Onder Artsen maart 2022

Nieuwe poli voor ouders met een huilbaby

Het St. Antonius start op 8 april in nauwe samenwerking met huisartsen en consultatiebureaus, een speciale poli voor ouders van huilbaby’s. De Advanced Baby Care, kortweg ABC-poli, moet ouders van huilbaby’s eerder en beter helpen.

Op deze ABC-poli wordt de baby gezien door een ervaren kinderarts samen met een medisch pedagogisch zorgverlener. Na een uitgebreid gesprek wordt de baby door de kinderarts lichamelijk onderzocht waarbij er uitgebreid aandacht is voor de groei en ontwikkeling. Een medisch pedagogisch zorgverlener helpt de ouders vervolgens bij het aanleren van de juiste troostmethodes. 

Na het consult wordt vervolgbeleid afgesproken waarbij de medisch pedagogisch zorgverlener na één week contact heeft met de ouders over het toepassen van de troostmethodes. Na twee weken volgt een uitgebreide terugkoppeling aan de verwijzend huisarts of jeugdarts via een videoconsult waarbij ook de ouders aansluiten. 

De verwachting is dat bij de meeste huilbaby’s geen medische oorzaak wordt gevonden. Ouders en baby kunnen dan gerustgesteld en met de (medische) kennis opgedaan in het ziekenhuis weer terug naar de verwijzer voor eventuele verder begeleiding. Als er vervolgzorg nodig is, wordt met de verwijzer afgestemd welke zorg in het ziekenhuis moet gebeuren en welke zorg door de verwijzer wordt gegeven. Zo worden alle zorgverleners om het gezin heen betrokken en weten ouders bij wie zij waarvoor terechtkunnen. Ouders doorverwijzen naar de ABC-poli kan vanaf 5 april via ZorgDomein. 

Kinderarts Ineke de Kruijff is betrokken bij de ABC-poli en promoveerde op 24 maart op onderzoek naar huilbaby’s. De afgelopen 10 jaar onderzocht ze hoe het met de ouders van een huilbaby gaat en of de stress die zij ervaren gemeten kan worden met haarcortisol.

Terug naar boven