Behandelingen & onderzoeken

Voorbereiding van uw kind op handelingen met naald

In overleg met de arts van uw kind is besloten om bloed van uw kind te laten onderzoeken of om een infuus te plaatsen. Hier kunt u lezen wat uw kind kan verwachten en hoe u uw kind het beste kunt voorbereiden. 

Procedures zoals bloedafname of infuus plaatsen zijn soms onvermijdelijk. Naast een goede voorbereiding bestaan er enkele hulpmiddelen om de handeling zo goed mogelijk te laten verlopen.

Instructiekaart: aanbrengen van EMLA crème

U heeft een recept EMLA crème van de arts ontvangen. In deze instructiekaart leest u hoe de EMLA crème aangebracht moet worden, en op welke plaatsen.  

Om de handeling zo prettig mogelijk te laten verlopen is het belangrijk om goed voorbereid te zijn wanneer er bij uw kind bloed afgenomen moet worden. Via deze link kunt u uitgebreide informatie vinden over de voorbereiding van uw kind op een handeling met een naald. 

U kunt de zalf zelf aanbrengen, zie instructies hieronder. U kunt uw arts vragen om de juiste plaats voor het aanbrengen van de EMLA crème aan te kruisen.

Plaatsen aanbrengen van de EMLA crème

Plaatsen aanbrengen van de EMLA crème

Aanbrengen van de EMLA crème

Hoeveel crème gebruik je?

De hoeveelheid wordt weergegeven als 'finger tip unit' (FTU). Een FTU of 'vingertopstreepje' is gelijk aan een streepje crème dat net zo lang is als het vingertopje van een volwassene. Hoeveel vingertopstreepjes u nodig heeft kunt u vinden in de tabel hieronder

LeeftijdDosis crème per prikplaatsMaximale totale dosis
0-2 maanden2 FTU2 FTU
3-12 maanden2 FTU4 FTU
1-5 jaar4 FTU20 FTU
6-11 jaar4-10 FTU40 FTU
< 12 jaar4-10 FTU120 FTU

Stap 1

Breng een dot EMLA aan op de aangewezen prikplaats(en), zie afbeeldingen hierboven. (Breng altijd op minimaal 2 plaatsen EMLA crème aan. )

Stap 2

Verwijder het middenstuk van de pleister zodat een ‘venster’ ontstaat. Breng de pleister vervolgens met de kleefzijde aan op de huid, over de EMLA. Verspreid hierbij de crème zo min mogelijk.

Stap 3

Verwijder de resterende papieren rand van de pleister en druk de randen goed aan. Het kan zijn dat de pleister te klein is om de crème volledig te bedekken en deze onder de pleister vandaan komt (zowel in de elleboogplooi als op de handrug). Plak dan een tweede pleister, op dezelfde wijze, als een dakpan over de eerste pleister heen.

De EMLA crème kan ook afgedekt worden met vershoudfolie wanneer er geen pleister aanwezig is of wanneer het plakken van een pleister geen voorkeur heeft. Zorg ervoor dat de vershoudfolie de crème goed afdekt, zodat deze er niet onderdoor gaat lekken.

Stap 4

Noteer het tijdstip van afplakken en laat de crème minimaal 90 - 120 minuten intrekken.
Bij een donkere huidskleur bedraagt de inwerktijd minimaal 120 min.

Let op: EMLA crème mag alleen op intacte huid aangebracht worden. En mag maximaal 5 uur op de huid blijven zitten.

Hoe kunt u uw kind helpen tijdens een ingreep?

De woorden van een ouder kunnen zowel positieve als negatieve verwachtingen en gevoelens oproepen bij kinderen. Lees op deze pagina meer over:

  • Hoe u zich kunt opstellen tijdens een ingreep 
  • Wat u kunt zeggen
  • Hoe u uw kind kunt afleiden
  • Hoe u zich kunt voorbereiden.

Expertise en ervaring

De kinderartsen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben bijzondere expertise op het gebied van diabetes, eczeem, hoofdpijn, keel-, neus- en oorproblemen, langdurige buikpijn, long- en bovenste luchtweginfecties, overgewicht, urineweg- en plasproblemen neurofibromatose type 1, ontwikkelingsachterstand, syndroom van Down, vroeggeboorten en huilbaby’s en groei- puberteits- en andere hormoonziekten.

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code KIND 73-AD

Terug naar boven