Met wie krijgt u te maken in het ziekenhuis?

Het jasje van... Daphne Groeneveld

Jasje van Daphne Groeneveld

In de rubriek ‘Het jasje van…’ vertellen medewerkers over hun werk in het ziekenhuis en het jasje dat zij daarbij dragen. November is ook movember. Tijdens deze maand wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor onder andere prostaat- en teelbalkanker. Daarom vertelt Daphne Groeneveld meer over haar werk. Zij is oncologieverpleegkundige en ziet veel patiënten met deze aandoening.

Welk jasje draag je?

"Ik draag het jasje van een oncologieverpleegkundige op de afdeling urologie en gynaecologie. Op de afdeling komen patiënten met aandoeningen aan de nieren, urinewegen of geslachtsorganen."

Hoelang draag je dat jasje al?

"Sinds 2018 werk ik als MBO-verpleegkundige in het ziekenhuis.  Sinds 2021 ben ik gespecialiseerd tot oncologieverpleegkundige en nu volg ik de opleiding Bachelor of Nursing."

Wat zijn je belangrijkste taken in het ziekenhuis?

"Mijn werk is heel afwisselend. Zo bereid ik patiënten voor op de opname en behandeling tijdens een verpleegkundig spreekuur, neem ik de tijd voor de psychosociale zorg en ondersteun ik patiënten met wassen en aankleden." 

"Daarnaast zit ik in diverse werkgroepen, zoals het expertteam prostaat. Hier houd ik me, samen met de andere verpleegkundigen, bezig met het verbeteren van de kwaliteit van zorg op het gebied van prostaatkanker en prostaataandoeningen.  Zo zijn we nu bezig met een onderzoek of we blaaskrampen kunnen verminderen na een oncologische prostaatoperatie. We verbeteren de (oncologische)zorg en bieden maatwerk waar mogelijk."

Wat vind je het leukste aan je werk?

"Binnen het ziekenhuis is er ruimte voor groei en ontwikkeling, waardoor ik constant word uitgedaagd.  Het leukste aan mijn werk vind ik de afwisseling op de afdeling. Zo spreek ik een patiënt op verschillende momenten. Eerst op het verpleegkundig spreekuur, waar ik een patiënt voorbereid op een prostatectomie (waarbij de prostaat en zaadblaasjes worden verwijderd). Daarna ben ik betrokken bij het proces na de operatie op de afdeling en het ontslag. Door het geven van zorg na de operatie en het voeren van een ontslag gesprek in bijzijn van familie." 

Mooiste momenten?

"Ik krijg energie van mijn werk, vooral als ik iets kan betekenen voor een patiënt en de familie in een kwetsbare en onzekere tijd. Ik ben altijd benieuwd naar de mens achter de patiënt. Zo herinner ik mij een zieke patiënt die de wens had om weer een keer naar zijn eigen huis te gaan. Hij lag namelijk al erg lang opgenomen in ons ziekenhuis. Toen heb ik Stichting Ambulancewens ingeschakeld, zodat de wens van deze patiënt in vervulling kon gaan. Eigenlijk vervult deze stichting alleen de wens van iemand die gaat overlijden, maar doordat de meneer vele tegenslagen had en een zwaar herstel, is het toch gelukt."

"Ik ben blij dat ik op een afdeling werk met fijne collega’s waar ruimte is voor gezelligheid en ook serieuze gesprekken.

Terug naar boven