Nieuwsoverzicht

Longfibrose bij reumapatiënten eerder te ontdekken

Onderzoek St. Antonius toont risicofactor aan

Ilustratie longen

Een internationale studie waaraan het St. Antonius Ziekenhuis heeft meegewerkt, toont aan hoe bij patiënten met chronische gewrichtsreuma al in een vroeg stadium de eventuele ontwikkeling van longfibrose ontdekt kan worden. Hierdoor kan de behandeling om de longfibrose tegen te gaan eerder starten.

De meest voorkomende vorm van reuma is reumatoïde artritis (chronische gewrichtsreuma), een chronische ziekte die ontstekingen veroorzaakt aan gewrichten. Bekend is dat patiënten met reuma ook een vorm van longfibrose kunnen ontwikkelen. Bij longfibrose vormen zich blijvende littekens (fibrose) in de longen, waardoor de longen minder goed zuurstof kunnen opnemen en ademen moeilijker wordt. Die klachten ontstaan bij reumapatiënten echter pas in een laat stadium, als 50% van de longfunctie al is verloren. Longfibrose is daardoor een belangrijke oorzaak van ziektelast en overlijden bij patiënten met reuma.

Ontdekkingen

Reden voor artsen in het St. Antonius om een onderzoek te starten naar de grootste genetische risicofactor voor het ontwikkelen van longfibrose bij patiënten met reuma. Zij werkten hiervoor samen met onderzoeksgroepen uit 6 verschillende landen. Ontdekt werd dat een bepaalde genetische variant bij reumapatiënten met longfibrose veel vaker voorkomt dan bij reumapatiënten zonder longfibrose of gezonde mensen. De kans dat reumapatiënten die deze genetisch variant dragen, longfibrose krijgen, is drie keer zo groot.

Meer kwaliteit van leven

De conclusie die de onderzoekers hieruit konden trekken is dat dit gen een belangrijke risicofactor is voor het ontwikkelen van longfibrose bij reumapatiënten. Dit betekent dat wanneer bij reumapatiënten nagegaan wordt of zij de genetische variant dragen, eventuele longfibrose al in een vroeg stadium (voordat de symptomen zich uiten) vastgesteld kan worden. De behandeling van de longfibrose kan daardoor eerder starten, waardoor patiënten langer een betere kwaliteit van leven behouden.

Publicatie New England Journal of Medicine

In het vooraanstaand wetenschappelijk vakblad New England Journal of Medicine verscheen onlangs een artikel over het onderzoek. Lees het artikel hier(externe link).

Een mooi voorbeeld van hoe onze kernwaarden: samen, innovatief en continu verbeteren bijdragen aan de visie: samen zorgen voor kwaliteit van leven.

Meer weten over dit onderzoek? Neem contact op met ons ILD Expertisecentrum.

Terug naar boven