Apotheek (farmacie)

Kosten en vergoeding geneesmiddelen

Veranderingen

Als gevolg van het beleid van de overheid worden de tarieven voor farmaceutische zorg van apothekers (en andere aanbieders in de farmaceutische zorg) vrijgelaten. Apothekers worden hiervoor gecontracteerd door de zorgverzekeraars. Voorheen stelde de overheid de tarieven vast. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt tussen de verschillende zorgactiviteiten, ofwel 'prestaties', die de apotheek u biedt en in rekening mag brengen. Sinds 1 januari 2014 is de eerste terhandstelling van een (nieuw) geneesmiddel apart zichtbaar gemaakt en dit is een onderdeel van de farmaceutische dienstverlening van de St. Antonius Apotheek. 

Wat verandert er voor mij?

Als u medicijnen op recept haalt bij de apotheek verandert er bijna niets. Wat wel kan veranderen is de informatie die u op de overzichten van uw zorgverzekeraar aantreft. De kosten van het geneesmiddel dat u krijgt en de kosten van de zorg die u daarbij in de apotheek ontvangt apart te zien. Daarnaast kan de prijs van een medicijn en de zorg tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders verschillen.

Vergoeding

De meeste geneesmiddelenkosten en prestaties(zorgactiviteiten) kunnen rechtstreeks via de apotheek gedeclareerd worden bij uw zorgverzekeraar. Deze afspraken zijn ook afhankelijk van uw polisvoorwaarden.

Het merendeel van de geneesmiddelen dat wordt voorgeschreven door huisarts of specialist wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Alternatieve geneesmiddelen zoals homeopathische middelen worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Bij uw zorgverzekeraar kunt u meer informatie krijgen over welke geneesmiddelen het betreft.

Uiteraard kunt u voor aanvullende informatie altijd terecht bij een van onze medewerkers.

Avond- en weekendtarief

Komt u ’s avonds na 18.00 uur (op maandag t/m zaterdag) of op zondag met uw recept naar de St. Antonius Apotheek? Dan berekenen wij een spoedtarief; dit tarief declareren we bij uw zorgverzekeraar. Sommige geneesmiddelen worden echter niet vergoed door uw zorgverzekeraar. Als u zo’n medicijn ’s avonds na 18.00 uur of op zondag afhaalt bij onze apotheek, dan rekent u het medicijn plus dit extra tarief direct bij ons af.

Contact

Heeft u ondanks deze informatie nog vragen over een rekening of kosten van uw medicijn? Stuurt u dan een e-mail naar zorgverzekeraars@apotheekantonius.nl. Noteer hierin in ieder geval uw naam, welk geneesmiddel, factuurnummer en -datum het betreft. We zullen uw vraag dan zo spoedig mogelijk in behandeling nemen.

 

Terug naar boven