Stomazorg

Ervaring & expertise Stomazorg

Ervaring & expertise Stomazorg

Ervaren verpleegkundig consulent stomazorg 

Alle verpleegkundig consulenten stomazorg hebben minimaal 8 jaar tot maximaal 12 jaar praktijkervaring en zijn aangesloten en actief betrokken bij de landelijke beroepsvereniging V&VN stomaverpleegkundigen.

Het team van verpleegkundig consulenten stomazorg heeft als doel het verlenen van excellente patiëntenzorg als expert en intermediair voor het vakgebied stomazorg over alle locaties heen.

Zorg volgens richtlijn Stomazorg Nederland

De stomazorg die we in het St. Antonius Ziekenhuis bieden is gebaseerd op de landelijke richtlijn stomazorg van beroepsvereniging V&VN. Deze richtlijn geeft aan waar goede zorg voor patiënten met een stoma (en hun naasten) aan moet voldoen. Dit geldt zowel voor de zorg die onze stomaconsulenten voor de operatie, na de operatie en bij de nacontrole bieden.

Goede zorg door samenwerking

Stomazorg werkt zowel binnen als buiten het ziekenhuis samen met verschillende zorgverleners. Ons gezamelijke doel is u de beste mogelijk zorg te bieden.

Verpleegkundigen op de afdeling

Onze verpleegkundigen zijn uitgebreid geschoold in de verzorging van stoma's en het aanleren van deze verzorging aan mensen met een stoma. Zij leren u hoe u uw stoma verzorgt en zullen u waar nodig ondersteunen. Onze verpleegkundigen volgen elk half jaar een training om patiënten de verzorging van een stoma zo goed mogelijk aan te leren.

Samenwerking met thuiszorgorganisatie Careyn

Sinds juni 2016 werkt de polikliniek stomazorg van het St. Antonius Ziekenhuis samen met de stomaverpleegkundigen van thuiszorgorganisatie Careyn.

Stomazorg bij u thuis

U komt in aanmerking voor poliklinische controle stomazorg bij u thuis, als u ook gebruik maakt van dagelijkse thuiszorgondersteuning bij de verzorging van uw stoma in de regio Utrecht. Dagelijkse thuiszorgondersteuning wordt echter alleen ingeschakeld als blijkt dat het door omstandigheden voor u tijdelijk niet mogelijk is om zelf uw stoma te verzorgen.

Een poliklinische controle bij u thuis betekent dat er, naast dagelijkse ondersteuning bij het verwisselen van het stomazakje, ook een stomaverpleegkundige van thuiszorgorganisatie Careyn ingeschakeld wordt. Deze verpleegkundige bezoekt u gemiddeld  3 keer thuis, verspreid over 3 - 6 maanden. De verpleegkundige:

  • houdt in de gaten of het stomamateriaal dat u gebruikt bij u goed werkt;
  • verwijdert uw hechtingen en
  • bekijkt of het u lukt uw stoma te verzorgen en hoe het gaat met het oppakken van uw leven met een stoma.

U hoeft dan voor poliklinische controles niet naar de stomaverpleegkundige in ons ziekenhuis.

Careyn is werkzaam in de regio's: Utrecht stad, Leidsche Rijn, De Meern, Vleuten, Maarssen, Harmelen, Woerden, Abcoude, Wilnis, Vinkeveen en Mijdrecht.

Overleg bij complexe problemen

De stomaverpleegkundigen van Careyn overleggen als dat nodig is met de poli Stomazorg van het St. Antonius. Bijvoorbeeld bij complexe stoma- en/of huidproblemen, waarbij specialistische (ziekenhuis)zorg nodig is. In dat geval wordt u (tijdelijk) terugverwezen naar het ziekenhuis. 

Samenwerking met andere thuiszorgorganisaties

Het St. Antonius werkt aan uitbreiding van deze vorm van samenwerking met andere thuiszorginstanties. Het doel is om zo in een groter gebied stomazorg na de operatie bij patiënten thuis aan te kunnen bieden. 

Terug naar boven