Een MRI (Magnetic Resonance Imaging) brengt via magnetische technieken delen van het lichaam in beeld. Er wordt geen gebruik gemaakt van röntgenstraling. De onderzoeken zijn niet pijnlijk en voor zover bekend niet schadelijk.

Op deze pagina snel naar

Voorbereiding

Vragenlijst

Bij het MRI-onderzoek wordt gebruik gemaakt van een sterk magneetveld. Voordat het onderzoek begint, is het belangrijk te weten of u metalen voorwerpen in uw lichaam heeft. Deze kunnen namelijk reageren op het magnetische veld en daardoor storingen en/of complicaties geven bij het onderzoek.

Bij deze informatie hoort vragenlijst. We vragen u deze volledig in te vullen en naar het onderzoek mee te nemen.

Graag van tevoren aangeven

Angst voor kleine ruimtes

Heeft u in meer of mindere mate last van claustrofobie, meld dit dan ruim vóór het onderzoek bij uw behandelend arts. De arts kan dan maatregelen nemen, zodat het onderzoek voor u zo prettig mogelijk verloopt.

Heeft u (een van de) andere vragen op de vragenlijst met JA beantwoord?

Neem dan contact op met de afdeling Radiologie. Het kan zijn dat het onderzoek niet kan doorgaan.

Zwangerschap en borstvoeding

Er is in onderzoek niet aangetoond dat een MRI-onderzoek schadelijk is voor het ongeboren kind. Toch wordt het onderzoek liever niet in de eerste 16 weken van de zwangerschap uitgevoerd. Bent u korter dan 16 weken zwanger? Neem dan contact op met uw behandelend arts. Bent u langer dan 16 weken zwanger? Dan kan het onderzoek gewoon doorgaan.

Geeft u borstvoeding?

Contrast dat u krijgt toegediend voor een MRI-onderzoek wordt voor minder dan 1% uitgescheiden in de moedermelk. Contrast lijkt geen schadelijke gevolgen te hebben voor baby’s die borstvoeding krijgen. Wilt u niet dat uw baby deze minimale hoeveelheid contrast binnenkrijgt, dan kunt u de borstvoeding tot 24 uur na het onderzoek afkolven en weggooien.

Geen metalen voorwerpen

Het is belangrijk dat er geen magnetische en metalen voorwerpen in de buurt van het MRI-apparaat komen. In de onderzoeksruimte mag u een groot aantal voorwerpen daarom niet bij u hebben.

 • Heeft u magnetische of elektronische hulpmiddelen? Overleg dan met uw behandelend arts of u een MRI/MRA-onderzoek kunt ondergaan.
 • Persoonlijke voorwerpen laat u achter in onze afsluitbare kleedkamer. Denk hierbij aan: bankpasjes, horloge, sleutels, munten, aanstekers, sieraden (uw trouwring mag u omhouden), gehoorapparaten, gebitsprotheses, telefoons, mechanische en/of elektronische voorwerpen. Deze objecten kunnen schade oplopen of veroorzaken.
 • Draag comfortabele ruimvallende kleding zonder opdruk, ritsen of metalen knopen. Een BH met metalen haakjes en beugels is niet toegestaan.
 • Haarspelden dienen voor het onderzoek te worden verwijderd.
 • Als er een scan van uw hoofd wordt gemaakt, mag u geen make-up op uw gezicht dragen.

Eten en drinken

 • Komt u voor een MRI-onderzoek van de blaas? Bereid u zich dan als volgt voor:
  • Drink thuis 1 uur voor het onderzoek 3 glazen water.
  • U meldt zich 30 minuten voor de geplande tijd van het onderzoek bij de afdeling Radiologie om in het ziekenhuis nog een halve liter water te drinken.
  • U mag vanaf 30 minuten voor het onderzoek niet meer naar het toilet.
 • Bij alle andere onderzoeken mag u gewoon eten en drinken.

Meenemen naar het ziekenhuis

 • De vragenlijst. Dit formulier is een extra controle voor eventuele contra-indicaties voor het onderzoek.
 • Uw zorgverzekeringspas. Informeer altijd vooraf bij uw zorgverzekeraar of u in aanmerking komt voor een (volledige) vergoeding van uw onderzoek in ons ziekenhuis.
 • Indien deze niet digitaal is verstuurd: een verwijzing van uw huisarts of specialist. Zonder een verwijzing wordt uw zorg namelijk niet vergoed. Lees hier meer over vergoeding van uw zorg.

Sieraden

Wij verzoeken u geen sieraden te dragen tijdens het onderzoek. Het ziekenhuis kan namelijk niet aansprakelijk gesteld worden bij vermissing hiervan.

Verhinderd voor uw afspraak?

Mocht u uw afspraak willen verzetten of afzeggen, geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door; uiterlijk 24 uur van tevoren. Er kan dan iemand anders in uw plaats worden geholpen.

Onderzoek

De laborant haalt u op uit de wachtkamer en brengt u naar de kamer waar het onderzoek plaatsvindt. In de onderzoekskamer stelt de laborant u nog enkele vragen die belangrijk zijn voor het onderzoek. Tijdens het onderzoek ligt u met uw kleren aan op een verschuifbare onderzoekstafel die in de tunnel van het scanapparaat schuift. Binnen in de tunnel brandt licht. Het scanapparaat is aan het hoofd- en voeteneind open. Het lichaamsdeel dat wordt onderzocht, komt in het midden van de tunnel te liggen.

Het apparaat maakt tijdens het onderzoek regelmatig een hard kloppend geluid. U krijgt een koptelefoon met microfoon op. Het is mogelijk om tijdens het onderzoek, via de koptelefoon, naar de radio te luisteren. U kunt ook een eigen cd meenemen. Geef deze voor het onderzoek aan de laborant.

De laborant is tijdens het onderzoek buiten de MRI-ruimte, maar kan u wel zien. U heeft contact met de laborant via een microfoon. In geval van nood kunt u via een bel de laborant waarschuwen. De laborant geeft u tijdens het onderzoek de nodige aanwijzingen via de koptelefoon. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek zo stil mogelijk blijft liggen. Hierdoor kunnen er betere afbeeldingen gemaakt worden.

Contrastvloeistof

Soms maken we extra opnames met behulp van contrastvloeistof. Deze vloeistof zorgt ervoor dat uw organen of bloedvaten beter zichtbaar zijn. In dat geval brengen we van tevoren een infuus in, zodat we tijdens het onderzoek contrastvloeistof kunnen toedienen. MRI-contrastmiddel bevat geen jodium. In zeldzame gevallen ontstaan onschuldige bijwerkingen, zoals waterige ontlasting, darmkrampen, misselijkheid en braken. Het is niet altijd van te voren bekend of we u contrastvloeistof moeten geven. Dit bepaalt de radioloog.

Het onderzoek duurt 20 tot 45 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag u zelf naar huis rijden. Het is niet verantwoord zelf naar huis te rijden als u voor het onderzoek een kalmerend medicijn heeft gekregen (bijvoorbeeld in verband met uw angst voor kleine ruimten) of Buscopan. Hierdoor kunt u tijdelijk wazig gaan zien. Dit gaat binnen enkele uren weer over.

Uitslag

De radioloog beoordeelt de MRI-scan. Het komt soms voor dat de radioloog aanvullend onderzoek wil (extra opnames of voor een MRI met contrastvloeistof). U wordt dan gevraagd hiervoor terug te komen.

Het schriftelijke verslag gaat naar uw behandelend arts. De arts bespreekt de uitslag met u tijdens uw volgende polibezoek. Als u hiervoor nog geen afspraak hebt gekregen, neemt u dan zelf contact op met de poli van uw behandeld arts.

Bent u opgenomen in ons ziekenhuis? Dan hoort u de uitslag later op de afdeling. In dit geval kunt u met vragen terecht bij uw behandelend arts of bij een verpleegkundige op de afdeling.

Meer informatie

Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen, stel ze dan gerust. Wij zijn bereid deze voor, tijdens en na het onderzoek te beantwoorden.

Gerelateerde informatie

Code
BT 25-O