Aandoeningen

LAM (lymfangioleiomyomatose)

LAM is een afkorting van LymfAngioleioMyomatose. Het is een zeldzame longaandoening waarbij gladde spiercellen groeien in de wanden van de lymfevaten en -klieren, de kleine luchtwegen, de nieren en in zeldzame gevallen de hersenen.

In het longweefsel verstoppen de spiercellen de lymfevaten en de luchtwegen. Er ontstaan holten (cysten) in de longen waar het lymfevocht (chylus) zich in ophoopt. Daardoor raakt het longweefsel beschadigd en neemt de opname van zuurstof in het bloed af.

  Op deze pagina snel naar

  Meer over LAM

  LAM komt bijna alleen bij vrouwen voor en de oorzaak is (nog) onbekend. In Nederland hebben ongeveer 60 tot 75 vrouwen LAM.

  Het woord lymfangioleiomyomatose betekent letterlijk: gladde spieren in lymfevaten:

  • lymf = lymfe
  • angio = vat
  • leio = glad
  • myo = spier

   Symptomen

   Klachten bij lymfangioleiomyomatose zijn onder andere:

   • bloed ophoesten
   • dikke lymfeklieren
   • hoesten 
   • klaplong
   • kortademigheid 
   • moeheid

   Soorten

   Er bestaat een erfelijke vorm en een niet-erfelijke vorm.

   Behandelingen

   Er is nog geen manier gevonden om de ingroei van de spiercellen te stoppen. Er is  sinds kort wel een medicijn dat de groei kan vertragen (sirolimus). Behandeling richt zich verder op het verminderen van de klachten met behulp van medicijnen en zuurstof. Als er complicaties optreden tijdens de behandeling, zoals een klaplong, dan dienen deze te worden behandeld. Als de behandeling geen verbetering of stabilisatie oplevert, dan kan iemand, afhankelijk van het beloop en de situatie, eventueel in aanmerking komen voor een longtransplantatie.

   Expertise en ervaring

   Het St. Antonius Longcentrum heeft veel ervaring met onderzoek en behandeling van longziekten. Patiënten met klachten en aandoeningen aan het ademhalingssyteem (luchtwegen en longen) kunnen bij ons terecht. Gespecialiseerde longartsen en longverpleegkundigen behandelen uiteenlopende aandoeningen zoals longfibrose, sarcoïdose, longontsteking, astma, apneu, longkanker, COPD, etc. Jaarlijks vinden er circa 400 longoperaties en 2000 slaapstudies plaats.

   Binnen het Longcentrum zijn er expertisecentra voor diverse zeldzame aandoeningen, zoals het ILD-expertisecentrum en het ROW-expertisecentrum. Het ILD Expertisecentrum van het St. Antonius Ziekenhuis is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van interstitiële longaandoeningen, waaronder LAM. In dit centrum werken verschillende specialismen samen om u de beste behandeling en begeleiding te geven.

   Meer informatie

   Video

   Artikel

   Websites

   Belangenvereniging

   Stichting LAM-Nederland geeft onder meer voorlichting over de ziekte, behartigt de belangen van de patiënten en brengt lotgenoten bij elkaar.

   Gerelateerde informatie

   Uitgelicht

   16 maart 2018Nieuwsbericht

   23 maart: LAM Patiëntendag

   Code
   LON 79-A