Behandelingen & onderzoeken

Combinatie bypass-hartklepoperatie

Het komt vaak voor dat er twee dingen tegelijk moeten gebeuren om een hart weer goed te laten werken: de vervanging of reparatie van een of meer hartkleppen en het aanleggen van een of meer bypassen (omleidingen in de kransslagaders). Dit is een combinatie bypass-hartklepoperatie.

In dat geval moeten we een openhartoperatie uitvoeren. Bij een openhartoperatie maken we de borstkas open en leggen we het hart stil. De hartlongmachine neemt het werk van uw hart en longen over, terwijl de chirurg uw hartklep(pen) repareert of vervangt en de bypass(en) aanlegt.

Meer over combinatie bypass-hartklepoperatie

Hartklepoperatie

Uw hart is eigenlijk een pomp. Of liever: twéé pompen naast elkaar. Bij elke hartslag pompt: de linkerkant zuurstofrijk bloed door uw hele lichaam en de rechterkant zuurstofarm bloed naar uw longen. 

Net als elke pomp bestaat uw hart uit holle ruimtes en 'ventielen'. De holtes noemen we de hartboezems en de hartkamers. De ventielen noemen we de hartkleppen.

Als een klep niet goed werkt, kan er schade aan het hart ontstaan. Hierdoor raakt het overbelast waardoor u last krijgt van:

  • Kortademigheid
  • Pijn op de borst
  • Duizeligheid bij inspanning

Vervangen

De zieke hartklep wordt vervangen door een klep van:

  • Kunststof
  • Een orgaandonor
  • Een dier (bioklep van een varken of rund)

Repareren 

Vaak lekken hartkleppen doordat ze te wijd zijn geworden. Door een ringetje om de basis van de klep te plaatsen, wordt de klep nauwer en sluiten de klepranden bij elke hartslag weer goed op elkaar aan.

Bypassoperatie

Lees meer hierover op onze pagina over bypassoperaties (CBAG).

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Hartcentrum is een toonaangevend behandelcentrum voor alle vormen van hartklachten en -aandoeningen. We maken hierbij gebruik van de nieuwste behandelmethoden en –technieken. We zijn bovendien het grootste hartcentrum van Nederland en leveren kwalitatief hoogwaardige zorg tot ver buiten de regiogrenzen.
Jaarlijks voeren onze cardiologen meer dan 1000 ablaties uit. Dit maakt ons een van de grootste ablatiecentra van Nederland.
Wij maken gebruik van de meest geavanceerde apparatuur en behandelmethoden die beschikbaar zijn. Deze combinatie van expertise en moderne technologie stelt ons in staat om de beste zorg te bieden en de gezondheid van onze patiënten te verbeteren.

Lees hier meer over onze ervaring en expertise.

Over de hartkleppen

In deze bijlage vindt u meer informatie over de werking van de hartkleppen.

Meer informatie

Websites

Meer informatie over hart- en vaatziekten en mogelijke behandelingen vindt u op de volgende websites:

Gerelateerde informatie

Code CAR 80-B

Terug naar boven