Behandelingen & onderzoeken Radiologie

Röntgenfoto

Bij een röntgenfoto maken wij een foto van uw lichaam. Dit gebeurt met röntgenstraling. Door de straling zijn uw botten en bepaalde lichaamsdelen, zoals het hart en de longen goed te zien.

Op afspraak

Op de locaties Woerden, Nieuwegein en Utrecht kunt u op afspraak voor een röntgenfoto terecht op maandag t/m vrijdag. U maakt een afspraak bij de afdeling Radiologie.

Meer over röntgenfoto

Op de röntgenafdeling van Radiologie maken we drie soorten röntgenfoto's:

  • Röntgenfoto's van het skelet: hiermee kijken we bijvoorbeeld naar botbreuken of slijtage aan gewrichten. Vaak maken we bij een botbreuk na een paar weken nog een foto. Zo controleren we of de breuk goed geneest.
  • Röntgenfoto’s van de borstkas (thorax): hiermee kijken we of er bijvoorbeeld vocht in de longen zit. Of we maken deze foto om te kijken of een operatie aan de borstkas goed is geslaagd.
  • Röntgenfoto’s van de buik (BOZ): hiermee kijken we naar de organen in de buik, zoals de darmen. Dit doen we meestal als er sprake is van langdurige verstopping.

Voorbereiding

Zwangerschap en röntgenstraling

Bent u zwanger? Of denkt u dat u zwanger bent? Meld dit bij uw arts of neem contact op met de afdeling Radiologie. Samen bekijken we welk onderzoek het minst belastend is voor u en uw ongeboren kind. Als het mogelijk is, kunt u de röntgenfoto laten maken nadat u bent bevallen.

  • Uw zorgverzekeringspas. Informeer altijd vooraf bij uw zorgverzekeraar of u in aanmerking komt voor een (volledige) vergoeding van uw onderzoek in ons ziekenhuis.
  • Indien deze niet digitaal is verstuurd: een verwijzing van uw huisarts of specialist. Zonder een verwijzing wordt uw zorg namelijk niet vergoed. Lees hier meer over vergoeding van uw zorg.

Onderzoek

De laborant haalt u op uit de wachtkamer en brengt u naar de kamer waar de röntgenfoto  gemaakt wordt. De röntgenfoto wordt gemaakt van een ontbloot lichaamsdeel. Draagt u kleren of sieraden op het lichaamsdeel, waarvan een foto wordt gemaakt? Dan vragen wij u die eerst uit of af te doen. Daarna vertelt de laborant hoe u moet staan of zitten om een goede foto te kunnen maken. Tijdens het onderzoek wordt u soms gevraagd uw adem in te houden. Dit is van belang voor het verkrijgen van scherpe opnames. Na het nemen van de foto(‘s) mag u zich weer aankleden.

Het maken van een röntgenfoto duurt ongeveer 5 tot 10 minuten.

Nazorg

Rekening houden

Als u een röntgenonderzoek moet ondergaan, zijn er enkele vragen/onderwerpen, waarmee rekening moet houden. Bespreek deze onderwerpen met uw behandeld arts voordat u het röntgenonderzoek moet ondergaan.

  • Wanneer krijgt u de uitslag?
  • Vervoer naar huis: bij een vermoeden op een fractuur mag u na het onderzoek niet zelfstandig naar huis rijden, fietsen, lopen, of met het ov reizen. We adviseren u daarom een begeleider mee te nemen.

De uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts.

Röntgenstraling: gevaarlijk?

Bij het maken van een röntgenfoto komt röntgenstraling vrij.

In een hoge dosis kan deze straling gevaarlijk zijn voor het menselijk lichaam. Maar de straling die u ontvangt bij het maken van een röntgenfoto, is minimaal en daarom ongevaarlijk. In het dagelijkse leven staat een mens constant bloot aan straling. Straling uit bijvoorbeeld het heelal, uit de aardbodem en uit bouwmaterialen zoals beton en gips. Ook tijdens een skivakantie of vliegreis ontvangt u straling.

Kraakbeen

Op röntgenfoto’s is alleen het bot zichtbaar, het kraakbeen niet.

De foto laat wel zien hoe groot de afstand tussen de botdelen is. Als die te klein is, kunnen we daaruit afleiden dat het kraakbeen dun is of zelfs ontbreekt. Dit is een belangrijke aanwijzing voor artrose. Ook kunnen we zien of er ‘osteofyten’ zijn. Dit zijn botuitsteeksels die kunnen ontstaan als reactie op artrose.

Gerelateerde informatie

Code BT 28-O

Terug naar boven