Nieuwsoverzicht Geboortezorg

Actueel nieuws over het coronavirus en Geboortezorg

coronavirus uitgebeeld

Hieronder vind je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus voor jou als zwangere, kraamvrouw of partner. De veilige zorg voor onze patiënten en ook onze medewerkers is onze eerste prioriteit.

Hoewel het aantal coronabesmettingen afneemt, blijft een aantal coronarichtlijnen gelden in het St. Antonius. Houd hier rekening mee als je ons ziekenhuis bezoekt. 

Heb je coronagerelateerde klachten? Neem dan voor overleg contact op met de poli of onze afdeling. Ben je in nauw contact geweest met een persoon die corona heeft of ben je de afgelopen 10 dagen in het buitenland geweest, aangemerkt met een zeer hoog risico? Bespreek dit ook met de afdeling of poli.

Afspraak 

Voor een afspraak is het niet altijd nodig om naar het ziekenhuis te komen. Als dit mogelijk is dan kan een afspraak ook telefonisch of via video (beeldbellen) plaatsvinden. Mocht dit bij jou het geval zijn, dan hoor je dat van de zorgverlener. Voor spoed kun je in elk geval altijd bij ons terecht!

Mond-neusmaskers

Het is niet meer verplicht om 1,5 meter afstand te houden in ons ziekenhuis, maar dit mag natuurlijk altijd. Wij schudden in ons ziekenhuis geen handen. 

Het dragen van een mond-neusmasker is ook niet nodig, maar dit mag wel. Je kunt een mond-neusmaker halen bij ingang van het ziekenhuis of bij de balie van de afdeling Geboortezorg. Onze zorgverleners dragen bij zorgcontact binnen de 1,5 meter nog wel een mond-neusmasker. In alle andere gevallen is het niet nodig een mond-neusmasker te dragen. Dit mag natuurlijk wel als je dit prettig vindt. 

Bezoek en bezoektijden

Onze bezoek- en begeleidersregeling is weer zoals die was voor corona. Dat betekent dat men weer 24/7 welkom is bij Geboortezorg. Uiteraard is het verstandig om het aantal bezoekers tegelijk enigzins te beperken en is bezoek altijd in overleg met de (aanstaande) ouders. Belang van moeder en kind staan natuurlijk altijd voorop!

 Voor bezoek aan de verpleegafdelingen is geen QR-code (meer) nodig. 

Begeleiding afspraak polikliniek

Je mag één begeleider meenemen naar de afspraak in ons ziekenhuis. Meer begeleiders zijn alleen toegestaan in overleg met de poli. Liever dus ook geen kinderen mee.

Het is ook mogelijk om een naaste telefonisch of via video deel te laten nemen aan het gesprek dat je met je zorgverlener het.  Bespreek dit even met de zorgverlener.

Lees meer algemeen nieuws vanuit ons ziekenhuis t.a.v coronavirus

Zwanger en vaccinatie tegen COVID-19 

Ben je zwanger (of wil je zwanger worden)? Dan kun je je ook veilig laten vaccineren tegen corona, bij voorkeur met Pfizer of Moderna. Op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten recent het standpunt ‘Vaccinatie tegen COVID-19 rondom zwangerschap en kraambed’ is aangepast.

Zwangere vrouwen met corona hebben een groter risico op het ontwikkelen van een ernstig verloop van de ziekte. Daarom wordt voortaan aan alle zwangere vrouwen geadviseerd om zich te laten vaccineren. De Gezondheidsraad ziet ook geen bezwaren voor vaccinatie bij vrouwen die borstvoeding geven, omdat aannemelijk is dat de vaccins niet in de borstvoeding terechtkomen.

Zwangeren worden vooralsnog niet met voorrang gevaccineerd. Je zult een uitnodiging per post ontvangen, afhankelijk van je leeftijd, woonplaats of werksituatie. Vervolgens kun je zelf kiezen of je er gebruik van maakt of niet. Stel je vragen gerust aan je zorgverlener.

Lees hier meer.

Bevallen bij St. Antonius Geboortezorg

We willen voorop stellen dat wij er voor je zijn, de verloskundige zorg gaat door zoals altijd. Dus op een veilige manier! Dus of je nu een medische indicatie hebt of komt bevallen met je eigen verloskundige, jullie zijn van harte welkom. Ook kun je voor consult naar ons ziekenhuis komen indien nodig. Voor mogelijke opname van zwangeren of kraamvrouwen met klachten passend bij COVID-19 infectie zijn speciale suites ingericht en zijn wij goed voorbereid.
Voor jou als zwangere is er dan ook geen extra risico om naar Geboortezorg te komen.

Zwanger, bevallen en het coronavirus kort en bondig

Wil je alles kort en bondig en met beeld lezen, klik dan hier. Heb jij of heeft je partner mogelijk klachten of heb je toch nog een dringende vraag, neem dan vooral contact op met je zorgverlener. Kom niet zomaar met klachten naar ons ziekenhuis of St. Antonius Geboortezorg.

Lees hier meer over het coronavirus in verschillende talen.

Virtuele rondleiding & webinars

Tijdens de pandemie konden wij geen fysieke rondleidingen op onze afdeling geven. Hoe fijn het was ook was om jullie persoonlijk rond te leiden, gaf dit ook veel druk op ons personeel en gaf het drukte op de afdeling. Aangezien de druk op het personeel er nog steeds is en een virtuele, duidelijke rondleiding ook bleek te voldoen geven wij ook nu het weer mag geen rondleidingen op de afdeling zelf meer. We realiseren ons dat jullie natuurlijk graag een kijkje hadden willen nemen op onze afdeling en informatie willen ontvangen. Heel veel informatie over onze zorg kun je vinden op deze website. Daar vindt je ook een korte virtuele rondleiding en een praktische presentatie over de route naar en bij Geboortezorg op het moment dat jullie echt bij ons komen bevallen. Zo kun je toch alvast wegwijs worden bij Geboortezorg!

Vragen? Stel ze gerust aan je zorgverlener of aan ons. 

Onze informatieavond Een goede start is vervangen door webinars. Ook dit blijkt in de praktijk erg succesvol en ook fijn voor jullie als zwangere. Veel informatie over bijvoorbeeld borstvoeding kun je ook vinden op onze website. Heb je specifieke vragen over borstvoeding dan kun je mailen naar onze lactatiekundigen.

Veelgestelde vragen van zwangere vrouwen over COVID-19

Zoals ongetwijfeld bekend, kun je veel informatie vinden op de site van het RIVM. Belangrijke veelgestelde vragen zetten we hieronder op een rijtje.

Ben ik besmet met het coronavirus?
Op https://lci.rivm.nl/richtlijnen/covid-19 kunt u zien of er een indicatie is verdere testen te doen naar het COVID-19 virus. Bij twijfel neemt u telefonisch contact op met uw huisarts. Mocht u overwegen uw verloskundig zorgverlener hiervoor te bezoeken, leg dan eerst telefonisch contact voor advies.

Verloopt een infectie met COVID-19 ernstiger voor een zwangere vrouw?
Op basis van beperkt beschikbare data zijn er geen aanwijzingen dat zwangere vrouwen vatbaarder zijn voor het krijgen van een infectie met COVID-19. Het is nog onzeker of bij een infectie met COVID-19 het verloop anders is dan bij vrouwen die niet zwanger zijn. Van andere virale infecties weten we dat er meer kans is op longproblemen als een vrouw zwanger is.

Kan de ongeboren baby geïnfecteerd raken tijdens de zwangerschap of bevalling?
Tot nu toe is er geen directe overdracht (verticale transmissie) van het COVID-19 virus beschreven van moeder op kind tijdens de zwangerschap of bevalling. Het virus is tot nu toe niet aangetoond in vruchtwater, navelstrengbloed, de keel van een pasgeborene of in borstvoeding. Wel is besmetting mogelijk van moeder op kind via de gewone mens-op-mens route (horizontale transmissie).

Kan ik een miskraam krijgen van COVID-19?
Op basis van beperkt beschikbare data zijn er geen aanwijzingen dat vrouwen met een infectie met COVID-19 meer kans hebben op een miskraam of zwangerschapsverlies. Mogelijk is er iets meer vroeggeboorte, maar het is nog niet duidelijk of dit spontane vroeggeboorte is of dat een zwangerschap op medische gronden vroegtijdig beëindigd is.

Waar meld ik mij als zwangere als ik klachten heb die kunnen passen bij COVID-19 infectie?
Meld je dan telefonisch bij je verloskundig zorgverlener. Deze zal je adviseren wat te doen.

Ik heb nu een infectie met COVID-19 en zit in thuisisolatie, gaat mijn afspraak met de verloskundige of gynaecoloog door?
Overleg met je verloskundig hulpverlener wat te doen in dit specifieke geval.

Ik heb nu een infectie met COVID-19, mag ik thuis bevallen?
Op basis van beperkt beschikbare data adviseren wij tijdens de actieve infectie een ziekenhuisbevalling met bewaking (cardiotocogram, CTG) van de foetus. Als de infectie > 14 dagen geleden was, vervalt dit advies.

Mag ik borstvoeding geven als ik een infectie met COVID-19 heb?
Er is geen contra-indicatie voor borstvoeding. COVID-19 is niet aangetoond in moedermelk. Aangeraden wordt om borstvoeding te geven met een mondkap en hygiënemaatregelen in acht te nemen (handen wassen voor het aanraken van de baby of borsten, eigen borstkolf te gebruiken of fles en de borstkolf goed schoon te maken na gebruik). Omdat het wel mogelijk is om de baby te infecteren in je nabijheid, valt het te overwegen om (gekolfde) voeding door een gezond persoon te laten geven.

Ik ben genezen van een infectie met COVID-19, ben ik nu onder controle van een gynaecoloog?
In principe is een doorgemaakte infectie met COVID-19 geen medische indicatie. Wel wordt voorlopig aangeraden groei-echo’s te laten maken.

Wat moet ik doen bij zwangerschapsklachten zoals buikpijn of minder leven voelen?
Voor alle klachten waarvoor je normaal ook je verloskundig zorgverlener zou bellen, doe je dat nu ook. Wanneer nodig kun je voor consult naar ons ziekenhuis komen. Wij zijn er voor je en de verloskundige zorg gaat gewoon door zoals normaal, dus op een veilige manier. Patiënten met corona worden in een afgeschermde omgeving gezien en worden verpleegd op onze locatie te Nieuwegein. Voor zwangeren of kraamvrouwen met klachten passend bij COVID-19 infectie zijn speciale suites ingericht. Voor jou als zwangere is er geen extra risico om naar Geboortezorg te komen.

Klik hiervoor meer vragen en antwoorden over het virus en zwangerschap.

Terug naar boven