Nieuwsoverzicht

Internist-nefroloog Willem Jan Bos benoemd tot bijzonder hoogleraar nierziekten

Willem Jan Bos

Willem Jan Bos is benoemd tot bijzonder hoogleraar nierziekten. Hij deed onderzoek naar de toegevoegde waarde van dialyse of juist niet-dialyseren voor de oudere nierpatiënt. Bos gaat de nieuwe parttime leerstoel 'Nefrologie: uitkomsten van zorg' bekleden.

In Nederland leven 60.000 mensen met ernstige nierschade of met nierfalen. Hun ziekte heeft een enorme impact op hun leven. Bos, als internist-nefroloog werkzaam in het St. Antonius Ziekenhuis, deed onderzoek naar de toegevoegde waarde van dialyse of juist niet-dialyseren voor de oudere nierpatiënt.

Wel of niet dialyseren

“We zagen dat patiënten van boven de 70 jaar langer leven met dialyse, maar bij patiënten van boven de 80 neemt dat voordeel op de levensverwachting sterk af. Dat wil niet zeggen dat we bij patiënten van boven de 80 adviseren niet te gaan dialyseren. Wel gebruiken wij deze feiten om aan te geven dat we een serieus gesprek te voeren hebben.  Wel of niet starten met dialyse zijn beide serieuze opties. We zijn nog niet in staat om individueel te voorspellen wie baat heeft bij behandeling met dialyse, in de zin van overleving en kwaliteit van leven, en wie niet. Er is meer onderzoek nodig om te bepalen hoe patiëntkarakteristieken en de verschillende behandelmogelijkheden van invloed zijn op het resultaat van de behandelingen.”

Uitkomstgerichte zorg

Bos kwam door dit onderzoek in aanraking met de zogeheten uitkomstgerichte zorg. “Patiënten en hun artsen kunnen beter beslissingen nemen over verschillende vormen van behandeling wanneer zij samen de beschikking hebben over inzichtelijk gepresenteerde resultaten van die behandelingen bij vergelijkbare patiënten. Resultaten van een behandeling kunnen gebruikt worden om de kwaliteit van de behandelingen kritisch te beschouwen en, waar nodig, de behandeling te verbeteren. De verzamelde resultaten worden ook gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek.”

Bos is betrokken bij projecten gericht op het verbeteren van de zorg voor de nierpatiënt in het St. Antonius Ziekenhuis, in het LUMC en in het samenwerkingsverband Santeon. Daarnaast is hij een van beide voorzitters van het Linnean initiatief, waarbinnen patiënten, artsen en bestuurders samenwerken om uitkomstgerichte zorg te versnellen. Internationaal is hij voorzitter van de werkgroep Nierziekten van het International Consortium for Health Outcomes Measurement (ICHOM). 

Terug naar boven