Home

STZ Ziekenhuizen

Het St. Antonius Ziekenhuis maakt deel uit van de Vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ). Dat betekent dat het bieden van topklinische en topreferente zorg aan patiënten, een goede organisatie van de zorg, het verrichten van wetenschappelijk onderzoek en het opleiden van artsen en andere zorgprofessionals bij ons  hoog in het vaandel staan.

Topklinische zorg wil zeggen dat het St. Antonius naast de basiszorg ook hooggespecialiseerde zorg biedt. Voor deze zorg zijn relatief kostbare en gespecialiseerde voorzieningen nodig en komen  naast patiënten uit de regio Utrecht ook patiënten uit andere regio's naar ons ziekenhuis. Ook de zorg voor kwetsbare patiënten op de Intensive Care is in STZ-ziekenhuizen van hoge kwaliteit. Zo ook in het St. Antonius; met 30 plaatsen op de Intensive Care (IC) en 10 plaatsen op de Medium Care (MC) heeft het St. Antonius Ziekenhuis de grootste niet-academische IC/MC in de regio Utrecht.   

Topreferente zorg is hooggespecialiseerde zorg voor patiënten die in principe niet konden worden doorverwezen. Het gaat hier bijvoorbeeld om complexe operaties en ingrepen bij kanker, hart-  vaat- en longziekten en ingewikkelde interventie-technieken in de radiologie. Topreferente zorg wordt vaak verleend door universitaire medische centra, maar ook een aantal STZ-ziekenhuizen, waaronder het St. Antonius, bieden meerdere van deze specialistische behandelingen.

Om deel uit te maken van de STZ moet een ziekenhuis voldoen aan 42 eisen onder andere op het gebied van zorg, patiëntveiligheid, onderzoek en opleiding en onderwijs. Allemaal factoren die van belang zijn om de deskundigheid van zorgprofessionals en de kwaliteit van de zorg te waarborgen. Nu en in de toekomst.

Meer informatie

Ga voor aanvullende informatie over STZ naar www.stz.nl en lees de STZ-folder 'Opleiden zit in onze genen'

Terug naar boven