Behandelingen & onderzoeken

Dagopname (12-18 jaar)

Bij een dagopname hoef je maar een paar uur in het ziekenhuis te blijven. Je hoeft er dus niet te overnachten. 

Op de kinderdagbehandeling zijn speciale kamers voor kinderen en jongeren die een dagje naar het ziekenhuis moeten komen, net zoals jij. Waarschijnlijk kom je op een 5 of 6-persoonskamer, maar het kán ook zijn dat je op een 1 of 2-persoonskamer komt. Op de meerpersoonskamers liggen jongens en meisjes van verschillende leeftijden (0-18) bij elkaar. Sommige kinderen komen voor onderzoek, andere voor een (kleine) operatie. 

Meer over je dagopname

Op de afdeling is van alles te doen. Er zijn bijvoorbeeld:

 • boeken
 • een televisie
 • spelletjes
 • tablet

Je mag ook iets van thuis meenemen, zoals je mobiel, een boek of een spelletje, tablet of laptop.

Mobiel bellen mag, als niemand op de afdeling daar last van heeft.

Wie neem je mee?

Ook al ben je al wat ouder, een ziekenhuisopname kan spannend zijn. Daarom is het helemaal geen gek idee om 1 of 2 personen van 18 jaar of ouder mee te nemen, bijvoorbeeld je ouders. Als je het prettig vindt, kunnen zij soms ook tijdens het onderzoek of de behandeling bij je blijven. Broers en zussen kunnen helaas niet mee komen.

Wat neem je mee?

 • je verzekeringsbewijs en een geldig legitimatiebewijs
 • alle medicijnen die je gebruikt, liefst in de originele verpakking
 • lekker zittende kleding of een schone pyjama (als je boven de 12 jaar bent en een operatie krijgt dan moet je een speciaal OK-jasje aan)
 • adres en telefoonnummer van je ouders (als je alleen komt)
 • en als je wil: je mobiele telefoon of tablet

Waardevolle spullen

Ook in een ziekenhuis wordt wel eens iets gestolen. En áls dat gebeurt, kan het ziekenhuis dat niet vergoeden.

Dus laat dit soort dingen maar liever thuis:

 • groot geld
 • betaalpasjes
 • sieraden (ook piercings)

Noodzakelijke spullen, kun je achterlaten in een kluisje op de afdeling.

Je ouders hebben ook een paar dingen nodig:

 • geldig legitimatiebewijs
 • geld voor de parkeergarage en/of om
 • iets te eten of te drinken te kopen
 • iets om te lezen of te doen tijdens het wachten

Wat je de dokter ook moet vertellen

Je dokter wil natuurlijk allerlei dingen van je weten, zoals hoe je je voelt en welke medicijnen je gebruikt. Maar ook of:

 • je in de afgelopen 3 weken in aanraking bent geweest met kinderziektes zoals mazelen, bof, rode hond, roodvonk of waterpokken
 • je in de afgelopen 6 maanden in een buitenlands ziekenhuis bent geweest voor een operatie of een opname van meer dan 1 dag
 • je vaak in de buurt komt van varkens of vleeskalveren

Het kan dan namelijk zijn dat je ziekteverwekkers bij je draagt die we in het ziekenhuis liever niet hebben. Denk je dat dit misschien het geval is? Neem dan contact met ons op.

Bel ons ook als je de dag vóór de opname 38 of meer graden koorts hebt.

Voorbereiding op je opname

Voordat je naar het ziekenhuis gaat, moet je een paar dingen wel doen, of juist niet doen. 

Om goed voorbereid naar de afspraak te komen, kan het fijn zijn om alvast te zien hoe jouw dag eruit gaat zien. Daarom hebben wij een filmpje gemaakt zodat je goed voorbereid bent als je geopereerd moet worden.

Wat weet je al over de behandeling

Het is goed om van te voren voor jezelf op een rijtje te zetten wat je al weet over de behandeling. Bijvoorbeeld:

 • Waarom moet ik dit onderzoek of deze behandeling krijgen?
 • Ben ik het daar ook mee eens?
 • Wat moet ik van tevoren wel of juist niet doen?
 • Wat gaat er met me gebeuren?
 • Hoe zal ik me daarna voelen?

Als je deze vragen probeert te beantwoorden, ontdek je vanzelf wat je nog wilt weten.

Wil je meer weten? Bel ons dan en vraag naar de verpleegkundige of Medisch Pedagogisch zorgverlener. Die kan je meer vertellen over je opname. Je kunt ook een afspraak maken om alvast een keer te komen kijken in het ziekenhuis.

Eten en drinken

Van je arts heb je gehoord of je gewoon mag eten en drinken voordat je naar het ziekenhuis komt. Bij sommige onderzoeken en behandelingen mag dat wel, bij andere niet (en moet je nuchter zijn, bijvoorbeeld als je een narcose krijgt). Het is heel belangrijk dat je je aan de regels houdt die je van de dokter hebt gekregen! Doe je dat niet, dan kan het zijn dat het onderzoek of de behandeling niet door kan gaan. 

Operatie met narcose

Om misselijkheid en braken tijdens en na de ingreep zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk dat je voor de narcose een bepaalde periode niet eet of drinkt (‘nuchter’ blijft). Houdt je goed aan de volgende regels:

Wat mag ik wel en niet eten en drinken?

Je mag tot 6 uren voor de opname een licht ontbijt (beschuitje met jam en een kop heldere drank, zoals water, thee of heldere appelsap). Daarna mag je niets meer eten. Tot het tijdstip van naar de operatiekamer gaan mag je nog enkele slokjes heldere drank drinken. Onder heldere drank verstaan we water, thee (mag met suiker), heldere appelsap of limonade. Dus geen melk en geen vruchtensappen.

Medicijnen

 

Gebruik je medicijnen? Vraag dan aan je dokter of je die wel gewoon mag innemen op de dag van de opname.

Sieraden

Piercings en andere sieraden mag je tijdens de opname niet dragen; die kun je dus het beste thuis laten. Lange haren kunnen het beste gedragen worden in een staart of vlecht. Met name bij een opname met een operatie.

Make-up

Je mag geen make-up of nagellak op hebben.

Roken

Op de dag van de opname én op de dag ervoor mag je niet roken.

In het ziekenhuis

Zorg dat je ruim op tijd in het ziekenhuis bent. Als je de weg niet weet, kun je bij de Receptie vragen waar je moet zijn. Op de verpleegafdeling word je verwelkomd door een verpleegkundige. Zij wijst je je kamer en je bed. Je krijgt een bandje met je naam om je pols. Er ligt medicatie voor je klaar in de vorm van een zetpil of tablet zodat je je na het onderzoek beter zult voelen.

Tijdstip onderzoek of behandeling

Het tijdstip van het onderzoek of de behandeling kunnen we vooraf niet precies vertellen. Van de verpleegkundige hoor je hoe laat jij ongeveer aan de beurt bent. Het kan zijn dat je even moet wachten.

Controle

Voordat het onderzoek of de behandeling echt begint, moeten er nog een paar dingen gecontroleerd worden. Zo worden er nog een aantal vragen aan jou en/of je ouders (bijvoorbeeld: wat is je naam en wat is je geboortedatum?) Wat er precies gebeurt, hangt af van het onderzoek of de behandeling. Het kan bijvoorbeeld gaan om:

 • kijken hoeveel je weegt
 • meten hoe lang je bent
 • je temperatuur meten (met een oorthermometer)
 • je pols tellen (hoe snel je hart slaat)
 • een beetje bloed afnemen (je mag vragen om de plaats waar het bloed wordt afgenomen te verdoven met een zalf of een pleister)

Behandeling zonder narcose

En dan is het tijd voor het onderzoek of de behandeling. 'Zonder narcose' betekent dat je niet in slaap wordt gebracht voor de behandeling of het onderzoek.

Welk onderzoek of welke behandeling je krijgt, hangt helemaal af van jouw situatie. Wil je er meer over weten? Vraag dan informatie aan je arts en lees de informatie over je behandeling samen met je ouders. Je kunt deze informatie ook vinden op www.antoniusziekenhuis.nl, 

De verpleegkundige vertelt je tijdens het onderzoek of de behandeling steeds wat er gebeurt. Je kunt natuurlijk ook vragen stellen.

Draag je een losse beugel? Laat die dan achter op de kamer. Als je een bril draagt, mag je die, als je dit graag wil, ook ophouden. Als de bril tijdens het onderzoek of de behandeling af moet, kun je hem geven aan een medewerker van het ziekenhuis.

Als het onderzoek of de behandeling klaar is en alles naar wens verlopen is, kun je weer naar huis.

Behandeling met narcose

En dan is het tijd voor het onderzoek of de behandeling. ‘Met narcose’ betekent dat je voor de behandeling of het onderzoek in slaap wordt gebracht.

Welk onderzoek of behandeling je krijgt, hangt helemaal af van jouw situatie. Wil je er meer over weten? Vraag dan informatie aan je arts en lees deze samen met je ouders goed door. Je kunt de informatie vinden op www.antoniusziekenhuis.nl,

Naar de operatieafdeling

Als het zover is, rijdt een verpleegkundige je in je bed naar de operatieafdeling. Als je het prettig vindt, mag een van je ouders bij je blijven tot je onder narcose bent. Op de operatieafdeling kom je eerst in een speciale wachtruimte (de holding). Je zult zien dat alle mensen die op de operatiekamer werken speciale ok-pakken en mutsen dragen. Je vader of moeder krijgt ook een ok-pak of schort aan en zet een ok-muts op. Op de operatieafdeling mag je geen foto´s of video’s maken. 

Narcose

Als je aan de beurt bent, brengt de  verdovingsarts (de anesthesioloog) je naar de operatiekamer. Deze dokter houdt je tijdens de operatie goed in de gaten. Dat gebeurt onder andere met een zacht knijpertje aan je vinger en drie plakkers op je borst. De meeste jongeren krijgen een infuus om onder narcose te komen, behalve als de dokter iets anders afspreekt. Door de verdovende zalf voel je weinig van het plaatsen van het infuus. Nadat de slaapmedicatie ingespoten wordt via je infuus val je binnen een paar tellen in slaap.

De operatie

Als je slaapt, krijg je een infuus. Dat is een dun plastic buisje in een bloedvat in je arm of hand, waardoor de dokter je medicijnen of vocht kan geven. Daarna begint de  operatie. Je vader of moeder wacht op de verpleegafdeling.

Als de operatie klaar is, word je naar de uitslaapkamer gebracht. Daar blijf je tot je goed wakker bent. Je vader of moeder mag dan weer bij je komen.

Terug naar de verpleegafdeling

De verdovingsarts beslist wanneer je terug kunt naar de verpleegafdeling. De verpleegkundige komt je dan halen. Na de narcose kun je last hebben van  misselijkheid, spugen of keelpijn. Dat is normaal. Het gaat na een of twee dagen vanzelf weer over. De verpleegkundige houdt je na de operatie goed in de gaten, bijvoorbeeld door je bloeddruk of  temperatuur te meten.

Medicatie

Het kan zijn dat je je minder voelt na de operatie. Voor de operatie heb je al medicatie gehad om je na de operatie beter te voelen. Die krijg je na de operatie weer, om de paar uur, op vaste tijden.

Zeg het altijd duidelijk tegen de verpleegkundige als je je wat minder voelt. Zij bekijkt dan of je extra medicatie kunt krijgen.

Eten en drinken

Meestal is het beter om na de operatie een poosje te wachten met eten. De verpleegkundige zal je vertellen wanneer je weer wat mag hebben. Het infuus in je hand of arm blijft nog een poosje zitten. Zo krijg je genoeg vocht binnen. Als je weer goed drinkt, haalt de verpleegkundige het infuus weg.

Expertise en ervaring

De kinderartsen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben bijzondere expertise op het gebied van diabetes, eczeem, hoofdpijn, keel-, neus- en oorproblemen, langdurige buikpijn, long- en bovenste luchtweginfecties, overgewicht, urineweg- en plasproblemen neurofibromatose type 1, ontwikkelingsachterstand, syndroom van Down, vroeggeboorten en huilbaby’s.

Meer informatie

Wat mag en wat moet

In een ziekenhuis doet iedereen zijn of haar best om de patiënten beter te maken. Dat geldt voor de dokters en de verpleegkundigen, maar óók voor de patiënten. Om te zorgen dat alles zo goed mogelijk gaat, is in Nederland afgesproken wat iedereen mag en moet doen. Je kunt ook zeggen: wat de rechten en plichten zijn. Hieronder kun je lezen wat jóúw rechten en plichten zijn.

Wat zijn je rechten

Rechten zijn de dingen die je mag doen of vragen zonder dat iemand je tegen kan houden. Bijvoorbeeld: als je arts een bepaald onderzoek wil laten doen, mag jij vragen hoe dat gaat en waar het voor dient. Je arts moet je dan een duidelijk en begrijpelijk antwoord geven.

Informatie

Het is belangrijk dat jij zelf weet hoe het met je gaat. Daarom moeten wij jou daar duidelijke informatie over geven. Bijvoorbeeld over:

 • De ziekte (als je een ziekte hebt)
  Hoe heet de ziekte, waar wordt hij door veroorzaakt en hoe gaat het in de toekomst verder met je?
 • Onderzoeken
  Welke onderzoeken wil de arts laten doen om uit te zoeken wat er met jou aan de hand is?
 • Behandelingen
  Als de arts weet wat er met jou aan de hand is, heeft hij of zij een plan om jou beter te maken. Hoe ziet dat plan eruit?
 • Mogelijke bijwerkingen en risico’s
  - Als je een onderzoek of een behandeling krijgt, is er altijd kans op bijwerkingen. Bijvoorbeeld: als je hoofdpijn krijgt van de medicijnen, dan noemen we dat een bijwerking.
  - Er is ook altijd een (meestal heel kleine) kans dat er iets fout gaat bij een onderzoek of een behandeling. Dat noemen we een risico.
 • Eventuele andere behandelingen
  Vaak kan een ziekte op verschillende manieren behandeld worden. De arts stelt je natuurlijk de behandeling voor die hij of zij het beste vindt. Maar de arts moet jou ook vertellen welke behandelingen er nog meer zijn.
 • De mening van een andere arts
  Misschien wil je weten hoe een andere arts denkt over jouw situatie. Dat betekent
  niet dat je jouw eigen dokter niet vertrouwt, maar gewoon dat je ook de mening van iemand anders wil weten. In dat geval heb je recht op een second opinion.

Samen beslissen bij de dokter

‘Samen beslissen bij de dokter’ legt uit wat kinderen volgens de wet wel en niet zelf mogen beslissen en hoe ouders en zorgprofessionals hier mee om moeten gaan. Een dokter mag een kind niet zomaar onderzoeken of behandelen. Hiervoor moet hij/zij toestemming vragen.

Kinderen tot en met 12 jaar

Is uw kind jonger dan 12 jaar? Dan moet u als ouders deze toestemming geven.

Jeugd vanaf 12 jaar

Is uw kind tussen de 12 en de 16 jaar? Dan moet u als ouders én het kind zelf toestemming geven voor een onderzoek of behandeling. Lees meer hierover op de pagina 'Samen beslissen bij de dokter'.

Is uw kind 16 jaar of ouder? Dan heeft uw kind zelf het recht om te beslissen of het een behandeling wil of niet. U mag daar als ouders dan officieel niet meer over meebeslissen. Vaak is het goed als ouders en kind hierover overleggen, want helemaal alleen een besluit nemen, is soms best lastig. Lees meer hierover op de pagina 'Samen beslissen bij de kinderarts'.

Wat zijn je plichten?

Plichten zijn de dingen die we van je verwachten, die je ‘moet’ doen.

Informatie

Jij (en je ouders) moet de arts en de verpleegkundige duidelijk vertellen wat zij van je willen weten. Als je dingen niet vertelt, kunnen ze natuurlijk niet goed ontdekken wat er aan de hand is en kunnen ze je niet goed behandelen.

Meewerken

Als er een onderzoek of behandeling is afgesproken (dus als jij en/of je ouders toestemming hebben gegeven), verwachten we dat je daar zo goed mogelijk aan meewerkt.

Respect

We verwachten dat je respect hebt voor andere patiënten én voor ziekenhuismedewerkers.

Instagram kinder- en jeugdafdeling

Neem eens een kijkje op onze Instagram pagina: kinderafdeling.antonius. Hier kun je kennismaken met de afdeling en medewerkers. Verder worden er regelmatig informatieve foto's en filmpjes geplaatst, om meer uitleg te geven over bijvoorbeeld ziektebeelden of hoe het gaat als je voor een operatie komt.

Voor je ouders

Voor je ouders is er een vereniging waar zij meer informatie kunnen krijgen over een
ziekenhuisopname: de Stichting Kind en Ziekenhuis. Stichting Kind behartigt de belangen van kinderen en hun ouders in de medische zorg en geeft informatie en advies. Kijk voor meer  informatie op: www.kindenziekenhuis.nl.

Kinderwebsite

Het St. Antonius Ziekenhuis heeft speciale webpagina's voor kinderen en jeugd tot 18 jaar om zich voor te bereiden op hun bezoek aan het ziekenhuis. Aan de hand van onder meer filmpjes, beeldverhalen en veelgestelde vragen kunnen zij zien hoe alles gaat op de Kinderafdeling en kennis maken met de mensen die er werken. 

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code KIND 32-AD

Terug naar boven