Behandelingen & onderzoeken

Holter-ECG-registratie

Tijdens een Holter-ECG-registratie registreert een recorder (holterkastje) bij de patiënt thuis 24 of 48 uur lang het hartritme.

Tijdens een Holter-ECG-registratie krijgt u 3 plakkers (elektroden) op uw borst. Aan de plakkers zit een kabel die aan de recorder (het holterkastje) bevestigd wordt. De recorder registreert vervolgens 24 of 48 uur lang het hartritme. Het onderzoek is ongevaarlijk en doet geen pijn.

Op deze pagina snel naar

Lees meer over de voorbereidingen van het onderzoek.

• De laborant van de afdeling Hartfunctie-onderzoek sluit het holterkastje bij u aan.
  • Hij of zij plakt 3 elektroden op uw borst, waar een kabeltje aan zit. Deze kabel wordt aan de recorder bevestigd, waar overigens geen stroom op zit.
  • De voorbereidingen duren in totaal ongeveer een kwartier.

Naar huis

Na de aansluiting van de recorder kunt u weer naar huis, met de recorder (holterkastje) in een tasje om uw hals. Voor thuis krijgt u de volgende instructies mee:

• Houd een dagboek bij

De laborant geeft u een dagboek mee naar huis, waarin u uw bezigheden gedurende de dag noteert. Het is belangrijk om tijdens het dragen van de recorder uw normale dagritme aan te houden en uw gewone activiteiten voort te zetten. Doe dus wat u normaal ook zou doen. Houd ook tijdens het slapen de recorder om.

Zie hieronder een voorbeeld:

• 09.00 en 10.00 uur: ontbijt en op bed gelegen
  • 10.00 en 11.00 uur: lezen
  • 11.00 en 12.00 uur: wandelen en lunchen

• U mag de volgende activiteiten niet doen:

Onderstaande activiteiten zijn niet toegestaan. Deze kunnen de registratie verstoren.

• Douchen
  • Een bad nemen
  • Zwemmen en
  • Liggen op een elektrische deken.

• Neem uw medicijnen gewoon in, tenzij anders afgesproken met uw arts

Gebruikt u medicijnen? Dan kunt u die tijdens het onderzoek gewoon blijven innemen, behalve als uw arts iets anders met u heeft afgesproken.

Weer naar het ziekenhuis

Na 24 of 48 uur brengt u de recorder weer terug naar het ziekenhuis.

• Verwijder thuis de plakkers. U kunt ze gewoon weggooien.
  • Tussen 08.30 en 09.00 uur geeft u het holterkastje af op de afdeling Hartfunctie.
  • Vergeet niet om ook uw dagboek in te leveren.

Uitslag

Over de uitslag van het onderzoek doet de laborant geen mededelingen. Voor de uitslag kunt u terecht bij uw behandelend arts.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Hartcentrum is een toonaangevend behandelcentrum voor alle vormen van hartklachten en -aandoeningen. We maken hierbij gebruik van de nieuwste behandelmethoden en –technieken. We zijn bovendien het grootste hartcentrum van Nederland en leveren kwalitatief hoogwaardige zorg tot ver buiten de regiogrenzen.

Jaarlijks voeren onze cardiologen en hartchirurgen gemiddeld 2.000 hartoperaties en 2.400 interventies (dotterbehandelingen, onderzoeken etc.) uit.