Nieuwsoverzicht

Verpleegkundigen corona-unit tonen werkelijkheid

covidafdeling-aangepast

Sinds het moment dat het coronavirus ook in het St. Antonius Ziekenhuis is vastgesteld, zijn de werkdagen van Marie-Louise Kooij, teamhoofd van de longafdeling, zwaar. “We schrikken nog elke dag van hoe heftig corona kan rondhuizen in iemands lichaam. Het is onverminderd zwaar voor ons allemaal.” Om te laten zien hoe het er nu aan toe gaat op de speciale COVID 19-unit is ze samen met een aantal collega’s een account op Instagram begonnen. 

“We willen mensen inzicht geven in hoe we werken, maar vooral ook de impact van ons werk laten zien. Niet alleen het effect op onszelf, maar ook op die van anderen”, aldus Marie-Louise.  “Ondanks dat we nu al een paar weken verder zijn, wordt het werken met coronapatiënten geen routine. We schrikken nog dagelijks van hoe ernstig patiënten eraan toe zijn.” 

Emoties

Op het Instagram-account(externe link) – met inmiddels meer dan 20.000 volgers – deelt ze indrukwekkende beelden van de longafdeling, die nu helemaal vol ligt met coronapatiënten. Je ziet de pakken die artsen en verpleegkundigen moeten beschermen tegen het virus, gezichten met daarin de afdrukken van mondmaskers en ook de emoties die er soms uitkomen na een heftige dienst. 

“Hoewel we vooral positieve berichten plaatsen, is het werken hier zwaar. Het moraal in het team is hoog en optimistisch, maar ruimte voor emoties is er ook. We moeten beslissingen nemen die soms niet passen bij hoe we het graag zouden willen zien”, zegt Marie-Louise. “Het maakt het nog zwaarder omdat we sociale contacten bewust vermijden en heftige gebeurtenissen en de bijbehorende emoties niet kunnen delen met familie en vrienden. Als collega’s kunnen we gelukkig bij elkaar terecht en we voelen ons echt één team op zo’n dag.”

Wat Marie-Louise vooral veel doet is de eenzaamheid van de patiënten die op haar afdeling liggen. Patiënten met corona mogen geen bezoek ontvangen; alleen in de stervensfase wordt een uitzondering gemaakt en mogen maximaal 2 bezoekers tegelijk langskomen om afscheid te nemen.  “Goed afscheid kunnen nemen is zo essentieel. Dat is in nu anders en druist vaak tegen alles in.”

Trots

Marie-Louise is onder de indruk van alle waardering en steun die zij en haar collega’s ontvangen. “Ik hoop zo dat die waardering blijvend is. Ook na corona staan we als verpleegkundigen dagelijks voor moeilijke beslissingen. We zijn kundig én enorm trots op ons vak en dat mogen mensen zien; corona of niet. Dat zal blijven.”

Terug naar boven