Patiëntverhalen

'Hulphond Butler gaat altijd mee naar het ziekenhuis'

hulphond-butler

Anita Korff de Gidts wacht in de hal van het St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein op de taxi. Vanwege de ziekte MS zit ze in een elektrische rolstoel. Anita is net terug van haar afspraak bij het MS Centrum, waar patiënten terechtkunnen voor behandeling en begeleiding op het gebied van MS. Naast haar zit Butler, hulphond van beroep.

Anita wilde het niet geloven toen ze de diagnose MS kreeg. Voor een second opinion ging ze naar een gespecialiseerd centrum in Nijmegen. “Maar van de professor daar kreeg ik dezelfde boodschap. Hij adviseerde me om naar het MS Centrum van het St. Antonius Ziekenhuis te gaan, omdat daar veel kennis aanwezig is.”

Van die keuze heeft Anita nooit spijt gehad. “In het begin ben ik er vaak geweest, omdat het moeilijk was om de juiste medicatie te vinden. Dokter Frequin denkt overal in mee, ook in de pijnbestrijding. Ik kan altijd bellen. Dat voelt goed.” En Butler? “Die gaat altijd mee naar het ziekenhuis. Dat is geen probleem.”

Sleutel

Negen jaar is de hond die ze als pup kocht. Butler is uitgegroeid tot onmisbare sleutel in haar leven. “Door mijn verminderde kracht laat ik regelmatig wat vallen. Butler raapt het op. Hij bedient de deurknoppen, pakt spullen uit de koelkast, helpt met de was, met aan- en uitkleden en we doen samen boodschappen.”

Labradoodle Butler kijkt bijna begrijpend. “Hij is mijn hulphond én mijn maatje.” Anita koestert de zelfstandigheid die ze ondanks haar ziekte ervaart. “De dokters en de verpleegkundigen in het St. Antonius Ziekenhuis zijn fantastisch, maar het geluk dat ik ondervind door mijn eigen ‘mantelzorgviervoeter’, daar kan geen dokter tegenop.”

MS Centrum

MS is (nog) niet te genezen. Het team van het MS Centrum doet er alles aan om de ziekte te vertragen en de klachten te verminderen. Om de ziekte in de toekomst verder te kunnen vertragen of mogelijk te stoppen, doet het MS Centrum mee aan diverse studies naar nieuwe medicijnen.

Terug naar boven