Aandoeningen

Insomnie (problemen met inslapen of doorslapen)

Insomnie betekent 'niet slapen'. Iedereen maakt wel eens een periode van slapeloosheid mee. Als je al meer dan 3 maanden meerdere keren per week heel moeilijk in slaap kunt vallen of in de nacht gedurende lange tijd wakker ligt spreken we van insomnie. 

Meer over oorzaken insomnie

Soms is er een oorzaak aan te wijzen, zoals spanningen of stress, pijn, of geluiden van buiten. Ook kan het een gevolg zijn van een psychisch probleem, bijvoorbeeld een depressie, burnout of angststoornis. In die gevallen is het nodig om het lichamelijke of psychische probleem eveneens te behandelen.

Soms is er geen eenduidige oorzaak aan te wijzen, voor de langdurige slapeloosheid. Een combinatie van – elkaar versterkende – factoren kan dan een rol spelen.

Ongeacht de oorzaak kunt u in een vicieuze cirkel terechtkomen. Het slecht slapen blijft in stand door negatieve gedachten over de slaap, moeite met ontspannen en het compenseren van slechte nachten door bijvoorbeeld lang op bed te blijven liggen.

Symptomen

Iemand die te weinig slaapt krijgt overdag veel klachten van vermoeidheid en slaperigheid of problemen met concentratie. Ook kan het humeur en de stemming eronder lijden.

Onderzoeken

Afhankelijk van de klachten en mogelijke oorzaak kan een polysomnografie (PSG) verricht worden, maar dit is niet altijd nodig. Soms wordt een actigrafie verricht. Ook het bijhouden van een slaaplogboekje kan veel informatie geven.

Behandelingen

De behandeling van eerste keus bij langdurige slapeloosheid is cognitieve gedragstherapie door een daarvoor opgeleide slaaptherapeut of psycholoog.  Ook slaapoefentherapie kan goede resultaten geven. Medicatie wordt in een enkel geval gegeven maar dit heeft niet onze voorkeur, omdat hier vaak afhankelijkheid voor het middel en bijwerkingen bij optreden en het niet voor lange tijd gegeven kan worden.

Meer informatie

Gerelateerde informatie

Code SLA 03-A

Terug naar boven