Nieuwsoverzicht

Darmkanker: video’s helpen patiënten verder bij behandeling

Bekijk de eerste video’s over endeldarmkanker

videovoorlichting over endeldarmkanker

Stichting Darmkanker, Kanker.nl en specialisten uit zes ziekenhuizen hebben de handen ineengeslagen om samen de patiëntenvoorlichting over darmkanker te verbeteren. De eerste resultaten zijn sinds eind vorig jaar gepubliceerd: vijf video’s waarin op een begrijpelijke manier de onderzoeken en behandelingen van endeldarmkanker worden besproken. De video’s zijn beschikbaar voor alle patiënten en zorgverleners in Nederland.

Het is belangrijk dat de patiënt goede voorlichting krijgt over welke onderzoeken en behandelingen er zijn. "Dit kan de onzekerheid tijdens het traject verminderen en helpen bij samen beslissen", vertelt Karin van Diepen, verpleegkundig specialist in het St. Antonius Ziekenhuis en betrokken bij de totstandkoming van de video’s. "Ook is uit onderzoek gebleken dat als de voorlichting naar de patiënt toe wordt gestuurd, de informatie veel beter wordt gelezen en bekeken. De patiënt en de naasten komen hierdoor beter voorbereid naar hun afspraak."

De video's

De video’s gaan over:

  1. Kijkonderzoek van de dikke darm (colonoscopie)
  2. Poliep verwijderen door middel van ESD (Endoscopische Submucosale Dissectie; endoscopische behandeling van beginnende endeldarmkanker)
  3. Chemotherapie en bestraling van endeldarmkanker (chemoradiatie)
  4. Endeldarmoperatie voor darmkanker (Low Anterior Resectie)
  5. Biomarkers ofwel tumorkenmerken (tumorkarakteristieken die kunnen helpen in het gerichter behandelen met chemotherapie)

Karin: “Iedereen mag de video’s gebruiken en ze worden ook in het Engels, klassiek Arabisch en Turks vertaald. Op dit moment werken we hard aan nieuwe sponsoring, zodat we in de toekomst nog meer video’s over de behandeling van darmkanker kunnen maken.”

Meer weten

Terug naar boven