Nieuwsoverzicht

St. Antonius over op nieuw elektronisch patiëntendossier (EPD)

nieuw-epd

Het St. Antonius Ziekenhuis is overgestapt op een nieuw elektronisch patiëntendossier (EPD). In de nacht van 12 op 13 oktober is het nieuwe EPD officieel in gebruik genomen. De medische gegevens van alle bestaande en nieuwe patiënten van het St. Antonius worden nu in dit nieuwe systeem geregistreerd en beheerd.

Met de ingebruikname van het nieuwe EPD neemt het St. Antonius afscheid van het technisch verouderde IntraZis, een systeem dat 20 jaar geleden door het St. Antonius zelf is ontwikkeld en toen uniek was. Het nieuwe EPD is van Epic. Dit systeem wordt over de hele wereld gebruikt en continu doorontwikkeld, waarbij goed ingespeeld wordt op technologische ontwikkelingen. Het ziekenhuis kan hiermee dus beter tegemoet komen aan de (digitale) behoeften van patiënten en zorgverleners en is beter voorbereid op toekomstige ontwikkelingen in de gezondheidszorg.

Overal de juiste actuele gegevens beschikbaar

Behalve de behoefte aan een meer toekomstbestendig systeem was ook de fusie tussen het St. Antonius Ziekenhuis en het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis een reden om over te stappen op het nieuwe EPD. Beide ziekenhuizen werkten nog met verschillende systemen. Nu kunnen alle artsen en andere zorgverleners op alle locaties van het St. Antonius met één gezamenlijk EPD werken. Zij raadplegen hierin de medische gegevens van patiënten, zoals onderzoeksresultaten, overzicht van medicijnen en allergieën. Ook slaan ze er de behandelplannen in op. Zo verlopen zorgprocessen efficiënter, omdat elke bevoegde zorgverlener op elk moment over dezelfde juiste informatie van patiënten beschikt.

Doordat alles nu in één systeem zit, is het ziekenhuis ook beter in staat om van groepen patiënten met eenzelfde aandoening de gegevens geanonimiseerd te vergelijken en te analyseren. De uitkomsten daarvan kunnen arts en patiënt helpen bij het samen maken van betere keuzes voor bijvoorbeeld het soort behandeling of om behandelplannen te optimaliseren. Zo kan nog beter worden gestuurd op kwaliteit en veiligheid.

Introductie nieuw patiëntenportaal verloopt gefaseerd

Onderdeel van het nieuwe systeem is het nieuwe patiëntenportaal ‘Mijn Antonius’. Hiermee krijgen patiënten de mogelijkheid in een eigen beveiligde online omgeving onder meer delen van het eigen medisch dossier in te zien. Om de overgang naar het nieuwe patiëntenportaal zo soepel mogelijk te laten verlopen wordt ‘Mijn Antonius’ in eerste instantie alleen actief aangeboden aan de gebruikers van het oude digitale patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis en aan patiënten die digitaal een vragenlijst moeten invullen (bijvoorbeeld ter voorbereiding op een opname). Zo geeft het ziekenhuis zichzelf de tijd om te leren van wat nog verbeterd kan worden aan het portaal en hebben artsen en verpleegkundigen de tijd om te wennen aan het nieuwe EPD en aan alle nieuwe mogelijkheden die het nieuwe patiëntenportaal biedt, zoals vragen beantwoorden van patiënten en medicatie- en allergieoverzichten bijwerken en goedkeuren. Begin 2018 zal het ziekenhuis al zijn patiënten uitnodigen om een ‘Mijn Antonius’ account aan te maken.

Wennen aan het werken met het nieuwe systeem

“De afgelopen twee jaar hebben meer dan 100 medewerkers geholpen bij de inrichting van het nieuwe EPD en het patiëntenportaal ‘Mijn Antonius’. Daarnaast zijn er in de aanloop naar 13 oktober 4.000 medewerkers getraind in het goed en veilig werken met het nieuwe EPD,” aldus Nathalie Urbanus, projectmanager EPD.

Ondanks de trainingen leert de ervaring van andere ziekenhuizen dat het nog enkele maanden duurt voordat alle zorgverleners volledig gewend zijn aan het werken met het EPD. Aankomende weken is er extra personeel ingezet om de zorgverleners te ondersteunen. Helaas kan het toch zo zijn dat patiënten soms wat langer moeten wachten dan gebruikelijk. Wout Adema, Raad van Bestuur: “Vergelijk het met de aanschaf van een nieuwe elektrische auto: zonder sleutel, zonder versnellingsbak, heel veel piepjes en lampjes. Het rijdt fantastisch, maar toch rijd je er de eerste keer niet zomaar mee weg. We gaan nu kilometers maken om te wennen en routines opnieuw op te bouwen.”

Lees hier meer over ons nieuwe EPD.

Terug naar boven