Behandelingen & onderzoeken

Huidafwijkingen verwijderen

Er zijn vele soorten huidafwijkingen. Moedervlekken, basaalcelcarcinomen, fibromen en lipomen komen het meeste voor. Sommige zijn kwaadaardig, andere alleen hinderlijk. Samen met de arts kan besloten worden een huidafwijking te verwijderen. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. In deze folder leest u meer over de behandeling.

Op deze pagina snel naar

Moedervlekken

Moedervlekken zijn goedaardige opeenhopingen van pigmentvormende cellen in de huid. Naast normale, rustige moedervlekken bestaan er ook onrustige en kwaadaardige moedervlekken. Indien hiervan sprake is moeten deze worden verwijderd, omdat het voorlopers van een kwaadaardige huidtumor (=melanoom) kunnen zijn. Soms wil een patiënt uit cosmetische overwegingen een moedervlek laten verwijderen. Dat is ook mogelijk.

Basaalcelcarcinoom

Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende soort kanker. Het ontstaat meestal op plaatsen op de huid die veel aan de zon zijn blootgesteld. Een basaalcelcarcinoom zaait (vrijwel) nooit uit en is daarom zelden levensbedreigend.

Fibromen

Fibromen zijn veel voorkomende, goedaardige, huidkleurige gezwelletjes. Ze zijn gemaakt van bindweefsel. Andere termen zijn ook wel ‘wild vlees’ of ‘steelwratjes’. Er is geen medische noodzaak om ze te verwijderen. Vaak worden ze verwijderd uit cosmetisch oogpunt: de patiënt vindt ze dan lelijk en/of hinderlijk.

Lipomen

Lipomen zijn gezwellen van vetweefselcellen. Deze gezwellen hebben de vorm van ronde, soms pijnlijke, ovale bultjes. Ze zijn goedaardig. Lipomen komen meestal voor op de onderarmen, hals en romp en komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Ook hierbij is meestal geen behandeling nodig. Het lipoom wordt pas chirurgisch verwijderd wanneer het hinderlijk en/of lelijk is.

Toon meer over huidafwijkingen

Voorbereiding

Bloedverdunners

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen (bijv. Sintrommitis, Marcoumar, Ascal® of Sinaspril®)? Meld dit dan vooraf aan de arts of verpleegkundige.

Overgevoeligheid

Geef het ook aan als u overgevoelig bent voor bijvoorbeeld pleisters, jodium enz.

Wassen

Was thuis het lichaamsdeel of het gebied waar de ingreep plaatsvindt goed.

Nagellak

Als u aan uw handen of voeten wordt geopereerd, moeten uw nagels kort geknipt, schoon en zonder nagellak zijn.

Kleding

Na de ingreep kan een verband worden aangelegd. Draag daarom makkelijke kleding (bijvoorbeeld met wijde mouwen of pijpen, die ruimte laten voor het verband).

Eten en drinken

U mag voor de ingreep gewoon eten en drinken.

Sieraden

Het is verstandig sieraden van tevoren af te doen en thuis te laten.

Pijnstillers

Als de verdoving is uitgewerkt, kunt u pijn hebben. U mag dan als pijnstiller paracetamol gebruiken. Haal daarom vooraf paracetamol in huis. Paracetamol is te koop bij de apotheek en drogist. Gebruik geen aspirines, die werken bloedverdunnend, wat de kans op een bloeding vergroot.

Behandeling

Vóór de ingreep hoort u van de behandelend arts wat hij/zij precies bij u gaat doen. U kunt uiteraard altijd vragen stellen.

Plaatselijke verdoving

De behandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving. Rond de huidafwijking krijgt u een of meerdere verdovingsprikken. Deze plaatselijke verdoving werkt ongeveer 1,5 tot 2 uur.

Naar huis

Na de ingreep kunt u gewoon naar huis.

Nazorg

Hechtingen

Na de ingreep wordt de wond meestal gehecht. De hechtingen worden later verwijderd op de poli. Als uw wond is gehecht met oplosbare hechtingen, dan hoeven deze uiteraard niet meer te worden verwijderd. De arts of verpleegkundige vertelt u wat bij u het geval is.

Douchen

U mag 24 uur na de operatie weer douchen. De pleisters mogen beperkt nat worden. Laat u de pleisters zitten tot het volgende bezoek aan de poli.

Uitslag

Als de arts vermoedt dat de huidafwijking kwaadaardig is of hieraan twijfelt, dan is het nodig dat de huidafwijking microscopisch wordt onderzocht in een laboratorium. De moedervlek, het fibroom of lipoom wordt dan na de verwijdering opgestuurd naar het laboratorium.

Na 7 tot 10 dagen is de uitslag meestal bekend. U hoort de uitslag van de arts wanneer u voor controle op de polikliniek komt.

Als de huidafwijking zich op uw gezicht bevond, komt u 7 dagen na de ingreep naar de poli. Bevond de huidafwijking zich elders, dan komt u na 14 dagen naar de poli.

Mogelijke complicaties

Geen enkele ingreep is zonder risico’s. Gelukkig komen complicaties, zoals nabloedingen en infecties weinig voor. Als u weer thuis bent en vermoedt dat u last heeft van complicaties, dan kunt u contact opnemen met de poli Plastische Chirurgie van het St. Antonius Ziekenhuis.

Contact opnemen

Heeft u na ontslag dringende vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Tot 24 uur na ontslag

• Tijdens kantooruren met de poli Plastische Chirurgie,  T 088 320 24 00.
• Buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp, T 088 320 33 00.

Na 24 uur na ontslag

• Tijdens kantooruren met de poli Plastische Chirurgie, T 088 320 24 00.
• Buiten kantooruren met de huisartsenpost in uw regio.

Gerelateerde informatie

Code
PCH 16-B