Behandelingen & onderzoeken

Botdichtheidsmeting

Met een botdichtheidsmeting wordt de dichtheid (stevigheid) gemeten van de botten van de rug en heupen. Dit onderzoek vindt plaats als de arts denkt dat er sprake is van osteoporose (botontkalking) door bijvoorbeeld medicatie of erfelijke belasting.

Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig. Gebruikt u medicatie, dan mag u die gewoon innemen.

Voorbereiding

Zwanger

Bent u zwanger? Breng uw arts dan voor het onderzoek hiervan op de hoogte. Het onderzoek zal dan veelal uitgesteld worden tot na de bevalling.

Onderzoek met contrastmiddel of nucleair onderzoek gehad?

De botdichtheidsmeting kan niet doorgaan als u tot 2 weken voor de meting:

  • een onderzoek heeft gehad met contrastmiddel, zoals bariumpap bij maag- en darmonderzoek en/of
  • een onderzoek met radioactieve stoffen heeft gehad (nucleair onderzoek). Deze middelen hebben een negatieve invloed op de metingen. Neem in dit geval contact op met poli Radiologie voor een nieuwe afspraak.

Botbreuk of metaal in rug en/of heup

Heeft u onlangs een botbreuk gehad of heeft u metaal in uw rug of heup, zoals schroeven of een metalen kunstheup? Wilt u dit alstublieft voor het begin van het onderzoek melden. 

  • Uw zorgverzekeringspas. Informeer altijd vooraf bij uw zorgverzekeraar of u in aanmerking komt voor een (volledige) vergoeding van uw onderzoek in ons ziekenhuis.
  • Indien deze niet digitaal is verstuurd: een verwijzing van uw huisarts of specialist. Zonder een verwijzing wordt uw zorg namelijk niet vergoed. Lees hier meer over vergoeding van uw zorg.

Mocht u uw afspraak willen verzetten of afzeggen, geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door; uiterlijk 24 uur van tevoren. Er kan dan iemand anders in uw plaats worden geholpen.

Sieraden

Wij verzoeken u geen sieraden te dragen tijdens het onderzoek. Het ziekenhuis kan namelijk niet aansprakelijk gesteld worden bij vermissing hiervan.

Onderzoek

De laborant vraagt u uw kleding uit te trekken. U kunt uw onderkleding, zoals een hemdje en onderbroek aanhouden. Draagt u een beha, dan moet u deze voor het onderzoek wel afdoen. U neemt vervolgens plaats op de onderzoekstafel voor het maken van een scan van uw rug en uw heupen. Voor een goed resultaat van de scan is het belangrijk dat u tijdens beide scans stil ligt. Als de scans gemaakt zijn, wordt de dichtheid van het bot op meerdere plaatsen berekend door de computer. Vervolgens wordt nog een meting gedaan om de mate van eventuele wervelinzakkingen te bepalen. De radioloog beoordeelt de uitkomsten van het onderzoek.

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Nazorg

Uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts. U maakt hiervoor na afloop van het onderzoek een afspraak bij de poli waar u onder behandeling bent. De laborant mag u geen informatie geven over de uitslag.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over het onderzoek? Stel ze dan gerust. Wij zijn bereid deze voor, tijdens en na het onderzoek te beantwoorden. Bij overige vragen kunt u contact opnemen met poli waar u onder behandeling bent.

Gerelateerde informatie

Code BT 32-O

Terug naar boven