Behandelingen & onderzoeken

MRI van de prostaat

Een MRI brengt via magnetische velden delen van het lichaam in beeld. Er wordt geen gebruik gemaakt van röntgenstraling. Het onderzoek is niet pijnlijk en (voor zover bekend) niet schadelijk.

Voorbereiding

Wat moet u meenemen?

 • Een ingevulde vragenlijst
  • Heeft u een vraag van de vragenlijst met JA beantwoord? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie via T 088 320 80 00. Het kan zijn dat het onderzoek niet kan doorgaan.
 • Uw zorgverzekeringspas.
 • Een verwijzing van uw huisarts of specialist, als deze niet digitaal verstuurd is.

Pacemaker of andere elektronische hulpmiddelen

Heeft u een pacemaker of andere elektronische hulpmiddelen? Neem dat contact op met uw behandelend arts. Hij bespreekt met u of u een MRI- of MRA-onderzoek kunt ondergaan.

Claustrofobie

Heeft u last van claustrofobie? Meld dit dan ruim voor het onderzoek bij uw behandelend arts. Uw behandelend arts kan een kalmerend middel voorschrijven.

Als uw gewicht boven de 120 kg is, neem dan contact op met de afdeling Radiologie via T 088 320 80 00.

Seks en/of zaadlozing

We verzoeken u om 4 dagen voor de MRI geen seks en/of zaadlozing meer te hebben. Dit heeft namelijk invloed op de afbeelding van de prostaat op de MRI; het kan de beoordeling van de MRI-beelden bemoeilijken.

Eten en drinken

Voor dit onderzoek mag u gewoon eten en drinken.

Lege blaas en geen lucht in de darmen

Om een goede diagnose te kunnen stellen, is het erg belangrijk dat u een lege blaas heeft. Ook is het belangrijk dat er geen lucht in de darmen zit. Daarom vragen wij u om voor het onderzoek naar het toilet te gaan en zowel de blaas als de darm goed leeg te maken.

Om de resterende lucht te verwijderen, zal de laborant tijdens het onderzoek een dun slangetje via de anus inbrengen.

Kleding en sieraden

Zorg dat u comfortabel gekleed bent. Wij adviseren een pyjamabroek mee te nemen.

Onderstaande kledingstukken en/of accessoires mogen NIET in de MRI:

 • Kleding met metalen knopen of ritsen.
 • Sieraden. Trouwringen kunnen om blijven.
 • Haarspelden en haarextensions met clip of metalen draad.
 • Medicatiepleisters.

Persoonlijke voorwerpen laat u achter in onze afsluitbare kleedkamer. Denk aan: bankpas, horloge, sleutels, munten, aansteker, sieraden, gehoorapparaten, gebitsprothese, telefoon, mechanische en/of elektrische voorwerpen.

Autorijden

Na het onderzoek mag u zelf naar huis rijden, tenzij u een kalmerend middel heeft gekregen.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Mocht u uw afspraak willen verzetten of afzeggen, geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door via T 088 320 80 00. Doe dit maximaal 24 uur van tevoren. Er kan dan een andere patiënt op uw afspraaktijd geholpen worden.

Onderzoek

Voor het onderzoek

Voordat het onderzoek kan beginnen, controleert de laborant samen met u de ingevulde vragenlijst. Ook controleert de laborant of er geen metalen voorwerpen in uw kleding zitten: alle kleding waarin iets van metaal zit, moet uit en achterblijven in het kleedhokje.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt het lichaamsdeel waarvan de scan wordt gemaakt, in het midden van de MRI. De tunnel van de MRI is aan het hoofd- en voeteneinde open.

MRI-scan

Het lichaamsdeel dat gescand wordt, wordt ingepakt met zendapparatuur (transmit coil).

De MRI maakt tijdens het scannen een regelmatig, hard kloppend geluid. U krijgt oordopjes en een koptelefoon om uw gehoor te beschermen. Met behulp van de koptelefoon is het mogelijk om muziek te luisteren via radio. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek zo stil mogelijk blijft liggen.

De laborant is tijdens het onderzoek buiten de MRI-ruimte, maar kan u wel zien. U heeft contact met de laborant via een microfoon. In geval van nood kunt u via een bel de laborant waarschuwen.

Het kan zijn dat u instructies krijgt via de intercom tijdens het onderzoek. 

Duur onderzoek

De duur van het onderzoek verschilt van 15 tot 45 minuten.

Contrastvloeistof

Bij sommige onderzoeken worden opnamen gemaakt met contrastvloeistof. Deze vloeistof zorgt ervoor dat uw organen of bloedvaten beter zichtbaar zijn. Als dit voor uw onderzoek geldt, brengen we van tevoren een infuus in, zodat we tijdens het onderzoek contrastvloeistof kunnen toedienen.

MRI-contrastvloeistof bevat geen jodium, in tegenstelling tot CT-contrastvloeistof waarin wel jodium zit. Bijwerkingen zijn zeldzaam en kunnen bestaan uit darmkrampen, misselijkheid en braken.

De radioloog bepaalt of er wel of geen contrastvloeistof wordt toegediend, niet uw behandelend arts.

Bloed- en/of urineonderzoek

Het contrastmiddel GADO heeft voor een aantal uren invloed op de uitslag van laboratoriumonderzoek. Als u na het MRI-onderzoek met contrast nog voor bloed- of urineonderzoek moet, dan dient u rekening te houden met een wachttijd van minimaal 4 uur tussen de MRI en de afname van bloed en/of urine.

Nazorg

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u via uw behandelend arts. Als u nog geen afspraak heeft met uw behandelend arts, neem dan zelf contact op met de poli van uw behandelend arts.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

 • Welke medicijnen u gebruikt.
 • Of u allergieën heeft.
 • Of u (mogelijk) zwanger bent.
 • Als u iets niet begrijpt.
 • Wat u belangrijk vindt.
 • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stel ze dan gerust aan uw behandeld arts of neem telefonisch contact met ons op via T 088 320 80 00.

Code BT 36-O

Terug naar boven