Behandelingen & onderzoeken

Hartfilmpje (ECG)

Om hartklachten en -aandoeningen snel vast te stellen is het noodzakelijk om ze goed te herkennen. Met een hartfilmpje, oftewel elektrocardiogram (ECG), wordt de elektrische werking van het hart onderzocht. Het onderzoek is ongevaarlijk, pijnloos en duurt maar een paar minuten.

Een hartfilmpje is doorgaans het eerste onderzoek dat iemand met pijnklachten in de borststreek krijgt.

Op deze pagina snel naar

Meer over hartfilmpje (ECG)

Het hartritme ontstaat door elektrische stroompjes, waardoor de hartspiercellen zich samentrekken. Dit samentrekken gebeurt in een vaste volgorde: eerst de boezems van het hart, dan de tussenwand en als laatste de hartkamers.

Op het hartfilmpje zijn deze verschillende fasen van de hartslag te zien. De stroompjes die ontstaan kunnen we opvangen met speciale plakkers (elektroden) op uw borst. Een ECG-apparaat maakt de stroompjes zichtbaar op een beeldscherm en op papier. Het resultaat noemen we een hartfilmpje of ECG (electrocardiogram).

Het 'lezen' van een hartfilmpje

Een hartfilmpje maakt de elektrische activiteit van het hart zichtbaar. Uw arts kan daaraan zien of er bijvoorbeeld sprake is van:

  • hartritmestoornissen (een onregelmatige hartslag) of
  • een beschadiging van de hartspier (bijvoorbeeld door een hartinfarct).

Voorbereiding

Het onderzoek vraagt geen voorbereiding van u.

Onderzoek

De onderzoeker vraagt u uw bovenkleding uit te doen en de riem los te maken. U neemt, op uw rug, plaats op de onderzoektafel.

Vervolgens plakt de onderzoeker een aantal elektroden op uw borst, armen en heupen. Dit gaat met behulp van een zuigsysteem en deze blaast wat koude lucht. De snoertjes van de elektroden zijn verbonden met het ECG-apparaat.

Gedurende enkele minuten registreert het ECG-apparaat de elektrische signalen die uw hart afgeeft. Via de elektroden worden deze signalen door het apparaat opgevangen en omgezet in een grafiek. 

Na enkele minuten verwijdert de onderzoeker de zuignapjes.

U kunt vervolgens uw kleren weer aantrekken en naar huis gaan.

Nazorg

Na een hartfilmpje is geen speciale nazorg nodig.

Uitslag
De uitslag van het onderzoek krijgt u via uw behandelend arts. De onderzoeker mag u hierover geen informatie geven.  

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Hartcentrum is het grootste hartcentrum van Nederland. Het behandelcentrum verricht de meeste hartbehandelingen per jaar; 2500 dotterbehandelingen, 2000 hartoperaties en 1600 ritmebehandelingen.

Het Hartcentrum is een  behandelcentrum met een internationale reputatie. Die naam hebben we te danken aan onze topspecialisten en doordat we permanent werken aan de verbetering van nieuwe, patiëntvriendelijke behandeltechnieken.

Meer informatie

Op deze website

Overige websites

  • Op de website van de hartstichting vindt u meer informatie over hart- en vaatziekten en mogelijke behandelingen.

 

Code
CAR 01-O