Deelname Biobank

Bloedbank

Interstitiële longziekten zijn zeldzaam. Om goed wetenschappelijk onderzoek te kunnen doen, zijn grote patiëntenaantallen nodig. Dit is een voorwaarde om inzicht te krijgen in de oorzaak en behandeling van de ziekte.

Het bijeenbrengen van ziektegegevens van zoveel mogelijk patiënten is dus belangrijk. Hiertoe is door het ILD Expertisecentrum de zogenaamde biobank opgericht. De biobank bestaat inmiddels 15 jaar en bevat de (anonieme) gegevens van meer dan 7.000 patiënten met een zeldzame interstitiële aandoening. In de biobank worden ook patiëntmaterialen opgeslagen. Hierbij moet u denken aan bloed, DNA, longvocht, urine en weefsel.

Patiënten met een interstitiële ziekten zoals longfibrose of lymfangioleiomyomatose (LAM) kunnen zich aanmelden voor deelname aan de Biobank. Zij hoeven daarvoor geen patiënt te zijn of te worden van het ILD Expertisecentrum. 

Wilt u meer weten over de biobank van het ILD-Expertiscentrum?

Klik hier om naar Youtube te gaan om ons filmpje over de biobank te bekijken.

Meer informatie

Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met de biobankcoördinator: mw. Annelies Wind, MSc, via biobank@antoniusziekenhuis.nl.