Patiëntverhalen

‘Blij dat ik voor deze ingreep in aanmerking kwam’

patient-hartoperatie-180612-0562-low_res_3

Het hart van Josephine Denis (71) werkt niet zoals ze graag zou willen. Een zwakke hartspier zorgt ervoor dat het bloed niet optimaal door het lichaam gepompt wordt en ook de zogenoemde mitralisklep functioneert niet goed. Vorig jaar ging het bijna mis tijdens een vakantie in Oostenrijk. Terug in Nederland gaf haar arts aan dat de problemen met medicijnen enigszins verlicht konden worden. Josephine wilde graag een duurzamere oplossing. Onlangs kreeg ze, als eerste patiënt in de Benelux, een vervangende mitralisklep, geplaatst via een nieuwe techniek.

De mitralisklep, tussen de hartkamer en de boezem, is belangrijk voor een goede doorstroming van het bloed door het lichaam. Als deze klep lekt, loopt het bloed terug naar het hart. Het gevolg is kortademigheid, vocht vasthouden en op termijn hartfalen. Tot nu toe kon deze klep alleen vervangen worden tijdens een openhartoperatie, waarbij de vitale functies van de patiënt werden overgenomen door de hart-longmachine en het hart werd stilgelegd. Voor vooral oudere, kwetsbare patiënten was dit vaak geen optie omdat het lichaam daarmee te zwaar belast zou worden.

Kloppend hart

Bij de nieuwe techniek blijft het hart van de patiënt zelfstandig werken. Om bij het hart te komen maakte het team van interventiecardioloog Jan van der Heyden, echocardioloog Martin Swaans en hartchirurg Thom de Kroon, bij Josephine Denis een sneetje van ongeveer twee centimeter tussen de ribben. Daardoor werd het hart zichtbaar. Vervolgens werd met een naald een toegang gemaakt in het hartpuntje, waarna via een katheter de klep werd vervangen. "De oude klep dient daarbij als een soort landingsbaan voor de nieuwe", vertelt Jan van der Heyden. "Deze nieuwe klep, die deels van biologisch materiaal is gemaakt, wordt als het ware in de oude geplaatst."

Stuk fitter

Twee weken na de operatie is Josephine weer thuis in Breda. "Ik heb alleen wat last gehad van de wond, maar ik voelde me al snel een stuk fitter. Door mijn zwakke hartspier weet ik dat mijn hartproblemen nooit helemaal opgelost kunnen worden, maar door deze ingreep kan ik wel weer een normaal leven leiden. Minder pieken, minder dalen, dat was het doel en volgens mij gaat dat lukken. Ik ben erg blij dat ik voor deze ingreep in aanmerking kwam en ik hoop dat op deze manier nog veel patiënten geholpen kunnen worden."

Terug naar boven