Behandelingen & onderzoeken

PENG-blokkade

De PENG-blokkade is een pijnstillende behandeling waarbij de heup gevoelloos wordt gemaakt. Dit gebeurt met een prik. Deze prik wordt met hulp van een echo ingebracht. Via de prik krijgt u een lokaal verdovingsmiddel en fenol toegediend. Fenol is een medicijn waardoor de pijnstilling gedurende ongeveer 6 maanden aanwezig blijft.

De traumachirurg of orthopedisch chirurg bespreekt met de patiënt en zijn familie de mogelijkheden van operatie en of deze PENG-blokkade een passende behandeling is.

Voorbereiding

Er is geen specifieke voorbereiding nodig voor deze behandeling. Zo hoeft u niet nuchter te zijn om deze behandeling te krijgen. Dit betekent dat u gewoon mag eten en drinken voor de behandeling. 

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.

Behandeling

Hieronder leest u meer over hoe de behandeling eruit ziet en wanneer u effect kunt verwachten.

Hoe ziet de behandeling eruit?

De behandeling vindt plaats op de behandelkamer van de afdeling Pijnbestrijding. U wordt daarheen gebracht met een bed.

U krijgt een prik met lokaal verdovingsmiddel en fenol. Deze prik wordt ingebracht met behulp van een echo. Tijdens de behandeling blijft u in bed liggen. U mag in bed bewegen of naar een stoel verplaatsen.

De behandeling duurt ongeveer 15 minuten.

Effect van de behandeling

Binnen 30 minuten kunt u een effect van de behandeling verwachten: u zult minder pijn voelen.

Binnen een dag voelt u het maximale effect van de behandeling. Dit effect is een verdovend en pijnstillend effect aan de voorkant van de heup. De achterkant van de heup wordt niet verdoofd.

De pijnstilling blijft u ongeveer 6 maanden voelen.

Omdat alleen de voorzijde van uw heup wordt behandeld, zult u meestal een beetje pijn blijven houden. 

Nazorg

Mogelijke complicaties

 • Bloeduitstorting op plek waar de prik is gezet
 • Doof gevoel in een deel van het bovenbeen
 • Verminderde kracht in het been: in principe worden alleen de gevoelszenuwen uitgeschakeld, maar er is een kleine kans dat ook de bewegingszenuwen uitgeschakeld worden.
 • Overgevoeligheid: er bestaat een kans dat u een allergische reactie krijgt op het verdovingsmiddel.
 • Ontsteking (infectie): komt bijna nooit voor
 • Hartritmestoornissen en coma: komen bijna nooit voor

Vragen of problemen?

Heeft u na de behandeling problemen of dringende vragen? Dan kunt u:

 • op werkdagen van 9.00 tot 16.30 uur de assistent Pijnbestrijding bereiken via T 088 - 320 96 65.
 • buiten de werkdagen de dienstdoende arts-assistent anesthesie bereiken via T 088 - 320 96 51.

Expertise en ervaring

Sinds 2022 wordt de PENG-blokkade als behandelmethode uitgevoerd. Door deze behandelmethode gebruiken we minder morfinepreparaten, waardoor:

 • de patiënt minder suf wordt;
 • de kans op verstopping van de darmen (obstipatie) kleiner wordt; en
 • er een kleinere kans op verwardheid (delier) is.

Extra informatie over de PENG-blokkade

Hieronder leest u meer over de ontwikkeling van de PENG-blokkade en de voordelen ten opzichte van andere zenuwblokkades.

Een PENG-blokkade is oorspronkelijk ontwikkeld om alleen lokale pijnstilling te geven rondom een heupoperatie. Dit blok wordt met behulp van echografie geprikt, waarbij vloeistof rondom de psoas-pees wordt achtergelaten.

Met een PENG-blok worden de sensorische aftakkingen van de nervus femoralis, nervus obturatorius en nervus obturatorius accessorius verdoofd.

Het mogelijke voordeel ten opzichte van andere zenuwblokkades is dat de motoriek van het bovenbeen (de quadriceps spier) intact blijft, aangezien de achterkant van de heup niet wordt verdoofd. Dit maakt bewegen na een operatie gemakkelijker.

Recent wordt deze techniek ook toegepast met fenol in plaats van alleen lokaal pijnstilling. Fenol is een neurolytisch medicijn. Dit medicijn breekt de kleinere sensorische takjes af, waardoor de pijnstilling gedurende ongeveer 6 maanden aanwezig blijft. Daarna herstellen de zenuwen zich en komt dus het gevoel terug aan de voorkant van de heup.

Gerelateerde informatie

Behandelingen & onderzoeken

Specialismen

Code PP 35-B

Terug naar boven