Aandoeningen

LCH (Langerhanscelhistiocytose)

Bij Langerhanscelhistiocytose (LCH) woekeren bepaalde witte bloedcellen, de langerhanscellen. Deze spelen een rol bij de afweer. De cellen hopen zich op in de weefsels en kunnen daar schade veroorzaken.

Het lichaam verdedigt zich dag en nacht tegen allerlei ziekteverwekkers zoals virussen, bacteriën en schimmels. Die verdediging wordt uitgevoerd door het immuunsysteem of afweersysteem. Het afweersysteem valt de indringers aan met speciale witte bloedcellen.  Deze 'eten' indringers op en nemen die mee naar de lymfeklieren, waar ze onschadelijk worden gemaakt. De langerhanscellen zijn deel van dit systeem.

Op deze pagina snel naar

Symptomen

De klachten hangen af van de plaats waar de LCH-cellen zich ophopen. Dat kan overal zijn, bijvoorbeeld in de huid, de botten, het zenuwstelsel, de lever, de milt en de longen.

Bij LCH in de longen (pulmonale LCH) ontstaan overal in de longen kleine ontstekingen, die holtes veroorzaken. Later vormt zich bindweefsel bij de longblaasjes, waardoor het bloed minder zuurstof uit de lucht kan opnemen. Dat kan klachten en complicaties geven zoals:

  • afvallen
  • een gevoel van ziek-zijn (malaise)
  • hoesten
  • klaplong (zelden)
  • kortademigheid
  • moeheid
  • pijn (soms)

Soorten

Milde vormen kunnen zonder behandeling overgaan, maar de ziekte kan ook heel ernstig verlopen. Er bestaat ook een 'golvende' vorm, waarbij perioden met en zonder klachten elkaar afwisselen.

Bij volwassenen komt het voor dat alléén de longen zijn aangetast. Dan spreken we van pulmonale LCH. Deze vorm komt het meest voor bij mensen tussen de 30 en 40 jaar en dan vooral bij rokers.

Onderzoeken

Om de diagnose LCH te stellen zijn verschillende onderzoeken nodig, zoals bloedonderzoek, een longfoto, een CT-scan en weefselonderzoek.

Behandelingen

De behandeling hangt af van de klachten en van de organen en weefsels die zijn aangetast. Bij pulmonale LCH bestaat de behandeling meestal uit medicijnen en (eventueel) chemotherapie. Als er een klaplong optreedt, wordt deze natuurlijk ook behandeld.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Longcentrum heeft veel ervaring met onderzoek en behandeling van longziekten. Patiënten met klachten en aandoeningen aan het ademhalingssyteem (luchtwegen en longen) kunnen bij ons terecht. Gespecialiseerde longartsen en longverpleegkundigen behandelen uiteenlopende aandoeningen zoals longfibrose, sarcoïdose, longontsteking, astma, apneu, longkanker, COPD, etc. Jaarlijks vinden er circa 400 longoperaties en 2000 slaapstudies plaats.

Binnen het Longcentrum zijn er expertisecentra voor diverse zeldzame aandoeningen, zoals het ILD-expertisecentrum en het ROW-expertisecentrum.

Gerelateerde informatie

Code
LON 78-A