Nieuwsoverzicht Kankercentrum

Minder angst na kanker: nieuwe zelfhulpmodule voor patiënten

minder_angst_na_kanker.jpg

Patiënten van het St. Antonius Kankercentrum kunnen sinds kort gebruiken van de nieuwe online zelfhulpmodule 'Minder angst na kanker'. De module is toegevoegd aan het e-healthplatform Therapieland, dat het Kankercentrum oncologische patiënten aanbiedt als extra psychosociale zorg.  

Voor patiënten die de diagnose kanker hebben gekregen, bieden de onlineprogramma’s van Therapieland tips, adviezen en informatie over onderwerpen die belangrijk voor hen zijn, zoals het omgaan met emoties, vermoeidheid, verwerking, seksualiteit en werk.

Patiënten kunnen kiezen uit de modules 'Na de diagnose', 'Tijdens de behandeling', 'Na de behandeling' en sinds kort dus uit 'Minder angst na kanker'. Nienke van der Veer, klinisch psycholoog in het St. Antonius Ziekenhuis, is blij met deze toevoeging. “Veel patiënten die zijn behandeld tegen kanker, zijn bang dat de ziekte terugkomt. Een deel van hen heeft ondersteuning nodig bij het omgaan met deze klachten. Deze module kan hierbij helpen."

'Minder angst na kanker' is ontwikkeld door het Helen Dowling Instituut, expertisecentrum voor psychologische zorg bij kanker. Het instituut ontwikkelde het programma op basis van onderzoek, in samenwerking met (ex)patiënten en toetste dit op effectiviteit. Patiënten krijgen inzicht in hoe angst werkt en leren door oefeningen hoe zij kunnen omgaan met angst en welk(e) gedrag/gedachten wel of niet-helpend zijn. Video's van ervaringsdeskundigen en een hulpverlener versterken het gevoel van (h)erkenning en begeleiding.

Zorg op maat

De online zelfhulpprogramma’s van Therapieland kunnen patiënten ondersteunen bij het omgaan met kanker, waarbij hun eigen kracht en mogelijkheden het uitgangspunt zijn. Het gaat hierbij om zorg op maat. Deze online ondersteuning werkt goed voor een deel van de mensen, terwijl anderen misschien liever gebruikmaken van een app, zoals de Untire-app. Maar er is ook een groep voor wie e-health geen optie is. Zorgverleners bespreken samen met hun patiënten of Therapieland bij hen past.

Lees meer over de zelfhulpmodules van Therapieland

Terug naar boven