Behandelingen & onderzoeken

Ganglion verwijderen

Een ganglion is een zwelling. Het komt het meest voor aan de pols, maar kan ook optreden op de hand of de voet. Een ganglion kan pijn geven of de beweeglijkheid van de pols verminderen. Dan kan een behandeling nodig zijn.

Een behandeling kan bestaan uit een injectie met ontstekingsremmende medicijnen (corticosteroïden), nadat het ganglion eerst met een punctie is leeggezogen. Als het ganglion niet verdwijnt of weer terugkomt, is opereren een mogelijkheid. 

Op deze pagina snel naar

Meer over een ganglion

Een behandeling met een injectie of een punctie gebeurt op de polikliniek. Voor een operatie is een dagopname noodzakelijk. De operatie kan plaatsvinden onder plaatselijke of algehele verdoving. Dit hangt af van de exacte locatie van het ganglion.

Wat is een ganglion?

Een ganglion is een cyste (omkapselde holte) die gevuld is met heldere gewrichtsvloeistof. Het ontstaat vanuit het gewrichtskapsel of vanuit een peesschede. Meestal zit het aan de rugzijde, soms aan de binnenkant van de pols. Een enkele keer ontstaat een ganglion ook in de handpalm of vingers. Een ganglion is goedaardig.

Voorbereiding

Injectie en/of punctie

Voor deze behandelingen is geen voorbereiding nodig.

Operatie met of zonder narcose (anesthesie)

Het verwijderen van het ganglion gebeurt, zo mogelijk, onder plaatselijke verdoving op de polikliniek. Soms is een uitgebreidere vorm van verdoving nodig (narcose). Dan is een dagopname noodzakelijk.

Roken

Roken vertraagt de wond- en botgenezing. Om complicaties te voorkomen, raden wij u sterk aan om tenminste 2 weken voor de operatie en tenminste 3 weken na de operatie te stoppen met roken.

Hart- of longklachten en medicijnen

Heeft u hart- of longklachten of gebruikt u medicijnen (met name bloedverdunners)? Vertel dit dan voor de operatie aan uw behandelend arts.

Eten en drinken (nuchter zijn)

U moet voor de operatie nuchter zijn. Dat wil zeggen: u mag een aantal uren voor de operatie niet meer eten of drinken.

  • Wordt u tussen 07.00 en 13.00 uur opgenomen, dan mag u vanaf 00.00 uur geen vast voedsel meer eten. Tot 2 uren voor uw opname in het ziekenhuis zijn heldere dranken toegestaan, zoals thee, zwarte koffie (zonder melk), water, appelsap of ranja. Niet toegestaan zijn melkproducten, sinaasappelsap, overige vruchtensappen en alcohol.
  • Wordt u na 13.00 uur opgenomen, dan mag u vóór 07.00 uur ’s morgens nog een licht ontbijt eten (beschuit met jam en een kop thee). Geen zwaar/vet ontbijt. Tot 2 uren voor uw opname in het ziekenhuis zijn heldere dranken toegestaan, zoals thee, zwarte koffie (zonder melk), water, appelsap of ranja. Melkproducten, sinaasappelsap, overige vruchtensappen en alcohol zijn niet toegestaan.

Als u zich niet aan bovenstaande regels houdt, kan uw operatie of ingreep niet doorgaan.

Behandeling

De arts verwijdert het ganglion via een kleine snee.

Complicaties

Complicaties komen bij deze ingreep zelden voor. Wel is er een kans (ongeveer 20 tot 30%) dat het ganglion na de behandeling terugkomt. Operatie of punctie lost namelijk het probleem van een zwakke plek in het kapsel van het gewricht of peesschede niet op.

Andere mogelijke complicaties na operatief verwijderen van een ganglion:

  • Stijve pols door littekenweefsel. Bij elke operatie ontstaat littekenweefsel. Ook als het ganglion weg blijft kan dit plaatselijk toch nog wat klachten geven, zoals een stijf gevoel in de pols.
  • Verminderd of veranderd gevoel rondom het litteken. In het gebied van de hand en pols lopen veel kleine zenuwtakjes naar de huid. Bij het verwijderen van een ganglion kan zo’n zenuwtje beschadigen, waardoor het gevoel rondom het litteken vermindert of verandert.
  • Bij elke operatieve ingreep is er een kleine kans op een nabloeding of een wondinfectie. Als de wond flink gaat bloeden of pijnlijk/rood wordt en u krijgt koorts, neem dan contact op met de polikliniek van uw behandelend arts.

Nazorg

Nacontrole

U krijgt een afspraak voor nacontrole.

Verband en hechtingen

Het verband wordt door uzelf na 24 uur verwijderd. Is de wond droog, dan hoeft er geen pleister op.

Belasten van uw hand

Doe 6 tot 8 weken geen zwaar werk met de behandelde hand. Het kapsel is nog niet sterk en door te snel/zwaar belasten kan het ganglion terugkomen.

Contact opnemen

Als er tekenen van een wondinfectie optreden (roodheid, pijn, uitvloed uit de wond), dan verzoeken wij u contact met ons op te nemen voor het inplannen van een (extra) controle.

Tijdens kantooruren

Neem contact op met de poli van de specialist die u behandeld heeft.

Buiten kantooruren

Expertise en ervaring

De chirurgen en de plastisch chirurgen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben veel ervaring met deze behandeling.

Meer informatie

Website

Op de website thuisarts.nl vindt u meer informatie over de oorzaken en behandelingen van ganglions.

Code
CHI 63-B