Ouderengeneeskunde

Spoeddiagnostiek Ouderengeneeskunde (SDO)

Ouderen met een plotselinge achteruitgang in hun functioneren, hebben snel onderzoek en behandeling nodig. Een bezoek aan de Spoedeisende Hulp of een ziekenhuisopname is echter lang niet altijd de beste manier. Sinds november 2019 kunnen deze ouderen hiervoor bij ons terecht op de Spoeddiagnostiek Ouderengeneeskunde (SDO).

Wat houdt de Spoeddiagnostiek Ouderen in?

Tijdens een dagopname wordt een patiënt volledig onderzocht door de klinisch geriater, gespecialiseerd geriatrieverpleegkundige en geriatrisch geschoolde fysiotherapeut. Hierbij wordt aandacht besteed aan zowel de lichamelijke als de psychische gezondheid. Daarnaast wordt aanvullend onderzoek gedaan, zoals bloedonderzoek, een foto of een scan. Uitslagen worden dezelfde dag besproken, zodat de patiënt met een diagnose en behandelplan naar huis gaat.

De SDO is alleen bedoeld voor patiënten bij wie op korte termijn onderzoek nodig is, maar die niet zo ziek zijn dat zij in het ziekenhuis opgenomen moeten worden.

Hoe kunt u terecht voor spoeddiagnostiek?

Aanmelding verloopt altijd via uw huisarts, die hiervoor telefonisch contact opneemt met de dienstdoende geriater. U ontvangt daarna via uw huisarts of de geriatrieverpleegkundige verdere informatie over de afspraak. Over het algemeen wordt u binnen 1 tot 2 weken gezien.
Momenteel wordt de SDO alleen aangeboden op locatie Nieuwegein.

Terug naar boven