Aandoeningen

LCH (Langerhanscelhistiocytose)

Het lichaam verdedigt zich dag en nacht tegen allerlei ziekteverwekkers zoals virussen, bacteriën en schimmels. Die verdediging wordt uitgevoerd door het immuunsysteem of afweersysteem. Het afweersysteem valt de indringers aan met speciale witte bloedcellen.

Daar horen ook de Langerhans-cellen bij. Deze 'eten' indringers op en nemen die mee naar de lymfeklieren, waar ze onschadelijk worden gemaakt.

Bij Langerhanscelhistiocytose (LCH) gaan deze cellen woekeren. Ze hopen zich op in de weefsels en kunnen daar schade veroorzaken. De klachten hangen af van de plaats waar de LCH-cellen zich ophopen. Dat kan overal zijn, bijvoorbeeld in de huid, de botten, het zenuwstelsel, de lever, de milt en de longen.

Op deze pagina snel naar

Meer over LCH

Bij volwassenen kan het voorkomen dat alléén de longen zijn aangetast. Dan spreken we van pulmonale LCH. Deze vorm komt het meest voor bij mensen tussen de 30 en 40 jaar en dan vooral bij rokers.

Symptomen

Bij pulmonale LCH ontstaan overal in de longen kleine ontstekingen, die holtes veroorzaken. Later vormt zich bindweefsel bij de longblaasjes, waardoor het bloed minder zuurstof uit de lucht kan opnemen. Dat kan klachten en complicaties geven zoals:

  • afvallen
  • een gevoel van ziek-zijn (malaise)
  • hoesten
  • klaplong (zelden)
  • kortademigheid
  • moeheid
  • pijn (soms)

Onderzoeken

Om de diagnose te stellen zijn verschillende onderzoeken nodig, zoals bloedonderzoek, een longfoto, een CT-scan en weefselonderzoek.

Behandelingen

De behandeling hangt af van de klachten en van de organen en weefsels die zijn aangetast. Milde vormen kunnen zonder behandeling overgaan, maar de ziekte kan ook heel ernstig verlopen. Er bestaat ook een 'golvende' vorm, waarbij perioden met en zonder klachten elkaar afwisselen. Pulmonale LCH wordt meestal behandeld met medicijnen en (eventueel) chemotherapie. Als er een klaplong optreedt, moet deze natuurlijk ook behandeld worden.

Expertise en ervaring

Het ILD Expertisecentrum van het St. Antonius Ziekenhuis is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van interstitiële longaandoeningen, waaronder LCH. In dit centrum werken verschillende specialismen samen.

Gerelateerde informatie

Code
LON OD-A-7