Nieuwsoverzicht

St. Antonius Ziekenhuis werkt mee aan digitale uitwisseling gezondheidsinformatie

Patiënt en afbeelding van een PGO

De Nederlandse ziekenhuizen werken samen om de digitale uitwisseling van gezondheidsinformatie mogelijk te maken. Het St. Antonius werkt hier ook aan mee. Wat gebeurt er de komende periode en hoe kunt u in de toekomst uw gezondheidsinformatie digitaal op 1 plaats inzien? 

Steeds meer patiënten nemen de regie over hun eigen zorg. Inzicht in de eigen medische gegevens is een voorwaarde hiervoor, net als de veilige digitaal informatie-uitwisseling tussen zorgverleners en patiënten. 

Uw gezondheidsinformatie in een PGO

Op initiatief van o.a. de overheid en de Nederlandse Patiënten Federatie werken zorginstellingen, zoals ziekenhuizen, apothekers, GGZ-instellingen en geboortecentra daarom aan veilige digitale informatie- uitwisseling. 

Het doel

is dat iedereen straks de eigen gezondheidsinformatie op 1 plek kan inzien, in een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) en zelf kan bepalen met wie hij deze informatie wil delen. Een PGO is een website of app waarin u al deze gegevens kunt raadplegen. Huisartsen kunnen al gezondheidsinformatie ontsluiten naar PGO’s. 

De ontsluiting van de gezondheidsinformatie verloopt stapsgewijs. De eerste stap voor de ziekenhuizen is het ontsluiten van een set medische basisgegevens en de correspondentie naar PGO’s die al voldoen aan de strenge veiligheidseisen. 

Het St. Antonius verwacht dit in het tweede kwartaal van 2022 te kunnen doen.   

Digitale uitwisseling gezondheidsinformatie,stap 1 in beeld

Communicatie 

Op dit moment zijn veel mensen nog niet op de hoogte van de ontwikkelingen rondom digitale informatie-uitwisseling en PGO’s. De komende maanden zullen we u informeren over PGO’s en de onderwerpen die hiermee samenhangen. Zodat u straks weet hoe u een PGO kunt gebruiken. Aan bod komen onder meer: 

  • Wat is een PGO en wat zijn de voordelen voor mij?
  • Wat is het verschil tussen een PGO en Mijn Antonius?
  • Hoe kies ik een PGO en wat kost het? 
  • Hoe is de veiligheid gegarandeerd? 

Binnenkort doen we een onderzoek onder ons Patiëntenpanel om te achterhalen wat onze patiënten weten en nog meer willen weten over de uitwisseling van gezondheidsinformatie en PGO’s. 

Meer weten? 

  • Op de website pgo.nl(externe link) leest u meer over de persoonlijke gezondheidsomgeving en kunt u een  korte video (1.30 minuut) bekijken over PGO’s.   
  • Op de website vipp-programma.nl(externe link) leest u meer informatie over de digitale versnellingsprogramma’s van de overheid.   
Terug naar boven