Aandoeningen

Zorg voor zwangeren in kwetsbare situaties

Meestal is zwangerschap een periode met veel blijdschap, waarbij de zwangere vrouw ‘op een roze wolk’ de komst van haar kind afwacht en vervolgens geniet van haar kraamperiode.

Dit is in de praktijk alleen niet altijd het geval. Ongeveer twee op de tien zwangere vrouwen en kraamvrouwen heeft last van depressies, paniekaanvallen, sociale angststoornissen, diverse soorten fobieën, dwangstoornissen, posttraumatische stressstoornis of een postnatale psychose. Ook problemen als alcohol- of drugsmisbruik of moeilijke sociale omstandigheden kunnen invloed hebben tijdens of na de zwangerschap.

Meer over de zorg voor zwangeren in kwetsbare situaties

Risico's 

Psychische problemen tijdens en na de zwangerschap hebben een negatief effect op de moeder. Maar ook de ontwikkeling van het kind kan in gevaar komen, onder andere door de kans op complicaties tijdens de bevalling en een verstoorde interactie tussen moeder en kind.

Hulp zoeken

Gezien de ingrijpende gevolgen voor moeder en kind is het van belang dat zwangere vrouwen, kraamvrouwen en hun naasten psychische symptomen herkennen en hulp zoeken als dit nodig is.

Behandelingen

Er zijn verschillende risicofactoren (zowel psychiatrisch, obstetrisch (verloskundig) als psychosociaal) voor het ontwikkelen van een psychische problemen rond de zwangerschap en bevalling. Aan de hand van deze risicofactoren kunnen vrouwen met een verhoogd risico op psychologische problemen worden geïdentificeerd.

Psychische problemen vragen om specifieke kennis van meerdere specialisten. Om zwangere vrouwen en moeders met psychische klachten met hun kindjes te behandelen en te begeleiden heeft het St. Antonius Ziekenhuis de POP-poli in het leven geroepen.

POP-poli

Voor vrouwen en moeders met psychische klachten

SSRI

Heeft je huisarts of psychiater jou een SSRI voorgeschreven en je bent zwanger of je wilt zwanger worden, lees dan meer over de gevolgen van SSRI-gebruik.

SSRI staat voor selectieve serotonine heropnameremmer. Het zijn medicijnen die worden gebruikt bij de behandeling van depressies, paniekaanvallen, sociale angststoornissen, diverse soorten fobieën, dwangstoornissen en posttraumatische stressstoornis.

Een SSRI kan leiden tot mogelijke risico’s of gevolgen hebben voor de gezondheid van moeder en kind. Lees meer over SSRI-Medicatie en zwangerschap

Expertise en ervaring

Bij St. Antonius Geboortezorg bieden we alle zorg rondom zwangerschap en geboorte. Onze specialisten en verpleegkundigen staan 24 uur per dag klaar om jou, je kindje en je partner de beste zorg te kunnen bieden. Bij St. Antonius Geboortezorg werken gynaecologen en verloskundigen zeer nauw samen. We werken vanuit de overtuiging dat iedere zwangere vrouw en haar partner centraal staan in een heel bijzondere fase van hun leven waar wij als zorgprofessionals graag een bijdrage aan leveren: zorgzaam, met plezier en zo persoonlijk mogelijk. Wij werken met passie en warmte en willen je graag net dat beetje meer geven. Elke familie en gezin is uniek. Jullie persoonlijke wensen vinden wij belangrijk. We vormen samen met jullie een hecht team en kijken naar welke zorg op welk moment gewenst is, het beste past en mogelijk is.

Gerelateerde informatie

Code GEB 31-A

Terug naar boven