Nieuwsoverzicht

UMC Utrecht bestraalt eerste patiënten op locatie bij St. Antonius Utrecht

radiotherapie van UMC Utrecht bij St. Antonius Utrecht
Teamleider Melissa de Kuijer bij één van de bestralingstoestellen.

Het UMC Utrecht heeft een nieuwe behandellocatie voor het bestralen van patiënten bij het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht. Vandaag 15 november werd Cees Peek als allereerste patiënt bestraald. ‘Ik ben het proefkonijn’, zegt hij lachend. ‘Hij is lovend over de nieuwe locatie. Het is schoon en steriel met moderne apparaten. En ook hier zijn de laboranten geweldig’.

Tot nu toe gingen patiënten in de regio Midden-Nederland voor bestraling altijd naar de radiotherapieafdeling van het UMC Utrecht. Met deze uitbreiding kunnen sommige patiënten met kanker voortaan kiezen uit twee locaties in de regio waar ze alle behandelingen op één plek kunnen krijgen.

Ik heb zin om met mijn team aan de slag te gaan op de nieuwe behandellocatie bij het St. Antonius Ziekenhuis, zegt Melissa de Kuijer, teamleider UMC Utrecht radiotherapie van de nieuwe locatie. ‘’Een mooie ruimte met twee behandelunits met een bestralingstoestel.  Er is hard gewerkt door collega’s uit de beide ziekenhuizen en ik kijk er erg naar uit om patiënten hier nu te mogen ontvangen.”

Patiënten met kanker worden vaak meerdere keren bestraald. Afhankelijk van de vorm van kanker en hun persoonlijke situatie, hebben zij nu de mogelijkheid een locatie dichterbij huis te kiezen. Patiënten die in aanmerking komen voor bestraling op de behandellocatie bij het St. Antonius in Utrecht, krijgen die keuze door de behandelend arts aangeboden. Naar verwachting zijn dat zo’n 800 patiënten per jaar.

Samenwerking

Het UMC Utrecht en het St. Antonius Ziekenhuis werken al op meer gebieden samen. Bijvoorbeeld in het Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht voor de behandeling van tumoren in slokdarm, maag, alvleesklier, galblaas of lever. 'Met deze extra behandellocatie voor bestralingen kunnen we de samenwerking op het gebied van kankerzorg en radiotherapie in de regio intensiveren.'

Voorgevel van het nieuwe radiotherapiegebouw van UMC Utrecht naast het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht.
De balie in de nieuwe radiotherapie behandellocatie van het UMCU bij St. Antonius Utrecht

 

Terug naar boven