Mohs micrografische chirurgie bij huidkanker

Fotoverhaal Mohs micrografische chirurgie

Beeldverhaal ter voorbereiding op een Mohs-operatie

Volg Yvonne tijdens haar Mohs-operatie en ontdek hoe zo'n dag eruitziet.

mohs operatie yvonne meldt zich bij de balie 3
1) Op de dag van de operatie meldt u zich op poli 86 Dermatologie op onze locatie in Utrecht. Tijdens de operatie krijgt u een plaatselijke verdoving. U hoeft daarom niet nuchter naar het ziekenhuis te komen. Draag geen sieraden, crème of make-up.
mohs operatie yvonne maakt kennis met gastvrouw in wachtruimte 1
2) U maakt kennis met een gastvrouw in de wachtruimte, zij begeleidt u tijdens deze dag. Omdat we niet zoveel ruimte hebben, mag uw naaste u geen gezelschap houden. Wij vragen hem of haar naar huis te gaan en u op te halen als de behandeling achter de rug is. Alleen als het medisch strikt noodzakelijk is, mag er iemand bij u blijven. Meld dit vooraf aan de planning van de Mohs.
mohs operatie yvonne maakt kennis met dermatoloog 3
3) U ontmoet de Mohs-dermatoloog in de behandelkamer. U wordt behandeld door een van onze Mohs-dermatologen. Wie dat zijn, kunt u zien op onze website 
mohs operatie yvonne ligt op de behandeltafel naast dermatoloog 2
4) Bij een Mohs-operatie verwijderen we de tumor zo krap mogelijk. De Mohs-dermatoloog tekent de te opereren plek af met een kleine marge. Hierna wordt deze plek verdoofd met 1 of meerdere prikken. Zodra de verdoving werkt, snijdt de Mohs-dermatoloog de afgetekende huid voorzichtig weg. De wond die ontstaat wordt droog gemaakt met gebruik van “electrocoagulatie”: door warmte worden eventuele bloedvaatjes dichtgebrand. Daarna wordt een langer doorwerkende verdoving rondom de wond ingespoten (dit voelt u niet omdat de huid al verdoofd is).
Deze eerste stap in de behandeling duurt ongeveer 20-30 minuten. 
mohs operatie yvonne krijgt verband op gezicht 1
5) Na het verwijderen van het weefsel van de betreffende plek op uw huid, maken we een foto van de wond voor het verslag van de Mohs-operatie. Vervolgens bedekken we de wond met een drukverband.
Mohs operatie Yvonne zit in de wachtruimte met gastvrouw 3
6) Reken erop dat u de hele dag op de afdeling verblijft. Er is een wachtkamer voor u en maximaal drie anderen. De tijd voor de uitslag van de test hangt af onder andere af van het formaat en de dikte van het uitgenomen weefsel. De behandelingen voor u kunnen in volgorde veranderen vergeleken met andere patiënten, omdat operaties en tests niet even lang duren. Blijf op de afdeling, zodat we na iedere uitslag snel verder kunnen. Neem iets mee voor ontspanning, zoals een boek of muziek. Wij zorgen voor eten en drinken. Heeft u dieetwensen? Vertel dit dan aan de assistente die u belt voor de operatie.
mohs operatie dermatoloog bekijkt de vriescoupes met microscoop 3
7) We onderzoeken het stukje huid meteen nadat de analist het uitgenomen weefsel heeft verwerkt tot kleine plakjes, de zogenaamde “vriescoupes”. Voordat deze vriescoupes worden gemaakt, geven we de verschillende stukjes weefsel een kleur met inkt. Op de foto die we van de wond maakten, geven we dezelfde kleuren aan. Zo komt de kleur van het weefsel onder de microscoop overeen met die op de foto. Op die manier kunnen we ons niet vergissen.
mohs operatie dermatoloog bekijkt de vriescoupes met microscoop 2
8) De Mohs dermatologen bekijken de vriescoupes onder de microscoop. Zo wordt er bekeken of er nog tumorcellen aanwezig zijn en waar eventueel extra weefsel moet worden verwijderd. 
mohs operatie yvonne ligt op de behandeltafel naast dermatoloog 2
9) Als er nog tumorcellen gevonden zijn, nemen we gericht nog een stukje huid weg op de behandelkamer. Dat onderzoeken we weer. Dit proces herhalen we totdat we geen tumorcellen meer vinden. Meestal is dit na 2 tot 3 ronden, maar soms zijn er meer ronden nodig. 
Als we geen tumorcellen meer in het weefsel vinden, gaan we aan de slag met de reconstructie van de wond. Ondanks dat we de tumor zo krap mogelijk verwijderen, is een litteken niet te voorkomen. We proberen er alles aan te doen om het litteken te beperken. U krijgt uiteraard persoonlijke uitleg over de mogelijkheden die er zijn voor uw wond. 
Mohs operatie Yvonne neemt afscheid van gastvrouw 2
10) Na de operatie kunt u weer naar huis. In de meeste gevallen valt de pijn mee. Als u wel pijn heeft, kunt u paracetamol nemen. Na de operatie komt u 1 of 2 keer terug bij de arts voor controle van de wond en het verwijderen van de hechtingen. U krijgt hier uitleg over voordat u naar huis gaat. Zorg ervoor dat iemand u ophaalt. U mag niet zelf naar huis rijden na de ingreep. Door de verdoving en de ingreep kunt u wat suf of draaierig zijn. Ook kan het wond(druk)verband hinderlijk zijn bij deelname aan het verkeer.

Heeft u nog vragen? Kijk of uw vraag hier staat.

 

Terug naar boven