Geboortezorg

Naar huis en aangifte van de geboorte

Als je met je baby naar huis gaat, zijn een aantal tips heel handig:
Naar huis met je baby  - tips voor moeder en kind (tijdens de kraamperiode).

Het is ook handig om te weten wanneer je tijdens je kraamperiode wel een zorgverlener moet bellen en wanneer dat (nog) niet nodig is. Klik hier voor meer informatie daarover (in diverse talen).

Verder is het belangrijk dat je binnen 3 dagen aangifte doet van de geboorte van je kind in het gemeentehuis van de gemeente waarin je kind geboren is. De dag van de geboorte telt hierbij niet mee. Valt de derde dag op een zaterdag, zondag of feestdag? Dan is de hieropvolgende werkdag de laatste kans om binnen de wettelijke termijn aangifte te doen.

Voorbeeld: Je kindje wordt geboren op donderdag. De derde dag valt op een zondag (geboortedag telt niet mee). Maandag is dan de laatste kans om aangifte te doen.

Een beschuit met roze muisjes, een traditionele snack bij de geboorte van een baby

Kraamperiode

De bevalling is achter de rug. Jij en je kindje gaan nu de kraamperiode in. Wat kun je verwachten in deze periode? Welke controles krijgen jij en je baby en welke zorgverleners zijn daarbij betrokken? En wat kan je doen om zo goed mogelijk te herstellen?  Hier lees je alle informatie over de kraamperiode.

Terug naar boven