Bij een bronchoscopie kijkt de longarts in de luchtwegen (bronchiën) van de longen om een goed beeld te krijgen van de structuur van het slijmvlies, de aanwezigheid van ontstekingen en eventuele afwijkingen. Soms wordt ook weefsel of spoelsel afgenomen voor onderzoek.

Het onderzoek wordt gedaan met een bronchoscoop. Dit is een dun buigzaam slangetje van enkele millimeters dat via de mond in de luchtwegen wordt ingebracht. Aan het einde van de slang zit een cameraatje. Let wel, het beeld op het scherm is erg vergroot.

Dit onderzoek kan worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving of met sedatie (roesje).

Op deze pagina snel naar

Voorbereiding

Niet eten en drinken voor het onderzoek

Voor het onderzoek moet u nuchter zijn. Dat betekent dat u een aantal uren voor het onderzoek niets meer mag eten of drinken. Hieronder leest u wat voor u van toepassing is.

Als het onderzoek in de ochtend plaatvindt

 • U mag vanaf 04.00 uur ‘s nachts niet meer eten en drinken.
 • Gebruikt u ‘s ochtends medicijnen? Dan mag u deze gewoon nemen, met maximaal 1 glas water, behalve als de arts iets anders met u heeft afgesproken.
 • Bij het tanden poetsen mag u ook nog een klein slokje water nemen.

Als het onderzoek in de middag plaatsvindt

 • U mag tot 07.30 uur ‘s morgens een licht ontbijt eten. Dit is een kopje thee met een beschuit met jam.

Iemand meenemen

Neemt u gerust iemand mee naar uw afspraak. Tijdens uw onderzoek kan uw begeleider in de wachtkamer op u wachten. Bereid uw begeleider er op voor dat het wachten zo'n 1,5 uur kan duren.

Medicijnen

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Laat dit dan van tevoren weten aan de arts of verpleegkundige. Uw bloed mag namelijk niet te ‘dun’ zijn voor dit onderzoek. Als u bloedverdunners gebruikt, wordt de ochtend voor het onderzoek eventueel bloed bij u geprikt. Zo kunnen wij zien hoe dun uw bloed is.

Gebitsprothese

Heeft u een gebitsprothese, die los zit? Dan vragen wij u deze uit te doen voor het onderzoek.

Overgevoeligheid/allergie

Geef het altijd aan ons door als u overgevoelig of allergisch bent voor jodium, contrastvloeistof, bepaalde medicijnen, pleisters, rubber, latex of andere stoffen. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt. 

Onderzoek

Verdoven van de keel

Voor het onderzoek verdooft de verpleegkundige uw keel. Dit is nodig om de hoestprikkel en kokhalsreflex weg te nemen. Het verdoven gebeurt in twee delen: vernevelen en sprayen.

 • Bij het vernevelen inhaleert u de verdovingsvloeistof met een soort ‘pijpje’. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
 • Daarna verdooft de verpleegkundige uw mond en keel enkele malen met een verdovingsspray. Deze spray veroorzaakt een dik, stijf gevoel in de keel. Ook kunt u het gevoel hebben dat het slikken moeilijker gaat. De spray heeft een bittere smaak. Het verdoven duurt ongeveer 45 minuten.
 • Mocht er toch nog wat kokhalsreflex aanwezig zijn bij het inbrengen van de scoop, dan kan de arts uw stembanden extra bijverdoven.
 • Sommige delen van de luchtwegen zijn vooraf moeilijk te verdoven. De arts kan ook die plekken tijdens het onderzoek bijverdoven. Dit doet hij/zij via de scoop. Zo heeft u zo min mogelijk last van hoestprikkels.

De bronchoscopie

 • Gedurende het hele onderzoek is er een verpleegkundige die u begeleidt en ondersteunt.
 • In de bronchoscopiekamer gaat u op de rug op de behandeltafel liggen.
 • U krijgt een saturatie-/polsmeter aangesloten, waarmee tijdens het onderzoek het zuurstofgehalte in uw lichaam in de gaten wordt gehouden. Het kan zijn dat u tijdens het onderzoek wat extra zuurstof krijgt toegediend, via een sponsje of ‘zuurstofbrilletje’ in de neus. Hier hoeft u niet van te schrikken, het dient alleen om het onderzoek zo min mogelijk belastend voor u te maken.
 • Voor het inbrengen van de scoop krijgt u een bijtringetje in de mond. Daarna brengt de arts de bronchoscoop in.
 • De arts brengt de bronchoscoop via uw mond en keel naar de luchtwegen. Dit kan even een benauwd gevoel geven. Gelukkig is de luchtpijp 8x zo ruim als de grootste bronchoscoop. Er is ruimte genoeg om gewoon door te kunnen ademen.
 • Tijdens de bronchoscopie kan de arts de volgende verrichtingen uitvoeren:

Spoeling

De arts voert tijdens het onderzoek soms een spoeling uit. Een bronchoscoop kan namelijk niet in de kleinste vertakkingen van de luchtwegen komen. De arts spuit bij een spoeling via de bronchoscoop een waterzoutoplossing in een deel van de luchtwegen. Dat water wordt meteen weer opgezogen, samen met allerlei cellen, bacteriën en stoffen die meegespoeld worden. Het spoelvocht bevat daarmee belangrijke informatie over de luchtwegen en wordt naar het laboratorium gestuurd om te laten onderzoeken.

Biopsie

Tijdens de bronchoscopie neemt de arts soms met een 'happertje' weefsel weg voor microscopisch onderzoek. Dit wegnemen van weefsel wordt biopsie genoemd. Hier voelt u verder niets van.

Brush

Tijdens het onderzoek kan de arts met een borsteltje weefsel wegborstelen om te laten onderzoeken. Dit borstelen wordt een brush genoemd. Dit kan een beetje kriebelen.

Broncho-alveolaire lavage

Een lavage is een grote longspoeling in een hele longkwab. Dit een specifiek onderzoek dat al voorafgaand door de longarts met u is besproken. Hiervoor is ook bloedonderzoek nodig op de dag van het onderzoek. Het afgenomen bloed en het lavagespoelsel dat tijdens de bronchoscopie wordt afgenomen zijn beide nodig om tot een diagnose te komen. Bent u in het ziekenhuis opgenomen? Dan gebeurt het bloedprikken op de verpleegafdeling.

Voor de spoeling krijgt u van de verpleegkundige instructie om diep in te ademen en de adem vast te houden.

Als de arts klaar is met het onderzoek, verwijdert hij/zij de bronchoscoop.

Duur onderzoek

In totaal duurt het onderzoek maximaal 2 1/2 uur. De bronchoscopie zelf duurt ongeveer 10 tot 20 minuten. De voorbereiding duurt ongeveer 45 minuten en de nazorg ongeveer een uur, afhankelijk van uw controles.

Na het onderzoek

Na het onderzoek blijft u nog enige tijd in de nazorgruimte. Als u bent opgenomen in het ziekenhuis, brengen wij u direct na het onderzoek weer terug naar de verpleegafdeling. 

Nazorg

Niet eten en niet drinken

Het is belangrijk dat u tot anderhalf uur na het onderzoek niet eet en/of drinkt. De verdoving in uw keel is dan nog niet uitgewerkt en u kunt zich ernstig verslikken. U hoort van de verpleegkundige wanneer u weer wat mag drinken.

Klachten

Een bronchoscopie is een veilig onderzoek. Complicaties treden zeer zelden op. Het kan zijn dat u direct na de behandeling last heeft van:

 • Een pijnlijke keel
 • Heesheid
 • Benauwdheid
 • Verergering hoestklachten
 • Ophoesten van bloederig slijm
 • 's Avonds koorts krijgt

Dit zijn normale verschijnselen. Als het de volgende dag niet over is, neem dan contact op via de polikliniek Longgeneeskunde met uw behandelend arts.

Uitslag onderzoek

Het duurt 5 werkdagen voordat alle uitslagen van het onderzoek er zijn. De arts bepaalt op basis daarvan of er nog aanvullende onderzoeken nodig zijn. De arts spreekt met u af wanneer hij/zij met u de uitslag zal bespreken.

Contact opnemen

Heeft u na ontslag dringende vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Tot 24 uur na ontslag

 • Tijdens kantooruren met de poli Longgeneeskunde, T 088 320 14 00.
 • Buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp, T 088 320 33 00.

Na 24 uur na ontslag

 • Tijdens kantooruren met de poli Longgeneeskunde, T 088 320 14 00.
 • Buiten kantooruren met de huisartsenpost in uw regio.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Longcentrum heeft veel ervaring met onderzoek en behandeling van longziekten. Patiënten met klachten en aandoeningen aan het ademhalingssysteem (luchtwegen en longen) kunnen bij ons terecht. Gespecialiseerde longartsen en longverpleegkundigen behandelen uiteenlopende aandoeningen, zoals longfibrose, sarcoïdose, longontsteking, astma, apneu, longkanker, COPD, etc. Jaarlijks vinden er circa 400 longoperaties en 2.000 slaapstudies plaats.

Binnen het Longcentrum zijn er expertisecentra voor diverse zeldzame aandoeningen, zoals het ILD Expertisecentrum en het ROW Expertisecentrum.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

• Welke medicijnen u gebruikt.
• Of u allergieën heeft.
• Of u (mogelijk) zwanger bent.
• Als u iets niet begrijpt.
• Wat u belangrijk vindt.
• Als u iets ziet wat niet schoon is.

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Toon meer over bijdragen aan veilige zorg

Gerelateerde informatie

Code
LON 03-O