Nieuwsoverzicht

St. Antonius Ziekenhuis kiest voor zonne-energie

Zonnepanelen

De daken van de St. Antonius ziekenhuislocaties in Utrecht en Nieuwegein liggen sinds kort vol met zonnepanelen. In totaal zijn er zo’n 4.600 panelen geplaatst.

Het dak van het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht ligt inmiddels al vol met zonnepanelen. In Nieuwegein gaan op dit moment de laatste panelen het dak op. De zonnepanelen gaan de ziekenhuislocaties voorzien van energie en wekken in totaal zo’n 1,2 miljoen kWh per jaar op. Ter vergelijking: dit is genoeg om 340 huishoudens jaarlijks van energie te kunnen voorzien. In de hal van beide ziekenhuizen komt een scherm, waarop te zien is hoeveel energie de zonnepanelen opwekken.

Verminderen van CO2-uitstoot

Het St. Antonius Ziekenhuis heeft subsidie gekregen om de panelen te plaatsen. “Maar de belangrijkste reden om voor zonne-energie te kiezen is het verminderen van onze CO2-uitstoot en helpen bij het verkleinen van de ecologische voetafdruk”, legt Marchel van Gameren, adviseur Energie en Planmatig Onderhoud van het St. Antonius Ziekenhuis uit. “We vinden duurzaamheid belangrijk en willen als ziekenhuis graag ons steentje bijdragen aan een beter milieu.”

Aandacht voor duurzaamheid

Het aanbrengen van zonnepanelen is niet de enige manier waarop het St. Antonius bijdraagt aan het terugdringen van het energiegebruik en de CO2-uitstoot. Zo zijn er eerder al allerlei maatregelen genomen op het gebied van klimaatbeheersing en duurzaamheid. “We hebben onder andere traditionele verlichting vervangen door energiezuinige verlichting, energie terugwinning toegepast in luchtbehandelingsinstallaties en warmtepompen geplaatst. Bovendien hebben we veel van onze installaties en apparatuur zo ingesteld dat ze alleen draaien wanneer er daadwerkelijk medewerkers of patiënten aanwezig zijn. Door installaties niet standaard op vol vermogen te laten draaien, maar vraaggestuurd, besparen we een heleboel.”

Daarnaast werkt het St. Antonius met WKO (warmte- en koudeopslag). “WKO is een duurzame methode om energie in de vorm van warmte en/of koude op te slaan”, legt Van Gameren uit. “In de winter voorziet een WKO-installatie onze gebouwen van warmte. Hiervoor wordt de warmte gebruikt die in de zomer in de warme bron is opgeslagen. Het gekoelde water van de winter wordt opgeslagen in de koude bron en kan in de zomer worden ingezet ter verkoeling.”

Ook voor de toekomst blijft energie besparen een belangrijk thema. “Bij de aanschaf van nieuwe systemen houden we altijd rekening met duurzaamheid. Door kleine aanpassingen te doen, kun je vaak al heel wat besparen.”

Terug naar boven