde informatie

Code
CAR-B-OD-3-10