Huisartsenspoedpost en Spoedeisende Hulp

Nieuwe Spoedeisende Hulp voor kinderen in Utrecht

Sinds 19 juni alle spoedzorg voor kinderen in kindvriendelijke omgeving

Op 19 juni 2024 is de spoedzorg voor kinderen van Nieuwegein naar Utrecht verhuisd. Daar opende het St. Antonius naast de huidige Spoedeisende Hulp een speciale Spoedeisende Hulp voor kinderen (Kinder-SEH). Er is een aparte wachtkamer en er zijn diverse behandelkamers speciaal ingericht voor kinderen waardoor ze beter afgeschermd zijn van de spoedzorg voor volwassenen. Verder werken er artsen en verpleegkundigen die opgeleid zijn in de acute zorg voor kinderen. 

Wat betekent dit voor u en uw kind?

Sinds 19 juni kunt u voor de spoedzorg voor kinderen alleen nog terecht bij onze speciale Spoedeisende Hulp voor kinderen (Kinder-SEH) op onze ziekenhuislocatie in Utrecht. Uw kind kan niet meer geholpen worden op de Spoedeisende Hulp op locatie Nieuwegein. De Spoedeisende Hulp in Nieuwegein blijft open voor spoedzorg voor volwassenen.  

  Wat moet u doen als uw kind spoedzorg nodig heeft?

  Hieronder leest u wat u moet doen als uw kind spoedzorg nodig heeft.  Zie ook onderstaande illustratie (niet goed leesbaar? Gebruik dan deze link).

  Verhuiskaart spoedzorg kinderen

  Altijd eerst uw huisarts bellen

  Als uw kind ziek is (niet-levensbedreigende situatie) belt u altijd eerst de huisarts of huisartsenpost. De huisarts bepaalt de vervolgstap en adviseert wat u moet doen. Dit kan betekenen dat u langs moet komen bij uw eigen huisarts of (in de avond, nacht of weekenden) bij de Huisartsenpost (HAP) in uw omgeving.

  Als de huisarts of de Huisartsenpost u doorverwijst naar de Spoedeisende Hulp, dan gaat u voor spoedzorg voor kinderen altijd naar locatie Utrecht van het St. Antonius Ziekenhuis. U kunt dan met uw kind niet meer terecht bij de Spoedeisende Hulp op locatie Nieuwegein.

  Levensbedreigende situatie: bel altijd 112!

  Bij een levensbedreigende situatie wordt uw kind door de ambulance opgehaald en naar een Spoedeisende Hulp gebracht. Dit kan de Spoedeisende Hulp voor kinderen (Kinder-SEH) van het St. Antonius Ziekenhuis zijn in Utrecht of de Spoedeisende Hulp van een ander ziekenhuis. Dit geldt ook als uw kind om een andere reden met een ambulance vervoerd moet worden.

  Hoe vindt u onze Kinder-SEH?

  1. U volgt de ANWB borden 'St. Antonius Ziekenhuis'; Spoedeisende Hulp.
  2. Zodra u op het ziekenhuisterrein van onze locatie in Utrecht bent, volgt u de borden 'Spoedeisende Hulp'.
  3. U parkeert uw auto in de parkeergarage of bij zeer grote spoed op een spoedplek voor de ingang van de parkeergarage in Utrecht (hier is een beperkt aantal plekken beschikbaar). 
  4. U volgt de borden 'Spoedeisende Hulp kinderen', route 2 en meldt zich met uw kind bij de balie.
  5. U neemt plaats in de wachtkamer van de Spoedeisende Hulp.

  Procedure spoedeisende hulp kinderen

  1. Uw kind wordt zo snel mogelijk onderzocht om de urgentie te bepalen ('triage').
  2. Daarna worden u en uw kind door een verpleegkundige opgehaald en naar de speciale wachtruimte van de Kinder-SEH gebracht. 
  3. Uw kind wordt onderzocht en eventueel behandeld op de Kinder-SEH. Alles is hier gericht op de zorg voor kinderen. 
  4. Uw gaat naar huis met uw kind of uw kind wordt opgenomen op de nieuwe Kinder- en jeugdafdeling in Utrecht

  Als uw kind in de nacht op de Spoedeisende Hulp komt, wordt hij/zij ook geholpen door zorgprofessionals van de Kinder-SEH. Wel gebruiken we 's nachts de wachtkamer en behandelkamers op de Spoedeisende Hulp voor volwassenen. Dit doen we om veiligheidsredenen, omdat er in de nacht minder personeel beschikbaar is. 

  Waarom een Kinder-SEH?

  De nieuwe Kinder-SEH heeft veel voordelen voor zowel het zieke kind als de ouders/verzorgers:

  • Alle zorg is erop gericht dat een kind zo veel mogelijk rust en zo min mogelijk pijn ervaart;
  • De wachtruimte en behandelkamers zijn speciaal ingericht voor kinderen;
  • Kinderen zijn beter afgeschermd van de acute zorg voor volwassenen;
  • Samenbrengen van kennis, ervaring, apparatuur op één locatie.
  Kinder-SEH gang
  Op het behang in de gang is van alles te ontdekken
  De wachtkamer op de Kinder-SEH
  Wachtkamer
  Een behandelkamer op de Kinder-SEH met een bed, monitoren en een stoel
  Behandelkamer 

   Kinder- en jeugdafdeling is ook verhuisd naar Utrecht

   De Kinder- en jeugdafdeling in Nieuwegein is op 19 juni ook verhuisd naar Utrecht. Op deze splinternieuwe afdeling heeft elk kind nu een eigen kamer met voldoende ruimte om de rest van het gezin te ontvangen en te betrekken bij de zorg (gezinsgerichte zorg).

   Voor poliklinische afspraken voor kinderen tot 18 jaar kunt u nog steeds terecht op onze locaties in Nieuwegein, Utrecht en Woerden.

   Gerelateerd:

   Terug naar boven