Behandelingen & onderzoeken

Slokdarmechocardiografie

Bij een slokdarmechocardiografie kijkt de cardioloog inwendig, via de slokdarm, achter het hart. Op deze manier krijgt de arts meer inzicht in de stroompatronen van het bloed, eventuele gebreken aan de hartkleppen en/of de hartspier.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de cardioloog en de echocardiografist(e). Zij maken voor het onderzoek gebruik van een echoprobe. Dit is een buigzame slang, met aan het einde een echoapparaat. Het echoapparaat maakt gebruik van (ultrasonore) geluidsgolven. Het terugkerende geluid (echo) wordt ontvangen en verwerkt tot beelden van het hart.

Voorbereiding

Eten en drinken

U mag vanaf 6 uur voor het onderzoek niets eten en/of drinken.

Kleding

Het is handig als u tijdens het onderzoek gemakkelijk zittende kleding draagt.

Onderzoek

U neemt plaats op de onderzoektafel. De cardioloog en de echolaborant(e) leggen u uit hoe u de slang, via de mond, het beste kunt inslikken. Uw keel wordt plaatselijk verdoofd met een spray. Toch kan dit even een benauwd gevoel geven. Maakt u zich niet ongerust, uw ademhaling wordt door de probe op geen enkele wijze belemmerd, de slang komt namelijk niet in uw luchtweg. U kunt tijdens het onderzoek dan ook gewoon blijven ademen. Dit gaat vaak het beste via de neus.

Duur onderzoek

Een slokdarmechogcardiografie duurt ongeveer 20 minuten.

Nazorg

Uitslag

U krijgt de uitslag van uw behandelend arts.

Eten en drinken

Indien uw keel is verdoofd, is het belangrijk dat u het eerste uur na het onderzoek niet eet of drinkt. De verdoving in uw keel is dan nog niet uitgewerkt en u zou zich ernstig kunnen verslikken. Na een uur mag u rustig aan beginnen met een slokje water, wanneer dit geen probleem is, kan u weer voorzichtig beginnen met eten en drinken.

Pijnklachten

Het is morgelijk dat uw keel na het onderzoek wat pijnlijk is. Dit verdwijnt in de loop van de dag, een enkele maal kan dit langer duren.

Wanneer neemt u contact met ons op?

Neem bij langdurige keelpijn of eventueel bloedverlies contact op met de poli Cardiologie op de locatie waar u onder behandeling bent of met uw eigen huisarts.

Expertise en ervaring

Expertise & Ervaring Hartcentrum

Het St. Antonius Hartcentrum is van oudsher één van de grootste en meest innovatieve Hartcentra van Nederland. In de jaren 50 hebben we de eerste openhartoperatie onder koeling tot 32 º C verricht. In 1968 is de eerste kransslagader (bypass)operatie in Nederland uitgevoerd in ons ziekenhuis. En in 1980 is hier de eerste dotterbehandeling uitgevoerd. Inmiddels doen onze cardiologen en hartchirurgen jaarlijks gemiddeld 2.000 hartoperaties en 2.400 interventies (dotterbehandelingen, onderzoeken etc.) 
En nog steeds lopen we voorop in kwalitatief hoogwaardige hartzorg en vernieuwende behandelingen. 
Door de jarenlange ervaring en het grote aantal behandelingen die we hier uitvoeren, kunt u vertrouwen op veel expertise in vrijwel alle vormen van hartzorg.

Lees hier meer over onze ervaring en expertise.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Meer informatie

Websites

Meer informatie over hart- en vaatziekten vindt u op de volgende websites:

Gerelateerde informatie

Code CAR 38-O

Terug naar boven