Specialismen & behandelcentra

Hematologie

Hematologie is het medisch specialisme dat zich bezighoudt met afwijkingen in het bloed, de bloedvormende organen en de lymfeklieren.

Hematologisch onderzoek richt zich met name op de analyse van cellen in het bloed, beenmerg en de lymfeklieren.

Hematologie in het St. Antonius Ziekenhuis

U kunt voor alle hematologische ziektebeelden bij ons terecht. Ook voor de meer gespecialiseerde zorg, zoals de behandeling van acute leukemie en het uitvoeren van stamceltransplantaties. Daarnaast is het mogelijk om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe behandelmogelijkheden.

Stamceltransplantatie

De behandeling en verpleging bij een stamceltransplantatie vereisen specialistische kennis. Deze behandeling vindt alleen plaats in gespecialiseerde ziekenhuizen die voldoen aan de strenge kwaliteitsnormen die zijn opgesteld door de Joint Accreditation Committee ISCT EBMT (JACIE). Het St. Antonius Ziekenhuis is sinds juni 2010 JACIE-geaccrediteerd.

Samenwerking

Het hematologieteam is 24 uur per dag bereikbaar voor patiënten. De specialisten werken nauw samen met andere hematologische expertisecentra zowel in de regio als landelijk. Onze hematologen werken nauw samen met het Diakonessenhuis Utrecht, Meander Medisch Centrum Amersfoort, UMC Utrecht en de stichting Hemato-Oncologie voor Volwassenen Nederland (HOVON).

Aandachtsgebieden

Belangrijke aandachtsgebieden waar Hematologie zich in het St. Antonius op richt zijn:

Kwaadaardige hematologische aandoeningen (maligne hematologie)

Goedaardige hematologische aandoeningen (benigne hematologie)

  • trombose en longembolie
  • stollingsstoornissen
  • bloedarmoede (anemie)
  • trombocytopenie (te weinig bloedplaatjes)
  • sikkelcelziekte en thalassemie
  • ijzerstapelingsziekte (hemochromatose)
Terug naar boven