Nieuwsoverzicht

St. Antonius brengt nu ook urologische zorg bij patiënten thuis

foto_2_team_buiten_bij_auto

Het St. Antonius Ziekenhuis geeft sinds kort specialistische urologische zorg aan huis. Vorige week hebben de uroloog en verpleegkundig consulent de eerste patiënten thuis of in een verpleeghuis bezocht. Aanleiding om hiermee te starten was de corona-uitbraak, maar het bevalt zo goed dat er een grote kans is dat urologische zorg aan huis iets blijvends is. 

“De patiënten die we hebben bezocht waren allemaal ontzettend dankbaar dat zij in hun eigen vertrouwde omgeving werden geholpen”, aldus uroloog dokter Beganovic. “Ze voelen zich thuis minder patiënt. Het is fijn om op deze manier mee te kunnen werken aan het verbeteren van hun kwaliteit van leven.”

Zorg bij de patiënt thuis

Vanwege het coronavirus is het voor bepaalde patiënten op dit moment niet wenselijk om naar het ziekenhuis te komen voor urologische behandelingen, zoals het wisselen van een katheter. Het gaat bij dit soort behandelingen vaak om kwetsbare patiënten met een lage weerstand of patiënten die in thuisisolatie zitten vanwege hun leeftijd of COPD. Dankzij zorg aan huis kunnen zij toch de noodzakelijke zorg krijgen en worden ze zo min mogelijk blootgesteld aan een eventuele besmetting met het coronavirus. 

Verandering van de zorg

“We zagen de zorg de laatste tijd al veranderen, maar door het coronavirus is deze verandering in een versnelling geraakt. De samenwerking met wijkverpleegkundigen, huisartsen en verzorgingstehuizen is hierbij belangrijker dan ooit. Specialistische zorg aan huis leveren is een ontwikkeling die binnen het St. Antonius past, ook voor de corona-uitbraak”, aldus Beganovic. Zo is er begin maart bijvoorbeeld al gestart met het toedienen van immuuntherapie in de thuissituatie en bieden we ook een prednisonkuur voor MS-patiënten thuis aan.

Het aanbieden van specialistische urologische zorg aan huis is op dit moment nog een tijdelijk project, maar als het aan de urologen en verpleegkundig consulenten ligt, gaan ze er ook na corona mee verder. “Met dit project proberen wij ook ons steentje bij te dragen tijdens deze coronaperiode, maar het zou nóg mooier zijn als we dit in de toekomst kunnen behouden én uitbreiden.”

Terug naar boven