Behandelingen & onderzoeken

Galblaasoperatie

Bij klachten door galstenen is het nodig om de hele galblaas met de galblaasstenen te verwijderen (cholecystectomie). Dat kan op twee manieren: met een kijkoperatie (een laparoscopische galblaasoperatie) of met een klassieke galblaasoperatie. Alle operaties gebeuren onder algehele narcose.

De chirurg bespreekt altijd welke methode het beste past bij de situatie van de patiënt. De voorkeur gaat uit naar de kijkoperatie, omdat deze het minst belastend is. Maar er kunnen omstandigheden zijn (bijvoorbeeld als er sprake is van een ernstig ontstoken galblaas) waarin een conventionele operatie beter is.

Op deze pagina snel naar

Voorbereiding

Overgevoeligheid/allergie

Geef het altijd aan ons door als u overgevoelig of allergisch bent voor bepaalde medicijnen of andere stoffen, bijvoorbeeld voor jodium of pleisters.

Regel hulp vooraf

Het is handig om familie en/of vrienden te vragen of zij u na de operatie kunnen helpen met de zwaardere huishoudelijke taken.

Thuiszorg
Als u geen familie of vrienden kunt regelen, win dan alvast informatie in bij de instelling van gezinszorg in uw woonplaats. Doe dit zodra u weet wanneer u precies wordt opgenomen. Zij kunnen u alles vertellen over de mogelijkheden van huishoudelijke hulp en de kosten.

Gebruik van bloedverdunnende medicijnen

Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt dan moet u hier, in overleg met uw arts, voor de ingreep soms tijdelijk mee stoppen. Uw arts geeft aan hoelang van tevoren u met de medicijnen moet stoppen. Het is belangrijk dat u ook aan de trombosedienst doorgeeft dat u  een aantal dagen met uw medicijnen stopt. Voor de ingreep controleren we uw bloed. Is uw bloed dan nog te dun, dan kan de ingreep niet doorgaan en plannen we met u een nieuwe afspraak.

Voorbereiding opname

Wat neemt u mee?
U wordt in principe opgenomen op de dag van de operatie en verblijft, in geval van een klassieke operatie, een nacht in het ziekenhuis. Lees meer informatie over uw opname op de pagina voorbereiding opname.  Hier staat onder andere welke spullen u nodig heeft in het ziekenhuis.

Make-up
Zorg ervoor dat u geen make-up draagt (ook geen nagellak).

Eten en drinken (nuchter zijn)

De operatie gebeurt onder algehele narcose. U moet daarom voor de operatie nuchter zijn. Dat wil zeggen: u mag een aantal uren voor de operatie niet meer eten of drinken. 


  • Wordt u tussen 7.00 en 13.00 uur opgenomen, dan mag u vanaf 0.00 uur geen vast voedsel meer eten. Tot 2 uren voor uw opname in het ziekenhuis zijn heldere dranken toegestaan, zoals thee, zwarte koffie (zonder melk), water, appelsap of ranja. Niet toegestaan zijn melkproducten, sinaasappelsap, overige vruchtensappen en alcohol.

  • Wordt u na 13.00 uur opgenomen, dan mag u vóór 7.00 uur ’s morgens nog een licht ontbijt nuttigen (beschuit met jam en een kop thee). Geen zwaar/vet ontbijt. Tot 2 uren voor uw opname in het ziekenhuis zijn heldere dranken toegestaan, zoals thee, zwarte koffie (zonder melk), water, appelsap of ranja. Melkproducten, sinaasappelsap, overige vruchtensappen en alcohol zijn niet toegestaan.

In het geval dat u zich niet aan bovenstaande regels houdt kan uw operatie of ingreep niet doorgaan.

Behandeling

Kijkoperatie galblaas

De galblaas wordt in principe en bij voorkeur verwijderd met een kijkoperatie ( laparoscopische operatie)

De chirurg maakt vier kleine sneetjes van een centimeter in de buik. Met behulp van een camera en speciale instrumenten wordt de galblaas losgemaakt en verwijderd. Het voordeel van deze methode ten opzichte van de een klassieke operatie, is dat de patiënt minder pijn heeft, sneller herstelt en na een tijdje nagenoeg geen littekens meer heeft.

Duur operatie
De operatie duurt 1 tot 3 uur.

Klassieke operatie galblaas

Bij deze operatie maakt de chirurg een incisie (snede)  in de huid van 10 tot 15 centimeter. De incisie loopt meestal dwars in de rechter bovenbuik. De chirurg verwijdert de galblaas. Als blijkt dat er nog galstenen in de galwegen zitten, verwijdert hij deze stenen ook. De galwegen worden daarna weer dicht gemaakt. Er blijft een slangetje (drain) achter, dat via een aparte opening door de buikwand naar buiten wordt geleid. Hierdoor kan de gal naar buiten lopen. Het afvloeien van gal voorkomt dat er in het begin een te hoge druk in de galwegen ontstaat.

Duur operatie
De operatie duurt 1,5 tot 3 uur.

Naar huis

Na de  laparoscopische operatie mag u, na controle en een observatieperiode, aan het eind van de dag weer naar huis. De patienten die een klassieke galblaasoperatie hebben ondergaan blijven een nacht in het ziekenhuis.

Begeleider
U kunt niet zelf naar huis rijden, zorg daarom voor een begeleider of u kunt een taxi bellen.

Nazorg

Adviezen voor thuis

Vermoeidheid
Als u weer thuis bent, kan de vermoeidheid groter zijn dan u had verwacht. Probeer het rustig aan te doen en bouw uw krachten langzaam op.

Eten
Wij raden u aan in het begin voorzichtig te zijn met het eten van vet, maar u hoeft geen vetarm of ander dieet te volgen. U merkt vanzelf welke producten u wel en niet verdraagt.

Wondgenezing

  • De eerste dagen na de operatie is de wond nog gevoelig. Daardoor kunnen sommige  bewegingen pijnlijk zijn, net als diep ademhalen en hoesten. Dit is erger na de klassieke galblaasoperatie, omdat daarbij een grotere wond is gemaakt. U kunt de verpleegkundige om een pijnstiller vragen.
  • Doe het thuis de eerste tijd rustig aan met alle bewegingen en activiteiten die pijnlijk zijn. Zodra de wond genezen is, mag u alle normale activiteiten weer hervatten.
  • De wond heeft geen speciale verzorging nodig.
  • U kunt vanaf de dag na de ingreep gewoon douchen.
  • De hechtingen zijn oplosbaar en hoeven dus niet te worden verwijderd. Indien niet oplosbare hechtingen zijn gebruikt dan kunnen deze na 10 tot 12 dagen worden verwijderd door de huisartsof door ons in de polkliniek.
  • Voor een controlebezoek aan de poli krijgt u bij ontslag een afspraak mee.

Weer aan het werk

Klassieke galblaasoperatie
De meeste mensen kunnen 3 weken na het ontslag weer werken. Als u zwaar lichamelijk werk doet, mag u echter pas na 6 weken weer aan de slag.

Kijkoperatie van de galblaas (laparoscopische operatie)
Hebt u een kijk-galblaasoperatie ondergaan? Dan kunt u waarschijnlijk al eerder weer aan het werk.

Contact opnemen

Heeft u na de behandeling problemen of dringende vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Op werkdagen van 9.00 tot 16.30 uur belt u naar Chirurgie. Buiten werktijden: belt u de huisartsenpost.

Neem in de volgende gevallen sowieso contact met ons op:

  • bij een bloeding ontstaat een sterke en soms pijnlijke zwelling in het wondgebied;
  • bij een ontsteking wordt het wondgebied pijnlijk en rood. U kunt daarbij koorts krijgen en u ziek voelen.

Expertise en ervaring

De chirurgen van het St. Antonius voeren jaarlijks ruim 500 galblaasoperaties uit met een kijkoperatie. Daarnaast passen we deze techniek zo'n 1.000 keer per jaar toe bij andere operaties in de buik. Onze chirurgen behoren daarmee in ons land tot de meest ervaren specialisten op dit gebied. Dezer ervaring zien we terug in het geringe aantal complicaties: deze komen bij ons erg weinig voor.

Wetenschappelijk onderzoek

Onderzoek van het St. Antonius heeft uitgewezen dat het operatief verwijderen van de galblaas bij ouderen met een acute galblaasontsteking beter is dan drainage van de galblaas. Bekijk hieronder de resultaten van dit wetenschappelijk onderzoek:

Meer informatie

Website

Ga voor aanvullende informatie naar:

Code
CHI 13-B