Behandelingen & onderzoeken

Voorbereiding van uw kind op handelingen met naald

In overleg met de arts van uw kind is besloten om bloed van uw kind te laten onderzoeken of om een infuus te plaatsen. Hier kunt u lezen wat uw kind kan verwachten en hoe u uw kind het beste kunt voorbereiden.

Procedures zoals bloedafname of infuus plaatsen zijn soms onvermijdelijk. Naast een goede voorbereiding bestaan er enkele hulpmiddelen om de handeling zo goed mogelijk te laten verlopen.

Op deze pagina snel naar

Hoe wordt bloed afgenomen of een infuus geplaatst?

Bloed onderzoeken

Bij baby’s wordt bloed afgenomen uit de hiel. Bij oudere kinderen wordt er bloed afgenomen uit een vinger, of als het kan, in de arm of op de hand. Dit is afhankelijk van de grootte van uw kind en de hoeveelheid bloed die voor het onderzoek nodig is. Als uw kind groot genoeg is, kan hij/zij tijdens het bloedonderzoek bij u op schoot zitten. U mag er altijd bij blijven om uw kind te ondersteunen.

Infuus plaatsen

Een infuus wordt geplaatst op de hand, arm of soms op de voet. Na het plaatsen blijft er een dun, plastic buisje achter in de ader. Dit buisje wordt afgeplakt met een pleister. Via het infuus kunnen medicijnen, vocht, contrastvloeistof en bloed gegeven worden. Ook kan er bloed worden afgenomen.

Toon meer

Helpend taalgebruik

Onze woorden kunnen zowel positieve als negatieve verwachtingen en gevoelens oproepen. Woorden leiden namelijk direct tot beelden in uw hoofd en gevoelens. Veel mensen krijgen bijvoorbeeld jeuk als er wordt gesproken over hoofdluis. En bij het praten over uw lievelingseten kan het water u in uw mond lopen. Dus het is niet gek dat praten over pijn ertoe kan leiden dat u juist meer pijn gaat voelen.

Onderzoek

Uit onderzoek is gebleken dat het praten over pijn of het waarschuwen voor een prik tot meer angst en pijn leidt dan wanneer u praat over leuke dingen.

Steeds meer (kinder-)artsen en (kinder-)verpleegkundigen zijn getraind in het gebruik van positief en helpend taalgebruik zodat uw kind zich prettiger voelt tijdens een procedure.

Maak gebruik van positieve taal

Het werkt nog beter als u zelf ook gebruik maakt van positievere taal. Hieronder kunt u lezen hoe u dat kunt doen. Overigens helpt het als maar 1 persoon praat tijdens de ingreep. Dit zorgt voor focus en een rustige sfeer.

U kunt met elkaar vooraf afspreken wie met uw kind praat. Dat kunt u zelf zijn, maar ook bijvoorbeeld een verpleegkundige of dokter.

Wat kunt u zeggen?

Voorbeeldzinnen die goed werken tijdens een ingreep (bijvoorbeeld bloedprikken) zijn:

  • “Ik ben bij je en zal je helpen om te zorgen dat het goed gaat”.
  • “Omdat mama/papa nu met jou over die leuke vakantie praat kan de dokter goed zijn/haar werk doen”.
  • Tijdens het doen van een spelletje: “Wauw, wat doe je dit goed”.
  • “Je kunt verbaasd zijn hoe makkelijk het vandaag gaat omdat je zo bezig bent met je computerspelletje/ je kleurplaat/ het leuke filmpje etc..”.
  • “Omdat je toverzalf (EMLA) hebt gekregen gaat het makkelijk”.

Wat kunt u beter niet zeggen

• Het gaat even pijn doen
• Niet huilen
• Stel je niet aan
• Hier komt de prik
• Het doet geen pijn

Maak ook na afloop geen excuses voor de pijn zoals: “Wat erg voor je, ik weet dat het pijn doet”. Maar ook kritiek geven zoals: “Je gedroeg je als een baby” of “grote jongens/meisjes huilen niet” is niet effectief.

Beter kunt u zeggen: “Wat heb je goed stil gezeten”, of “Wat deed je het goed” of “Wat heb je ondertussen een mooie tekening gemaakt”. Kinderen onthouden dat het een positieve(-re) ervaring was omdat zij het goed hebben gedaan. 

Toon meer

Hoe kunt u uw kind thuis voorbereiden?

Voorbereiding op infuus prikken, bloed prikken of vaccinatie

Voorbereiding is het halve werk. Waar gaat het gebeuren? Wie gaat het doen? Is er een filmpje van? Bijvoorbeeld van het ziekenhuis of bijvoorbeeld van het bloedprikken. Wat vindt uw kind fijn? Heeft u de regie? Heeft uw kind de regie? Waar wilt uw kind bijvoorbeeld geprikt worden? Kunt uw thuis de verdovende zalf (Emla) al opsmeren?

Wat kunt u zeggen ter voorbereiding?

  • Wat er gaat gebeuren: “Je krijgt medicijnen om te zorgen dat je beter wordt (of gezond blijft)”.
  • Hoe het voelt: “Sommige kinderen voelen een drukkend gevoel, anderen zeggen dat ze een knijperig gevoel hebben. Andere kinderen voelen niets. En ik ben benieuwd hoe het bij jou voelt”.

Wij gebruiken in dit ziekenhuis altijd verdovende zalf (EMLA) om de huid van uw kind optimaal te verdoven zodat hij/zij de prik nog wel voelt, maar geen pijn ervaart. Deze zalf moet minimaal 60 minuten inwerken voor het beste effect.

Toon meer

Wat kunt u tijdens de procedure doen?

Een rustige positieve houding

Waarom? Angst is besmettelijk. Als u rustig bent zal uw kind ook rustiger zijn. Dus het is belangrijk dat u rustig blijft, voor, tijdens en na de procedure. Het helpt om met uw gewone en kalme stem te praten.

Hoe doet u dat?

  • Blijf bij uw kind, wees rustig en praat met uw gewone stem voor, tijdens en na afloop van de procedure
  • Om zelf rustig te blijven, kunt u een paar keer langzaam en diep ademhalen voor, tijdens en na de procedure. U kunt dit ook samen met uw kind doen.
  • Als u vooraf denkt dat dit moeilijk voor u wordt, kunt uw dat gewoon bespreken met de dokter, medisch pedagogisch zorgverlener of verpleegkundige. Zij kunnen u dan helpen.

Leid uw kind af

Onze hersenen kunnen niet alles tegelijkertijd voelen. U bent zich vaak alleen maar bewust van wat u voelt als je eraan denkt. Als u nu bijvoorbeeld denkt aan uw voeten in uw schoenen dan voelt u weer dat u schoenen aan hebt, terwijl u dat enkele zinnen hiervoor niet voelde. Door dus de focus van uw kind op iets anders dan de ingreep te leggen zal uw kind minder angst en pijn ervaren.

Hoe doet u dat?

Leid uw kind af, voor, tijdens en na de ingreep bijvoorbeeld door samen te zingen, te praten overzijn/haar favoriete vakantie, hobby, sport, game, tv-programma, boek of speelgoed. Maar u kunt uw kind ook voorlezen, bellenblazen, of iets laten zien op de I-Pad of telefoon. Hoe meer betrokken uw kind is in de afleiding, hoe beter het zal werken. Houd de aandacht van uw kind dus op de afleiding.

Als u in het ziekenhuis bent zal er misschien ook een medisch pedagogisch zorgverlener of een (kinder-)verpleegkundige zijn die uw kind afleidt . Dit kunt uw van tevoren afstemmen met elkaar.

Samen rustig in- en uitademen

Sommige kinderen willen juist wel kijken naar de ingreep. Dan kunt u zeggen: “Wat gaat het goed he? Blaas maar lekker uit waardoor het nog beter gaat”. Het is namelijk bekend dat uitblazen ervoor zorgt dat uw kind meer ontspannen wordt en daardoor ook minder pijn en angst zal voelen. Samen rustig in- en uitademen zal uw kind dus helpen om meer relaxed te blijven tijdens de ingreep.

Toon meer

Verdovende zalf

Toverpleister (EMLA)

Om te zorgen dat het bloed prikken of infuus inbrengen niet pijnlijk is, gebruiken we in dit ziekenhuis een verdovende zalf, die op de huid wordt aangebracht. Dit wordt ook wel een 'toverpleister' genoemd. Deze zalf  bevat een verdovende stof en moet met een speciale pleister of vershoudfolie op de plaats worden gehouden. Vraag bij een bezoek op de polikliniek of het laboratorium zelf ook even naar deze zalf.

Zalf moet inwerken

De zalf moet altijd op minimaal 2 plaatsen aangebracht worden omdat vooraf niet altijd te bepalen is wat de beste prikplaats zal zijn. De zalf moet minimaal 60 minuten inwerken, voordat de huid verdoofd is. Bij een donkere huidskleur bedraagt de inwerktijd minimaal 120 minuten. De zalf mag maximaal 5 uur blijven zitten, bij kinderen onder het jaar is dat 60 minuten. Wanneer uw kind pre- en/of dysmatuur geboren is overleg dan met uw arts of u de verdovende zalf mag gebruiken. De zalf mag alleen worden aangebracht op intacte huid, dus niet op een open wondje.

Instructies aanbrengen EMLA-crème

U kunt de zalf zelf aanbrengen, zie instructies hieronder. U kunt uw arts vragen om de juiste plaats voor het aanbrengen van de EMLA crème aan te kruisen.

Instructie aanbrengen verdovende zalf Emla
Instructie aanbrengen verdovende zalf Emla

 

Aanbrengen Emla crème met tegaderm bij vaccinatie
De cirkel geeft de positie aan waar de Emla crème aangebracht dient te worden.

Instructie aanbrengen verdovende zalf Emla

Hoeveel crème gebruik je?

Leeftijd Dosis crème per prikplaats Maximale totale dosis
0-2 maanden 1 gram 1 gram
3-12 maanden 1-2 gram 2 gram
1-5 jaar 2 gram 10 gram
6-11 jaar 2-5 gram 20 gram
< 12 jaar 2-5 gram 60 gram

Stap 1

Breng een flinke dot EMLA aan op de aangewezen prikplaats(en), zie afbeeldingen hierboven. (Breng altijd op minimaal 2 plaatsen EMLA crème aan. )

Per leeftijdscategorie is hierboven te lezen hoeveel EMLA crème er aangebracht moet worden. De grootte van de tube EMLA kan wisselen, dus lees goed hoeveel gram de inhoud van de tube is die u heeft ontvangen.

Stap 2

Verwijder het middenstuk van de pleister zodat een ‘venster’ ontstaat. Breng de pleister vervolgens met de kleefzijde aan op de huid, over de EMLA. Verspreid hierbij de crème zo min mogelijk.

Stap 3

Verwijder de resterende papieren rand van de pleister en druk de randen goed aan. Het kan zijn dat de pleister te klein is om de crème volledig te bedekken en deze onder de pleister vandaan komt (zowel in de elleboogplooi als op de handrug). Plak dan een tweede pleister, op dezelfde wijze, als een dakpan over de eerste pleister heen.

De ELMA crème kan ook afgedekt worden met vershoudfolie wanneer er geen pleister aanwezig is of wanneer het plakken van een pleister geen voorkeur heeft. Zorg ervoor dat de vershoudfolie de crème goed afdekt, zodat deze er niet onderdoor gaat lekken.

Stap 4

Noteer het tijdstip van afplakken en laat de crème minimaal 60 minuten intrekken.
Bij een donkere huidskleur bedraagt de inwerktijd minimaal 120 min.

Let op: EMLA crème mag alleen op intacte huid aangebracht worden. En mag maximaal 5 uur op de huid blijven zitten.

Toon meer

Het onderzoek

Wanneer de verdovende zalf is ingetrokken, en er is met elkaar afgesproken welke methodes worden gebruikt om uw kind te helpen wordt er gestart met de handeling. De medewerker verwijdert de speciale pleister en maakt de huid schoon.

Elastische band om de arm

Bij bloedafname en/of infuus plaatsen uit de hand/arm/voet krijgt uw kind eerst een elastische band (stuwband) om de arm om de vaten te stuwen. Hierdoor wordt het bloedvat beter zicht- en voelbaar. Bij bloedafname krijgt uw kind een pleister op de huid waar het bloed is afgenomen. Na het inbrengen van een infuus wordt het infuus afgeplakt.

Wanneer er bloed uit de vinger of de hiel wordt afgenomen wordt dit door middel van een klein prikpennetje gedaan. Ook hierbij is afleiding belangrijk.

Toon meer

Nazorg

Praat met uw kind nog even na over de handeling en bespreek vooral wat uw kind allemaal goed deed, zoals wat heb je goed stil gezeten. Zo helpt u uw kind het beste om deze ervaring te verwerken.

Toon meer

Expertise en ervaring

De kinderartsen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben bijzondere expertise op het gebied van diabetes, eczeem, hoofdpijn, keel-, neus- en oorproblemen, langdurige buikpijn, long- en bovenste luchtweginfecties, overgewicht, urineweg- en plasproblemen neurofibromatose type 1, ontwikkelingsachterstand, syndroom van Down, vroeggeboorten en huilbaby’s en groei- puberteits- en andere hormoonziekten.

Gerelateerde informatie

Code
KIND 73-AD