Geboortezorg

Onderzoeken tijdens je zwangerschap

Tijdens een zwangerschap worden diverse onderzoeken gedaan zoals bloedonderzoek en echo's. Ook kan er onderzoek worden gedaan naar aangeboren afwijkingen.

De diverse soorten echo’s en andere onderzoeken worden aangeboden en met je besproken als hier een aanleiding voor is. Wellicht omdat er aangeboren afwijkingen in je familie voorkomen of om andere redenen. In onderstaande informatie lees je welke soorten onderzoeken wij doen en waar ze voor zijn bedoeld.

Prenatale screening

Gelukkig worden de meeste baby's gezond geboren. Toch vragen veel aanstaande ouders zich af of hun kind gezond zal zijn. Als zwangere vrouw heb je in Nederland de mogelijkheid om tijdens de zwangerschap je kind te laten onderzoeken. Dit heet prenatale screening.

Prenatale screening kan jullie geruststellen over de gezondheid van het kind. Het kan jullie echter ook ongerust maken en voor moeilijke keuzes stellen.

Je kunt onderzoek laten doen naar de kans dat je kind het Down- Edwards- of Patausyndroom heeft. Als de zwangerschap ongeveer 20 weken is, kun je kiezen voor een structureel echo-onderzoek.

Counselingsgesprek

Als je prenatale screening overweegt, dan krijg je een uitgebreid gesprek; dit noemen we een counselingsgesprek . Hiervoor wordt een aparte afspraak gemaakt na de tiende week van de zwangerschap. Vraag gerust je zorgverlener of onze medewerkers bij de balie voor meer informatie.

Voorbereiding

Voorafgaand aan het gesprek is het verstandig om je voor te bereiden door het lezen van de folders down- edwards- en patausyndroom en de 20 wekenecho. Je kunt ook een video bekijken met voorlichting over de 13 en 20 wekenecho. Er is ook een filmpje beschikaar met uitlegt over de NIPT-test.
Op de website www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl vindt je onder meer een keuzehulp.

Gerelateerde informatie

Terug naar boven