Nieuwsoverzicht

Zelfhulpmodule voor oncologiepatiënten

Kankercentrum biedt modules gratis aan als als extra psychosociale zorg

Therapieland laptop

Patiënten van het St. Antonius Kankercentrum kunnen vanaf nu blijvend gebruikmaken van de zelfhulpmodules van het e-healthplatform Therapieland. Het Kankercentrum biedt deze aan als extra psychosociale zorg.

Tijdens de coronapandemie liep een proefperiode van een jaar, waarin oncologiepatiënten van het Kankercentrum gebruik konden maken van deze onlineprogramma’s. Het Kankercentrum heeft nu besloten deze programma’s blijvend aan te bieden.

Tips, adviezen en informatie 

Voor patiënten die de diagnose kanker hebben gekregen, bieden de onlineprogramma’s tips, adviezen en informatie over onderwerpen die belangrijk voor hen zijn, zoals het omgaan met emoties, vermoeidheid, verwerking, seksualiteit en werk.

Patiënten kunnen kiezen uit drie verschillende modules: na de diagnose, tijdens de behandeling en na de behandeling. Elke module bevat begeleidende video’s, opdrachten en voorbeelden uit de praktijk. In de ‘bibliotheek’ vindt de patiënt extra literatuur, oefeningen en filmpjes. De programma’s zijn ontwikkeld door een team van gespecialiseerde e-healthontwikkelaars die samenwerken met experts en ervaringsdeskundigen.

Zorg op maat

Nienke van der Veer, klinisch psycholoog in het St. Antonius, is blij dat we patiënten deze zelfhulpmodule kunnen blijven aanbieden. “De programma’s kunnen patiënten ondersteunen bij het omgaan met kanker, waarbij hun eigen kracht en mogelijkheden het uitgangspunt zijn. Uiteraard gaat het om zorg op maat: deze onlinebehandeling sluit voor een deel van de mensen goed aan terwijl anderen misschien liever gebruikmaken van een app. Maar er is ook een groep voor wie e-health geen optie is. Patiënten kunnen met hun zorgverlener bespreken of Therapieland bij hen past.”  

Gebruikmaken van Therapieland

Patiënten die de diagnose kanker hebben gekregen en worden behandeld in het St. Antonius kunnen via deze link gebruikmaken van deze mogelijkheid. Voor het St. Antonius is een introductiefilmpje opgenomen bij het Kankercentrum. Zo heten we patiënten die gebruikmaken van de modules welkom in een voor hen vertrouwde omgeving.

Terug naar boven