Nieuwsoverzicht Cardiologie

Zorginnovatie St. Antonius Hartcentrum te zien op tentoonstelling NEMO

Snelle genetische test voor juiste bloedverdunner onderdeel van expositie

Wout van den Broek op de tentoonstelling

Een snelle genetische test waarmee artsen aan het DNA van de patiënt kunnen bepalen welke bloedverdunner het beste bij iemand past na een acuut hartinfarct. Het is een zorgvernieuwing die, na internationaal onderzoek van het St. Antonius Hartcentrum, voortaan de behandeling van veel hartpatiënten verbetert. De Genomadix Cube, het apparaat dat voor de genetische tests wordt gebruikt, is vanaf vandaag te zien op tentoonstelling Living Looonger in De Studio van NEMO Science Museum in Amsterdam.

Deze tentoonstelling gaat over ouder worden, jong blijven, samen leven en sterfelijk zijn. In verschillende zones ontdekken bezoekers alles over de toekomst van veroudering. In een deel van de tentoonstelling zijn objecten te zien die ontwikkelingen in de geneeskunde laten zien. Een van die ontwikkelingen is de beweging naar medicatie die beter wordt afgestemd op een patiënt.

Genen bepalen beste medicijnkeuze

Na een hartinfarct kregen patiënt vaak standaard sterke bloedverdunners. Onderzoek vanuit het St. Antonius Hartcentrum wijst uit dat zo’n 60-70% van de patiënten na een acuut hartinfarct genoeg heeft aan een minder sterke bloedverdunner. Dit verschil tussen patiënten is genetisch bepaald. In het St. Antonius doen we daarom voortaan direct na het hartinfarct een genetische test. Aan de hand van wangslijm op een wattenstaaf is al binnen 1 uur bekend welk type bloedverdunner de patiënt nodig heeft na de ingreep. Hiermee zien we aan het DNA van de patiënt welke bloedverdunner het beste past en kan meteen met de voor die patiënt best passende medicatie worden gestart. Dit wordt ook wel genotypering genoemd of personalised medicine (medicatie afgestemd op de persoon).

Aandacht voor onderzoek en innovatie

Wout van den Broek is als arts-onderzoeker, onder leiding van cardioloog prof. dr. Jur ten Berg, in het St. Antonius nauw bij betrokken bij deze zorgvernieuwing. “Ik ben trots dat we hebben kunnen aantonen dat genetica een belangrijke rol kan spelen in het leveren van passende zorg. De tentoonstelling laat zien dat de toekomst nog veel meer in petto heeft. Vanuit het St. Antonius Hartcentrum dragen we met onderzoek en innovaties graag bij aan de ontwikkelingen in de geneeskunde die het verschil maken in kwaliteit van leven.”

Tentoonstelling Living Looonger

 

De cube op de tentoonstelling

 

Toelichting op innovatie in de zorg op tentoonstelling Nemo
Toelichting bij genetische test tentoonstelling Nemo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tentoonstelling Living Looonger

Bezoek tentoonstelling Living Looonger voor volwassenen in De Studio van NEMO op het Marineterrein in Amsterdam.

Terug naar boven